top of page

ZEER hoogwaardige dividend Aandeel Analyse

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023
Business Overview:

Aflac functioneert als een holding. Via haar dochterondernemingen en operationele divisies houdt de onderneming zich bezig met het aanbieden van aanvullende gezondheids- en levensverzekeringsproducten en aanverwante diensten. De onderneming brengt haar activiteiten in twee rapporteerbare bedrijfssegmenten onder: Aflac Japan en Aflac US. Aflac biedt in Japan en de VS verzekeringspolissen aan die een financiële bescherming bieden tegen inkomens- en vermogensverlies. Aflac Japan verkoopt vrijwillige aanvullende verzekeringsproducten, waaronder algemene medische schadevergoedingen, medische/ziektekostenvergoedingen, verzorgingsplannen, levensverzekeringen, gewone levensverzekeringen en lijfrentes. Aflac VS verkoopt aanvullende verzekeringsproducten, waaronder producten die zijn ontworpen om personen te beschermen tegen uitputting van activa, zoals ongevallen, kanker, kritieke ziekten/zorg, ziekenhuis intensive care, ziekenhuisvergoedingen, tandheelkundige plannen met een vaste uitkering, en vision care-plannen en verliesproducten.


Gezien de enorme blootstelling van Aflac aan Japan is het belangrijk om op te merken hoe populair deze markt is. Aanvullende verzekeringen in Japan zijn zeer populair en Aflac verzekert een van de vier Japanse huishoudens. Het feit dat Aflac zo'n marktaanwezigheid heeft en ook in de Verenigde Staten over een aanzienlijke omzet beschikt (terwijl de netto premies in FY19 alleen al bijna $6B bedroegen), betekent dat het bedrijf polissen kan aanbieden tegen een prijs die niet door de concurrenten kan worden geëvenaard. Omdat zij kosteneffectieve polissen kunnen aanbieden, zijn zij in staat om klanten beter te behouden en aan te trekken dan hun concurrenten - want de kosten zijn een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze van bedrijven of particulieren voor een verzekering. Omdat ze in staat zijn om meer klanten aan te trekken en zo meer inkomsten te genereren, hoeven ze ook niet snel te handelen met hun float - zoals het investeren van de cash in risicovolle effecten met een rendement van 6-7% of hoger. Dit zorgt op zijn beurt voor een betere balans en een betere algehele zekerheid, wat voor een hogere mate van stabiliteit en kredietwaardigheid zorgt.


Business Qualities & Quantitative Summary:

Aflac is zeker geen snelle groeier. In feiten groeit hun omzet al jaren niet meer, maar zitten ze heel stabiel rond de $22 miljard omzet. Door het inkopen van eigen aandelen stijgt de winst per aandeel wel gestaag, wat mij positief stemt. Wat opvalt is de nettowinstmarge die in kwartaal twee van 2021 veel hoger lag dan gemiddeld. Q2 FY2021 kwam de nettowinst marge uit op ruim 25%. Het gemiddelde ligt rond 13%, wat nog steeds erg hoog is voor een verzekering. De gemiddelde nettowinstmarge in de insurance industry is ongeveer 6.5%. Return-on-equity stelt ook niet teleur met een gemiddelde ruim boven de 17%. Punt is wel dat we ons als belegger niet te zeer mogen focussen op deze ratio, omdat deze erg makkelijk te manipuleren is (debt, share repurchases etc.). Als alternatief kijk ik liever naar de return on invested capital, wat uiteindelijk bepalend is voor de waarde die een bedrijf genereert. Is het rendement op het geïnvesteerde vermogen hoger dan de kosten om aan dat kapitaal te komen, dan kunnen we in principe spreken van waardecreatie. De return on invested capital voor Aflac komt uit op ~12%. De kosten van het vermogen zijn ongeveer 6.5%. Ofwel, er wordt waarde gecreëerd.


Aflac heeft in de loop der tijd een indrukwekkende dividend scorecard opgebouwd. Al 39 jaar op rij hebben ze het dividend weten te verhogen en vooralsnog staat er geen druk op het dividend, waardoor dit in de toekomst nog kan doorgroeien. Op het moment van schrijven kunnen beleggers ongeveer 2.35% dividend verwachten. Desalniettemin betalen ze slechts ¼ van de nettowinst uit aan dividend. De afgelopen vijf jaar hebben ze het dividend weten te laten groeien met gemiddeld 9% per jaar.


Aflac is een van de betrouwbaarste dividendaristocraten op basis van free cashflow dekking. Met een dekking van 6,8x kan het bedrijf zijn cashflow halveren en nog steeds geen last hebben van (verplichte) dividendbetalingen. Dit niveau van dekking betekent ook dat investeerders kunnen verwachten dat de jaarlijkse verhogingen doorgaan, waardoor Aflac zijn aristocratische status kan behouden.


