top of page

De belangrijkste punten uit de kwartaalcijfers van Navitas Semiconductor

In het kort:

  • Omzet: Navitas Semiconductor heeft in Q1 2024 een omzet van $23,2 miljoen behaald, wat een jaar-op-jaar groei van 73% weerspiegelt.

  • Meeste groei in datacenters, EV en smartphone markt: met de verwachting van een hogere versnelling van inkomsten uit deze sectoren in 2025.

  • Vooruitzichten voor 2024 zijn gematigd: met een geprojecteerde omzet van $20 miljoen voor Q2, wat een jaar-op-jaar groei van iets meer dan 10% vertegenwoordigt.


In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Navitas Semiconductor een Non-GAAP EPS van -$0,06, wat $0,01 minder was dan verwacht, terwijl de omzet van $23,18 miljoen de verwachtingen met een kleine $0,27 miljoen overtrof, een indrukwekkende stijging van 73% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Navitas zag een GAAP-bedrijfsverlies van $31,6 miljoen en een verbetering in het non-GAAP bedrijfsverlies naar $11,8 miljoen. Daarnaast beschikt het bedrijf over een gezonde kaspositie met $129,7 miljoen aan liquide middelen en kas-equivalenten per 31 maart 2024. Na het rapporteren van deze resultaten daalde het aandeel met 21%, op het moment van schrijven is het echter terug op een daling van -10,45% tot een aandelenprijs van $4,20 in de nabeurs.


De aandelenkoers van Navitas Semiconductor (NVTS) sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De groei in omzet werd voornamelijk aangedreven door de toegenomen adoptie van GaN-technologie in mobiele snelladers, een markt die al goed draait, en steeds meer door AI-gerelateerde datacenters, alsook door de verkoop van SiC-producten in de sectoren voor elektrische voertuigen, zonne-energie en industriële toepassingen, de groeimarkten waar Navitas op dit moment aan levert. Toch daalt het aandeel dus hard door teleurstellende cijfers, naast een groeiende omzet wachten beleggers namelijk al lang op een verbetering van de winst, wat dit kwartaal wederom minder was dan verwacht.


Voor een uitgebreide analyse van het bedrijf Navitas: Snelgroeiend halfgeleiderbedrijf met een veelbelovende toekomst

De CEO van Navitas Semiconductor, Gene Sheridan, toonde zich zeer tevreden over deze omzetgroei van meer dan 70% ten opzichte van het vorige jaar, ondanks de algemene marktvertraging. De groei wordt verder ondersteund door de positieve ontvangst van hun nieuwste technologieën zoals GaNSafe™ en Gen-3 Fast GeneSiC™, evenals de onlangs geïntroduceerde GaNSlim technologie. De klantenpijplijn van het bedrijf is wederom weer sterk gegroeid tot $1,6 miljard, van $1,25 miljard vorig jaar.


Op de markt voor AI-datacenters hebben Navitas’ geavanceerde GaNSafe en Gen-3 Fast GeneSiC technologieën een drievoudige toename in stroomcapaciteit mogelijk gemaakt, wat bijdraagt aan hun vermogen om grote datacenters te ondersteunen. Navitas heeft op dit gebied grote stappen gezet door de efficiëntie van servervoedingen verder te verhogen van 96% naar 97%, met een toekomstig doel van 8 tot 10 kilowatt. Deze verbeteringen zijn te danken aan hun GaNSafe technologie en Gen-3 Fast silicon carbide oplossingen. Het bedrijf heeft drie grote ontwerpwinsten behaald bij enkele van 's werelds grootste voedingbedrijven en werkt momenteel aan meer dan 30 klantprojecten. Verwacht wordt dat deze technologieën binnenkort datacenters zullen ondersteunen die eigendom zijn van grote spelers zoals AWS, Azure, Google, Supermicro, Inspur en Baidu.


In de EV-sector heeft hun nieuwe 22 kW boordladerplatform de oplaadsnelheid met een factor drie verhoogd en tegelijkertijd de energiebesparing en het gewicht verbeterd, wat leidde tot een aanzienlijke toename in klanteninteresse. Het bedrijf meldt een sterke uitbreiding van hun klantenkring in deze sector, met nieuwe projecten die variëren van passagiersauto's tot commerciële voertuigen en waterstofbrandstofcelauto's. Het bedrijf heeft zijn betrokkenheid bij meer dan 160 EV-gerelateerde klanten uitgebreid, wat de totale pijplijn met meer dan 50% heeft verhoogd sinds de $400 miljoen gerapporteerd in december.


In de zonne-energie en energieopslagsectoren heeft Navitas 6 nieuwe ontwerpen gewonnen voor solar optimizers, micro-inverters, string inverters en energieopslagtoepassingen, gepland voor een grootschalige uitrol in 2025. Op het gebied van huishoudelijke apparaten en industriële toepassingen zijn de nieuwste GaNSense™ halfbrug-voedings-IC's in ontwikkeling bij meer dan 15 klanten, terwijl de Gen-3 Fast GeneSiC en GaNSafe technologieën ook sneller en sneller worden aangenomen in industriële toepassingen.


Voor mobiele en consumentenelektronica heeft Navitas meer dan 20 nieuwe snelladers toegevoegd in het afgelopen kwartaal, waardoor het totaal aantal door klanten uitgebrachte producten op meer dan 450 komt. Nieuwe generatie-4 GaN IC-projecten omvatten de lancering door Xiaomi van nog twee smartphone-modellen met ondersteuning voor ultrasnel opladen en een nieuwe 170W desktop 5-poorts lader en dockingstation van Lenovo.


Ondanks een voorzichtige zakelijke vooruitzicht voor het tweede kwartaal van 2024, waarbij netto-inkomsten worden verwacht rond de $20 miljoen, met een Non-GAAP brutowinstmarge rond de 40% lijkt het verder weinig aan de hand te zijn wat betreft de langere termijn afzetmarkt van Navitas. Hoewel de algemene marktomstandigheden op dit moment zeker een uitdaging vormen, met name in de EV-, zonne- en industriële markten, blijft het bedrijf positief over de aanhoudende kracht in de mobiele markt, wat voor nu een mooie basis vormt. Navitas blijft zich richten op het uitbreiden van zijn productportfolio en het versterken van zijn marktpositie door te investeren in nieuwe technologieën zoals GaNSlim, die naar verwachting in 2025 aanzienlijke nieuwe inkomsten zal genereren. Dit toont Navitas' vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.


Terwijl Navitas Semiconductor zich aanpast aan de fluctuerende marktomstandigheden, blijft het bedrijf een belangrijke speler in de semiconductorsector met robuuste groeivooruitzichten voor 2025 en daarna. Voor nu zien we dat het bedrijf hard afgerekend wordt op het feit dat winstgevendheid weer minder is dan verwacht, echter laten de achterliggende cijfers zien dat het bedrijf efficiënter lijkt te worden naarmate ze uitbreiden.En uitbreiden wat betreft afzetmarkt doen ze zeker, met een enorme productie pijplijn en aanhoudende ontwerpwinsten en verbetering van hun producten. Hoewel de verwachting voor het tweede kwartaal nog gematigd zijn, zie ik zeker kansen voor het bedrijf om richting eind 2024 en 2025 te gaan versnellen en hopelijk winstgevend te worden, dit zou het bedrijf een grote boost kunnen geven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..