top of page

Dit kunnen we leren van de beste belegger ter wereld

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Op de vraag wie de beste belegger ter wereld is of was, zullen veel mensen antwoorden met Warren Buffett of Benjamin Graham. Hoewel hier misschien een kern van waarheid in zit, komt één naam vrijwel nooit voorbij. Nick Sleep behaalde in zijn korte carrière als fondsbeheerder een rendement van gemiddeld 20.8% per jaar tegenover 6.5% voor de S&P 500. Zijn fonds, Nomad Investment Partnership, opende haar deuren in 2001, maar sluit deze dertien jaar later weer in 2014. De reden hiervoor was dat Nick Sleep zich meer wilde bezighouden met filantropie. In dit artikel komen de kernfundamenten van Nick Sleep’s beleggingsstrategie aan bod en kijken we naar zijn adviezen voor particuliere beleggers.


Nick Sleep’s Guiding Principles:


Geduld is de belangrijkste eigenschap van een goede belegger. Volgens Sleep is het hebben van een lange termijn horizon essentieel om te slagen als belegger. Hij zegt dat geduld een cruciale rol speelt bij het handhaven van die discipline, omdat emoties soms de overhand kunnen krijgen. Om een beter rendement dan de markt te behalen, is het noodzakelijk dat je dingen anders doet dan de massa:


“We can all do momentum investing, but it is emotional investing and I just don’t think it is that intelligent or profitable. Good investing is a minority sport, which means in order to earn returns better than everyone else, one needs to be doing things differently from the crowd. And one of the things that the crowd is not is patient.” - Nick Sleep

Tegenwoordig is een lange termijn horizon bij beleggers amper nog aanwezig. In Juni 2020 bedroeg de gemiddelde periode waarin aandelen werden aangehouden slechts 5.5 maanden. In de jaren 60 werden aandelen gemiddeld ruim acht jaar in portefeuille gehouden. Sinds 1970 word de gemiddelde periode waarin aandelen in portefeuille worden gehouden steeds kleiner. Als belegger onderscheid je je tegenwoordig dus echt van de massa door met een lange termijn filosofie te beleggen.


Scaled Economics Shared: De perfecte groeimachine. Nick Sleep zocht naar bedrijven die genoten van het zogenoemde Scaled Economics Shares concept. Wanneer een onderneming groeit, kan het doorgaans zijn kosten gaan verminderen dankzij schaalvoordelen. Hierdoor zullen de winstmarges toenemen en de opbrengsten stijgen. Wanneer er echter veel winst wordt gemaakt, trekt dit ook nieuwe concurrenten aan. Kleinere bedrijven zullen proberen toe te treden tot de markt om een stukje van deze winst te bemachtigen. Het Scaled Economics Shared principe beschermt bedrijven hiertegen en dient tevens als een van de belangrijkste factoren in de lange termijn groei waarvan sommige bedrijven genieten (denk bijvoorbeeld aan Amazon). Over Amazon gesproken: dit is een schets van Jeff Bezos waarin hij het Scaled Economics Shared concept probeert uit te leggen.

Zoals al gezegd dalen de vaste kosten van bedrijven doorgaans wanneer de onderneming groter word. Deze kostenbesparingen leidden tot meer winst. Bedrijven die gebruikmaken van het Scaled Economics Shared Model kiezen ervoor om deze winst terug te geven aan haar klanten. Dit in de vorm van bijvoorbeeld lagere prijzen of betere service. Deze ontwikkelingen trekken weer meer nieuwe klanten aan, waardoor de opbrengsten nog hoger worden en de waarde voor klanten als gevolg van de herinvesteringen ook groeit. Uiteindelijk wordt de waardepropositie voor klanten zo groot, dat het voor kleine bedrijven onmogelijk is om nog te kunnen concurreren. Dit Scaled Economics Shared concept, oftewel de vicieuze cirkel van groei en concurrentievermogen, heeft ervoor gezorgd dat bedrijven als Costco en Amazon uitgegroeid zijn tot miljardenbedrijven.


Diversificatie is goed, maar pas op voor te veel diversificatie. Veel beleggingsadviseurs suggereren beleggers om hun portefeuille flink te diversifiëren. Soms zelfs met honderden aandelen, verschillende obligatiefondsen en edelmetalen. Volgens Nick Sleep is het echter veel beter om een goed onderzochte portefeuille van een paar aandelen te hebben dan een gediversifieerde portefeuille van veel aandelen die gekocht zijn na het uitvoeren van beperkt onderzoek.


Beleggers die veel aandelen in portefeuille bezitten, hebben vaak nauwelijks kennis over de bedrijven waarin ze beleggen. Hoewel men het vaak voordoet alsof diversificatie risicomijdend is, is het in werkelijkheid erg risicovol door de beperkte kennis waarover beleggers beschikken. Diversiteit wordt in deze context gezien als een bescherming tegen een fout idee.


“Sam Walton did not make his money through diversifying his holdings. Nor did Gates, Carnegie, McMurtry, Rockefeller, Slim, Li Ka-shing or Buffett. Great businesses are not built that way. Indeed the portfolios of these men were, more or less, one hundred percent in one company and they did not consider it risky! Suggest that to your average fund manager.” - Nick Sleep

Advies van Nick Sleep aan particuliere beleggers:


Nick Sleep benadrukt dat particuliere beleggers zich zoveel mogelijk moeten bezighouden met uitsluitend zaken die op de lange termijn relevant zijn. Beleggers zouden ruis zoveel mogelijk moeten negeren en vertrouwen op eigen onderzoek. De beleggingsindustrie besteed veel tijd aan zaken die eigenlijk totaal niet relevant zijn. Het negeren van beursanalisten- en commentatoren is daarom geen slecht plan. Daarnaast is het belangrijk dat beleggers blijven ontdekken en leren. Vragen durven te stellen en rustig nadenken zijn belangrijk vaardigheden voor beleggers. Nick Sleep hield de zaken graag eenvoudig en zag de fundamentele waarde in van de bedrijven die hij bezat, wat hem het geduld gaf om in multibaggers geïnvesteerd te blijven. En wat is beter dan dit artikel af te sluiten met een passende quote van – misschien wel – ‘s werelds beste belegger?


“Worldly wisdom is a good phrase for the intellectual capital with which investment decisions are made and, at the end of the day, it is the source of any superior investment results that we may enjoy,” - Nick Sleep

Nog geen lid? Ontvang nu een flinke korting op een jaarlidmaatschap met de code CADEAUTJE. Lid worden kan hier. Dit is enkel voor de lezers van dit soort artikelen! Houd onze artikelen dus goed in de gaten!

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!