top of page

Dit gaat er gebeuren deze week op de beurs

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2023

De wipwap-achtige dynamiek tussen rente en beurskoersen blijft naar verwachting een rol spelen in de komende week, omdat macrospeculanten zich richten op opmerkingen van de Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell en het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van februari. De week erna komen ook nieuw inflatie cijfers uit.. en dus veel spanning en waarschijnlijk een pullback na de mega sterke kwartaalcijfers van afgelopen maand.

Afgelopen week hadden de meeste aandelen het moeilijk doordat de rendementen op Amerikaanse schuldpapier stegen, maar ze herstelden zich op vrijdag toen de rente weer daalde. Amerikaanse 10 jarige leningen bereikten een hoogte van 4,09%, voordat het weer onder het psychologische niveau van 4% daalde. Even ter herinnering: Als de rente stijgt betekent dit dat mensen hun obligaties aan het verkopen zijn. Ze vinden het namelijk te risicovol om ze te bezitten. Dat wipwap probeert dus uit te vogelen welke risco/rendement de markt op dit moment biedt.

We zitten in een vreemde markt. De 10-jaarsrente steeg, de beurs daalde, de rende daalde onder de 4%, en de markt herstelde, dus we zullen dat spel blijven spelen, zelfs als de winstverwachtingen blijven dalen en de aandelenmarkt schijnbaar de richting van de winsten negeert en de richting van de rentetarieven volgt. Dit zijn overigens uitgelezen kansen voor beleggers om bedrijven te vinden die ondanks de omstandigheden, hun winsten en omzetten zien stijgen of vasthouden. Deze macro-wind waait weer verder en de beste bedrijven, herstellen als eerst en het snelst.

Er zijn relatief weinig kwartaalcijfers in de komende week (maar ik kijk het meeste uit naar MongoDB), dus macrogegevens zullen waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer zijn voor aandelen, samen met de opmerkingen van Powell. De voorzitter van de Fed getuigt dinsdag en woensdagochtend over de economie voor een aantal Amerikaanse instituties zoals de Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee en de House Financial Services Committee.


Uiteraard zal zo'n meeting marktbewegend zijn, zoals altijd, en de macrospeculanten zullen hier heel simplistisch naar kijken - 'Geef me wat dovishness dat de rentes lager kunnen en inflatie lager kan, en daar zal ik me op concentreren. Als ik daar wat van krijg, zal het me in staat stellen om alle negativiteit te negeren. Dat is wat we altijd zien bij dit soort meetings.


Goed... tijd voor de banen rapport. Economen die zijn ondervraagd door Dow Jones verwachten dat er in februari 225.000 banen zijn toegevoegd, nadat er in januari een schokkend hoog aantal van 517.000 banen waren toegevoegd. Het rapport op vrijdag markeert een drukke macro-economische kalender met een bombardement aan data.


Banen zijn belangrijk omdat de arbeidsmarkt als enige stand heeft gehouden ondanks alle centralebank geweld van afgelopen tijd. Macrospeculanten willen geen zwakte zien in de arbeidsmarkt omdat dan de laatste pilaar waarop geleund wordt om de kracht van de economie te benadrukken, weg valt. Misschien is dat ook wel nodig. Maar hopelijk niet.


Futures markt verwacht een Rente van 5.5% - Dat is bijna netzoveel als de S&P je kan bieden op de lange termijn, maar dan "risicoloos" oftewel.. de risico die je neemt is dat Amerika omvalt. Als Europeaan ook valuta risico zoals gewoonlijk.Cijfers deze week


Maandag

Kwartaalcijfers: WW International, ThredUp, Trip.com, Lordstown Motor, Ciena, Grindr


Macro: Factory orders


Dinsdag

Kwartaalcijfers: CrowdStrike, Stitch Fix, Casey’s General Store, Squarespace, Dick’s, Sporting Goods, Thor Industries


Macro: Wholesale trade, Fed Chairman Jerome Powell testimony before Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee, Consumer credit


Woensdag

Kwartaalcijfers: Campbell Soup, Adidas, Brown-Forman, United Natural Foods, Vera Bradley, Fossil, Asana, MongoDB


Macro: ADP employment, International trade, Powell testimony before House Financial Services Committee, JOLTS, Beige book


Donderdag

Kwartaalcijfers: Ulta Beauty, Gap, BJ’s Wholesale, John Wiley, Allbirds, American Outdoor Brands, Wheels Up Experience, JD.Com, Vail Resorts, American Outdoor Brands, Zumiez, DocuSign


Macro: Initial claims, Fed Vice Chair for Supervision Michael Barr


Vrijdag

Kwartaalcijfers: Embraer,


Macro: Employment report, Federal budget

9 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!