top of page

Alles wat je moet weten over het beleggen en je allocatie in ETF´s

Rens Boukema

Bijgewerkt op: 14 jan 2024

In het kort:

  • ETF's als Fundament van Beleggingsstrategieën: ETF's, ofwel Exchange Traded Funds, zijn niet slechts een bijzaak in de financiële wereld, maar vormen de ruggengraat van slimme beleggingsstrategieën, vooral voor beginnende beleggers.

  • Kenmerken van ETF's: Deze open-ended beleggingsfondsen worden verhandeld zoals aandelen en bieden de spreiding van een beleggingsfonds. Ze kopiëren een specifieke marktindex, wat transparantie, spreiding en kostenefficiëntie biedt.

  • Belangrijke Overwegingen bij ETF-Selectie: Bij het kiezen van een ETF is het belangrijk dat je kijkt naar de nauwkeurige replicatie van de index, fysiek aanhouden van de onderliggende stukken, spreiding, kosten, dividendlekkage en historisch rendement.


Beleggen kan, helemaal als beginnende belegger, een doolhof lijken vol met complexe, en vooral veel keuzes. Exchange Traded Funds (ETF´s) kunnen hier een verschil maken. Deze fondsen zijn niet langer slechts een bijzaak in de financiële wereld; ze vormen nu de ruggengraat van slimme beleggingsstrategieën.



Wat Zijn ETFs?

ETFs zijn open-ended beleggingsfondsen die, net zoals aandelen, op de beurs worden verhandeld. Ze bieden beleggers het gemak van aandelen met de spreiding van een beleggingsfonds. Wanneer u in een ETF investeert, koopt u een deel van een breed gespreide effectenportefeuille die een specifieke marktindex nabootst. Dit betekent dat uw rendement de bewegingen van deze index volgt, waarbij de kosten in mindering worden gebracht.


Wat maakt ETFs zo aantrekkelijk? Allereerst de transparantie; u weet altijd precies waarin u investeert. Daarnaast bieden ze het beste van twee werelden: de spreiding van een beleggingsfonds en de flexibiliteit van aandelen. Bovendien zijn ETFs vaak kostenefficiënter dan traditionele beleggingsfondsen.


Risico's en Overwegingen

Maar let op: geen enkele belegging is zonder risico. ETFs zijn onderhevig aan marktschommelingen en andere risico's, zoals tracking-verschillen en valutarisico's. Het is belangrijk dat je deze risico's begrijpt en afweegt tegen je persoonlijke beleggingsdoelen.


Daarom is de vraag: ´In welke ETF moet ik als beginnende belegger investeren´ lastig te beantwoorden, aangezien het er helemaal van afhangt of je in een specifieke sector gelooft, of bijvoorbeeld van plan bent in een bredere ETF te investeren die de bredere economie volgt. Dit laatste is het meest populair als het gaat om ETF´s, hieronder staat een lijst met de meest populaire ETF´s van 2023.


De Top 10 van 2023

In 2023 domineerden enkele ETFs de markt. De SPDR S&P 500 ETF (SPY) en de iShares Core S&P 500 ETF (IVV) waren de meest populaire keuzes voor beleggers, deze ETF´s bieden blootstelling aan de grootste Amerikaanse bedrijven. Hierin zien we uiteraard terug dat de grotere niet-sector gerichte ETF´s de meest populaire ETF´s zijn, aangezien voor veel beleggers deze veiligheid opzoeken.


Voor degenen die geïnteresseerd waren in specifieke sectoren of internationale markten, waren opties zoals de Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) en de iShares Core MSCI EAFE ETF (IEFA) populair.


Beleggen in ETF´s? Dat kan via DeGiro #AD

Hoe kies ik een ETF?

Het kiezen van de juiste Exchange Traded Fund (ETF) is een cruciale stap op weg naar financiële onafhankelijkheid en zorgeloos beleggen. ETFs zijn zoals genoemd fondsen die een mandje van aandelen of obligaties bevatten, waardoor je als belegger profiteert van diversificatie en minder risico loopt.