Business Risks:

Een belangrijk risico voor Aflac, maar ook andere verzekeraars, is de waardering van treasury yields. Aflac heeft ongeveer $120 miljard belegd in obligaties, verzekeringen beleggen altijd minder risicovol, maar een forse beursdaling met $120 miljard geïnvesteerd, kan een ramp betekenen voor Aflac (beurswaarde $37 mld.) De verplichtingen van Aflac zijn ongeveer $95 miljard, dus er zit wel wat speling om eventueel risico’s te nemen. Een extra alternatief zouden prijsverhogingen kunnen zijn op polissen. Echter betwijfel ik of dat zo’n goed plan is.


Ten tweede werd en wordt het bedrijf geconfronteerd met de gevolgen van een schandaal in 2018, waarbij claims van fraude en misbruik door Aflac tegen haar werknemers aan het licht kwamen, waaronder zaken als boekhoudkundige manipulatie, het misleiden van investeerders en algemene uitbuiting van het verkooppersoneel. Aflac heeft de beschuldigingen doorgenomen en is tot de conclusie gekomen dat ze meestal vals en zonder enige verdienste waren - maar we moeten zorgvuldig overwegen of dergelijke zaken meer aandacht behoeven.


Ten derde, de Japanse markt: Aflac is sterk afhankelijk van zijn Japanse activiteiten - ongeveer 70-75% van de jaarlijkse inkomsten. De Yen is niet de meest stabiele valuta en is sinds kort verzwakt als gevolg van het agressieve fiscale beleid van de Japanse regering. Het risico hier is dat als de yen zwakker wordt, een sterk belicht bedrijf als Aflac elke vorm van winstgroei bijna teniet zou doen of in ieder geval zou verlagen.


Meer risico’s in Japan? Jazeker. Het vorige groeirecord van het bedrijf werd gebouwd op de rug van het Japanse succes. Een herhaling hiervan is niet alleen onwaarschijnlijk, het is ronduit bijna onmogelijk. Waarom? Omdat Aflac al een hoge, 25%, marktpenetratie heeft in Japan - en de demografische tijdbom in de vorm van de vergrijzing van de Japanse bevolking in combinatie met een minimaal vruchtbaarheidscijfer betekent dat de Japanse markt zal krimpen. Economen denken zelfs dat Japan als land in de komende 70-80 jaar

met 34% kan krimpen. Het risico is dat de markt van Aflac zal krimpen, en daarom zal een herhaling van de prestaties hier waarschijnlijk niet plaatsvinden. Aflac moet hierdoor nieuwe groeimogelijkheden vinden.


Misschien ben je na het lezen van de risico’s een stuk terughoudender geworden. Dat is een goede houding. Echter schets ik het misschien heftiger dan dat het is. Ik kijk liever naar de risico’s dan naar de kansen – wat best wel tegenstrijdig klinkt met wat de meeste beleggers doen. Maar door dit te doen, hebben we een paar voordelen ten opzichte van andere beleggers. Ten eerste kunnen we op tijd anticiperen, mocht een risico te groot worden. Ten tweede krijgen we een beter beeld van het bedrijf, omdat we weten wat er fout kan gaan. Ten derde, de kans op (negatieve) verrassingen wordt sterk verminderd.


Important Notes:

Om een wenselijk rendement te behalen is het belangrijk een juiste prijs te betalen voor een aandeel. Wat de juiste prijs is hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals je risicoprofiel, tijdhorizon en streefrendement. Ik heb voor mijn persoonlijke portefeuille Aflac gekocht op $44,04 en betwijfel of ik het tegen deze prijs zou aanschaffen. Voor een conservatieve belegger die op zoek is naar een betrouwbaar dividend zou de huidige prijs misschien wel aantrekkelijk zijn. Houd dus rekening met wie je bent als belegger en de prijs die je betaald voor een bedrijf.


 

Nog geen lid? Hier is een cadeautje van 30% (€60,-) korting op een lidmaatschap met de kortingscode 30PROCENT. Tijdelijk geldig 😊 Lid worden kan hier.


Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur. De content die wordt gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit aandelen Aflac. Doe altijd zelf gedegen onderzoek.

2 opmerkingen

2 Comments


Bas Ritzen
Bas Ritzen
Oct 26, 2021

Interessant artikel, dank. Vraagje: hoe waardeer jij de balans tav de huidige cash/verplichtingen van een onderneming als Aflac? Long- en current debt is nihil, maar deze onderneming heeft wel forse verplichtingen jegens haar polishouders. Hier tegenover vind ik geen sterke cashpositie of reservering. Neem je een dergelijke post (verplichtingen tegenover polishouders) in zijn geheel mee als jij een fair value bepaalt? Ben heel benieuwd hoe jij dergelijke balansen analyseert.

Like
Replying to

Uitstekende vraag Bas, ben hier ook ontzettend benieuwd naar..

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..