top of page

Dit kunnen we leren van de beste belegger ter wereld

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Op de vraag wie de beste belegger ter wereld is of was, zullen veel mensen antwoorden met Warren Buffett of Benjamin Graham. Hoewel hier misschien een kern van waarheid in zit, komt één naam vrijwel nooit voorbij. Nick Sleep behaalde in zijn korte carrière als fondsbeheerder een rendement van gemiddeld 20.8% per jaar tegenover 6.5% voor de S&P 500. Zijn fonds, Nomad Investment Partnership, opende haar deuren in 2001, maar sluit deze dertien jaar later weer in 2014. De reden hiervoor was dat Nick Sleep zich meer wilde bezighouden met filantropie. In dit artikel komen de kernfundamenten van Nick Sleep’s beleggingsstrategie aan bod en kijken we naar zijn adviezen voor particuliere beleggers.


Nick Sleep’s Guiding Principles:


Geduld is de belangrijkste eigenschap van een goede belegger. Volgens Sleep is het hebben van een lange termijn horizon essentieel om te slagen als belegger. Hij zegt dat geduld een cruciale rol speelt bij het handhaven van die discipline, omdat emoties soms de overhand kunnen krijgen. Om een beter rendement dan de markt te behalen, is het noodzakelijk dat je dingen anders doet dan de massa:


“We can all do momentum investing, but it is emotional investing and I just don’t think it is that intelligent or profitable. Good investing is a minority sport, which means in order to earn returns better than everyone else, one needs to be doing things differently from the crowd. And one of the things that the crowd is not is patient.” - Nick Sleep

Tegenwoordig is een lange termijn horizon bij beleggers amper nog aanwezig. In Juni 2020 bedroeg de gemiddelde periode waarin aandelen werden aangehouden slechts 5.5 maanden. In de jaren 60 werden aandelen gemiddeld ruim acht jaar in portefeuille gehouden. Sinds 1970 word de gemiddelde periode waarin aandelen in portefeuille worden gehouden steeds kleiner. Als belegger onderscheid je je tegenwoordig dus echt van de massa door met een lange termijn filosofie te beleggen.


Scaled Economics Shared: De perfecte groeimachine. Nick Sleep zocht naar bedrijven die genoten van het zogenoemde Scaled Economics Shares concept. Wanneer een onderneming groeit, kan het doorgaans zijn kosten gaan verminderen dankzij schaalvoordelen. Hierdoor zullen de winstmarges toenemen en de opbrengsten stijgen. Wanneer er echter veel winst wordt gemaakt, trekt dit ook nieuwe concurrenten aan. Kleinere bedrijven zullen proberen toe te treden tot de markt om een stukje van deze winst te bemachtigen. Het Scaled Economics Shared principe beschermt bedrijven hiertegen en dient tevens als een van de belangrijkste factoren in de lange termijn groei waarvan sommige bedrijven genieten (denk bijvoorbeeld aan Amazon). Over Amazon gesproken: dit is een schets van Jeff Bezos waarin hij het Scaled Economics Shared concept probeert uit te leggen.