Allereerst is het essentieel dat de ETF een nauwkeurige replica is van de onderliggende index, zodat het rendement in lijn is met de markt. Een ander belangrijk punt is dat de ETF fysiek de aandelen of obligaties aanhoudt, wat extra zekerheid biedt. Ook is spreiding over verschillende landen en sectoren belangrijk om risico's te beperken.



Daarnaast moet je op de kosten letten, want lagere kosten betekenen een hoger netto rendement. Kijk ook naar dividendlekkage, waarbij een deel van de opbrengst verloren kan gaan aan belastingen. Tot slot is het historisch rendement van een ETF een nuttige indicator, hoewel dit geen garantie biedt voor de toekomst.


Deze informatie kun je vinden in de documentatie van de ETF of via financiële websites. Als je eenmaal de juiste ETF hebt gekozen, kun je deze aankopen via een broker. Het is dus een kwestie van goed onderzoek doen en alle factoren afwegen om de ETF te kiezen die het beste bij jouw beleggingsdoelen en risicoprofiel past.


Algemene richtlijnen voor het beleggen in ETF´s


Vaststellen van Risicoprofiel:

  • Defensief: Laag risico, focus op stabiliteit (bijv. 10% aandelen, 90% ETF´s/obligaties).

  • Redelijk defensief: Gematigd laag risico (bijv. 30% aandelen, 70% ETF´s/obligaties).

  • Redelijk offensief: Gematigd hoog risico (bijv. 50% aandelen, 50% ETF´s/obligaties).

  • Zeer offensief: Hoog risico, op zoek naar groei (bijv. 70% aandelen, 30% ETF´s/obligaties of zelfs 100% aandelen).


Strategische Asset Allocatie (SSA)

  1. Verschillende soorten Beleggingscategorieën om tussen te diversifiëren:

  • Amerikaanse aandelen, Europese aandelen, Aandelen opkomende markten.

  • Grondstoffen (zoals goud of olie).

  • Bedrijfsobligaties en Overheidsobligaties (VS, Europa, Opkomende markten).

Leeftijd en Beleggingshorizon:

  • Jonge beleggers (onder 45 jaar): Kiezen vaak een hoger aandeel/allocatie in aandelen (bijv. 80% aandelen, 20% ETF´s/obligaties).

  • Middelbare leeftijd (45-65 jaar): Beginnen geleidelijk het aandeel in aandelen te verminderen van zo hoog als 80% naar een allocatie van mid-50%, hier past een hoger allocatie in ETF´s en obligaties bij.

  • Senioren (boven 65 jaar): Focussen nog meer op stabiliteit met hogere allocatie in ETF´s en obligaties (bijv. 25% aandelen, 75% ETF´s/obligaties).


Dit zijn allemaal algemene richtlijnen voor de allocatie van ETF´s, het kan heel goed zijn dat je jonger bent maar juist besluit om periodiek een stabiele ETF aan te kopen. Het is dan ook zeker geen maatstaf om vanuit te gaan, echter is het wel de meest gebruikte methode om je beleggingsjaren door te brengen.


Hierbij ligt de focus op het steeds meer stabiliseren van het portfolio, om zo een veilig en stabiel(er) pensioen op te bouwen.



Conclusie

Ook in 2024 blijven ETFs een cruciale rol spelen in de portefeuilles van beleggers. Met hun combinatie van diversificatie, transparantie en kostenefficiëntie zijn ze een slimme keuze voor iedereen die zijn financiële toekomst serieus neemt. Zoals bij alle beleggingen, is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen en zo nodig professioneel advies in te winnen. Daarbuiten moet je goed nagaan wat voor jou de reden is om een ETF aan te schaffen, is het om stabiliteit toe te voegen aan je portfolio of ben je op zoek naar hoog rendement?


Voor dit laatste punt is een ETF vaak niet de juiste keuze, echter kan het in opkomende markten zeker een goede methode zijn om door middel van een ETF je risico te spreiden en zo toch te profiteren van de sterke groei in markten zoals Cybersecurity, AI en wellicht in de toekomst groene energie ETF´s.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page