top of page

Deze chipfabrikant ziet winst kelderen en geeft belangrijke waarschuwing

Rens Boukema

In het kort:

  • SMIC, China's grootste chipfabrikant, zag een scherpe daling van de nettowinst met 68,9% tot $71,79 miljoen in het eerste kwartaal, terwijl de brutomarge zakte naar een 12-jarig dieptepunt van 13,7%.

  • Ondanks de winstdaling steeg de omzet met 19,7% naar $1,75 miljard, als gevolg van klanten die voorraden opbouwden in reactie op intensiverende marktconcurrentie.

  • Vooruitkijkend naar het tweede kwartaal verwacht SMIC een omzetgroei van 5% tot 7%, hoewel de brutomarge verder kan dalen tot tussen de 9% en 11%.


Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), China's grootste chipfabrikant, heeft te maken met toenemende uitdagingen in een verzadigde markt. De firma rapporteerde een drastische daling van de nettowinst met 68,9% tot $71,79 miljoen in het eerste kwartaal van 2024, een stuk lager dan de verwachtingen van analisten. De brutomarge bereikte met 13,7% het laagste niveau in bijna twaalf jaar. Deze cijfers reflecteren de hevige concurrentie in de chipindustrie, waarbij de prijzen voor veelvoorkomende producten de algemene markttrends volgen.


De aandelenkoers van SMIC sinds de beursgang:

BRON: cnbc


Voor een uitgebreide analyse van de Chinese chipmarkt: Kan China de nieuwe wereldleider in chipproductie worden?

Ondanks de neerwaartse trend in winstgevendheid, toonde SMIC wel een opmerkelijke omzetgroei. De omzet steeg met 19,7% naar $1,75 miljard, voornamelijk door klanten die hun voorraden opbouwen als reactie op de groeiende concurrentie. Het bedrijf is essentieel voor China's streven om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologie, vooral gezien de beperkingen die de VS hebben opgelegd.


SMIC focust op capaciteitsopbouw en investeringen in onderzoek en ontwikkeling om zijn marktpositie te behouden en te versterken. Desalniettemin verwacht het bedrijf een verdere daling van de brutomarge in het volgende kwartaal, als gevolg van verhoogde afschrijvingen door uitbreiding van de capaciteit.


Heeft China een kans in de chips markt?

De Verenigde Staten zijn door de CHIPS Act in staat gesteld hun capaciteit voor het vervaardigen van halfgeleiders aanzienlijk te verhogen. Dit ambitieuze programma, dat oorspronkelijk in 2022 werd gelanceerd met een budget van $39 miljard, heeft als doel de Amerikaanse afhankelijkheid van Aziatische toeleveringsketens te verminderen. Het rapport van de Semiconductor Industry Association (SIA) en Boston Consulting Group (BCG) voorspelt dat de VS tegen 2032 maar liefst 28% van de wereldwijde productie van chips kleiner dan 10 nanometers voor hun rekening zullen nemen, een groei van 203% ten opzichte van de huidige capaciteit.


In schril contrast met de VS, verwacht men in dit rapport dat China tegen 2032 slechts 2% van de meest geavanceerde chips zal kunnen produceren. Ondanks dat het land meer dan $142 miljard heeft uitgegeven aan stimuleringsmaatregelen om de binnenlandse halfgeleiderindustrie te ontwikkelen, blijft het aanzienlijk achter bij de productie van de kleinste en meest geavanceerde chips. China focust meer op zogenaamde 'legacy chips', waarbij het zijn aandeel in chips tussen 10 en 22 nanometers zal zien verdrievoudigen, van 6% naar 19% in 2032.


De strikte exportcontroles van de VS, met name op geavanceerde chips en chipmachines, zijn een belangrijke reden waarom China achterblijft in de technologische wapenwedloop. Deze controles belemmeren China's vermogen om toegang te krijgen tot de meest geavanceerde chipproductietechnologieën, waardoor de VS hun leidende positie kunnen handhaven en zelfs verder kunnen uitbouwen. John Neuffer, president en CEO van SIA, benadrukte de sterke positie van de VS op het gebied van chipontwerp en R&D, ondanks eerdere uitdagingen in de productiecapaciteit.


Met de presidentsverkiezingen in de VS die naderen, is er enige onzekerheid over de toekomst van de CHIPS Act en soortgelijke overheidsinitiatieven. Desondanks blijft er brede ondersteuning onder zowel de democraten en republikeinen voor het versterken van de Amerikaanse halfgeleider toeleveringsketen. Neuffer is optimistisch over de toekomstige overheidsmaatregelen om de concurrentiepositie van de VS te handhaven, gezien het succes van de eerste fase van de CHIPS Act.



De uitdagingen voor SMIC zijn aanzienlijk, vooral met de voortdurende druk van Amerikaanse sancties die het moeilijker maken voor het bedrijf om bepaalde technologieën uit de VS te verkrijgen. SMIC blijft proberen een ommekeer te maken, zoals het niet uitkeren van dividenden in 2023 om meer te kunnen investeren in technologie en capaciteitsuitbreiding. Deze beslissingen zijn cruciaal in een poging om competitief te blijven tegenover giganten zoals TSMC en Samsung, die al geavanceerdere chips produceren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page