top of page

De Bodem is in zicht voor Beleggers

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Tijdens deze column gaan we een uitgebreide analyse maken van de beurs en proberen tot een goed onderbouwd verhaal te komen. Bodem timen is gekkenwerk. Normaal zou ik het ook aan gekken overlaten. Met gekken, bedoel ik dan ook mensen die een tikkeltje gestoord zijn. Prettig gestoord bedoel ik dan. Een goede vriend van me is een trader die de hele dag, niks anders doet dan lijntjes trekken en trades plaatsen. Er zijn tijden dat hij erg succesvol is geweest en mij zelfs op vakantie mee nam naar Zuid Frankrijk & er zijn tijden waarin hij een paar euro moest lenen omdat hij een verkeerde trade had geplaatst en geen geld had in die maand om aan zijn vaste lasten te voldoen. Is het erg? Nee, als hij dat fijn vindt, is er niks aan de hand. Is het verantwoord? Nee. Luistert hij naar mij? Nee. Vind ik dat erg? Natuurlijk niet. Weet ik het beter? Waarschijnlijk niet. Maar ik heb wel een idee en wat ervaring om op te leunen. Voor mij dus geen trades of TA lijntjes dat laat ik over aan de gekken!


Als lange termijn belegger is het cruciaal om allereerst te begrijpen dat niets wat er op de beurs gebeurt, nieuw is & meestal een gezonde shake-out van excessen. "This time it's different" wordt vaak gezegd op de beurs maar weinig snappen dat die quote beiden kant op werkt. In tijden van oneindige optimisme, zegt men: "We zitten in revolutionaire tijden, deze keer is het anders" en in tijden van oneindige pessimisme zegt men: "We zijn aan de rand van afgrond, er zijn nooit zoveel factoren bij elkaar gekomen dan nu. Deze keer is het anders". Dit zijn volgens top beleggers en honderden jaren aan wetenschap, de duurste woorden op de beurs & laten meteen zien waarom de gemiddelde belegger emotioneel en irrationeel is op de beurs. Dat biedt kansen voor de bovengemiddelde belegger & degenen die hun lange termijn visie niet uit het oog verliezen in beide gevallen.


De koers & waardering van een aandeel volgt altijd de huidige & toekomstige prestaties van een bedrijf. Is het bedrijf goed gemanaged, dan blijft het bestaan. Is het bedrijf slecht gemanaged dan maakt het ruimte voor andere bedrijven met een betere product, business model & goede management.


Laten we even kijken naar huidige en toekomstige prestaties en waardering van de S&P 500 zoals meeste analisten dit zien & verwachten. Let er op dat ook analisten er flink naast kunnen zitten en dat bodem timen gekkenwerk is. Ik doe niks met deze informatie en er verandert niets aan mijn plan. Het is puur als interesse en entertainment omdat beleggen een enorme passie van me is! Dit soort zaken probeer ik overigens ook zo min mogelijk te delen op sociale media, omdat er altijd mensen zijn die het te serieus en letterlijk nemen!


Mijn plan is redelijk simpel:


1. Koop fantastische bedrijven die goed gemanaged zijn en financieel veilig en verkoop ze alleen als een van die zaken verandert.


2. Koop goed gespreide ETFs waar je letterlijk nooit aan hoeft te zitten.


Laten we kijken naar de koers/winst verhouding van de S&P 500. Voor lange termijn beleggers, is dit een heilige graal van waardering van de totale markt. Het laat namelijk zien of bedrijven voldoende winst maken om de koersen te rectificeren. Als de koersen te ver zijn opgelopen, dan bestaat de kans dat de realiteit toe slaat en dat we weer terug gaan naar het gemiddelde. Hoe deze marktcyclussen in elkaar zitten is een wat langer verhaal. Als lid kun je dit uitgebreid bekijken in de app, onder "Trainingen".

Gemiddelde P/E van de S&P 500 15.98. Dat suggereert dus dat we nog redelijk veel pijn tegemoet kunnen gaan gezien we nu op 19.5 staan. P/E is natuurlijk niet alleen maar dalende koersen maar kan ook stijgende winsten betekenen. Het is pas een mega groot probleem als de winsten in de toekomst ook dalen. Dan kun je een flinke klap verwachten. Inflatie kan nog best wel eens zorgen dat deze daling vanaf hier nog een jaar of twee door gaat. Gemiddeld duren "Bear Markets" zo'n 18 maanden vanaf de top & we zitten er nu zo'n 11 maanden in. Het is dan ook cruciaal in deze tijden om kwartaal cijfers in de gaten te houden & bekijken hoe bedrijven omgaan met deze omstandigheden.


Laten we kijken naar de cijfers van Q3 (tot nu toe):


Winst per aandeel S&P: In Q3 2022 (85% van totaal aantal bedrijven hebben cijfers gerapporteerd), 70% heeft een hoger dan verwachte winst per aandeel neergezet & 71% heeft een hoger dan verwachte omzet neer gezet.


Groei van de winst: In Q3 2022 was de winst met 2.2% gestegen. Als dit zo blijft, dan is het de slechtste kwartaal sinds Q3 2020 (-5.7%), vlak na de COVID pandemie.


Waardering voor volgend jaar: Forward P/E (waardering over 12 maanden) wordt door analisten geschat op 16.1. Dit is ver onder de gemiddelde van afgelopen 5 jaar (18.5) & onder de afgelopen 10 jaar. Het is iets boven die van afgelopen decennia, 15.98.Zoals je hierboven kunt zien volgt de koers ALTIJD de winsten van bedrijven. Dat is al zo sinds aandelen bestaan. Je ziet dat winsten nu aan het afvlakken zijn en dat de koers van de S&P, daar omheen cirkelt.


Laten we kijken waar dit allemaal vandaan komt...


Zoals je kunt zien was COVID een enorme schok voor de winsten van bedrijven. Met lock downs over de hele wereld & een pandemie die maar niet leek te eindigen, waren consumenten huiverig en zag je ook een flinke daling in de winsten van bedrijven. in Q2 2020 was het zelfs 31% daling in EPS. In 2021 zie dat dit weer wordt rechtgetrokken. Dankzij steun van overheden & de enorme technologische ontwikkelingen zoals de Cloud & alle handige apps op je telefoon & laptop, waardoor bedrijvigheid gewoon kon doorgaan, hebben we toch een enorme groei in de winsten kunnen boeken. Met extreem hoge koersen als gevolg. Een typische marktcyclus (zie training in de app onder tabje trainingen).


Maar goed. Dat ligt achter ons. Laten we weer kijken naar de chart hierboven. Zoals je kunt zien zal de winst in Q4 met 1% afnemen volgens analisten & vanaf Q1 weer zal groeien en normaliseren. In Q4 volgend jaar wordt er zelfs een winststijging van 9.6% verwacht.


Conclusie: De bodem lijkt in zicht. Winsten zullen naar verwachting weer toe te nemen & inflatie. De verwachting volgens analisten, is dat inflatie, in de komende half jaar flink zal gaan afnemen.


Wil je de de gegevens van Factset lezen & je eigen conclusies trekken? Dan kan dat hier! 


Je kan weer lid worden! Volg de link hier om op tijd je korting te claimen!


PS: Getypt op Telefoon - alle foutjes graag even melden!


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page