top of page

Waarom analisten positief zijn voor de Aziatische beurzen in 2024

In het kort:

  • Marktprestaties in 2023: De Aziatische markten kenden een volatiel jaar in 2023, beïnvloed door inflatie, stijgende rentetarieven en de aarzelende economische groei van China. De Nikkei 225-index van Japan presteerde het beste met een winst van 28%, terwijl de Hang Seng Index van Hong Kong bijna 14% verloor, wat het vier opeenvolgende jaar van daling markeerde.

  • Positieve vooruitzichten voor Azië in 2024: Ondanks de uitdagingen in China blijven analisten van Pinebridge Investments optimistisch over Azië in 2024, benadrukkend het robuuste groeipotentieel voor investeerders.

  • India's economische vooruitgang en IMF-voorspelling: De economie van India boekt vooruitgang in verschillende sectoren. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een groei van 4,6% in 2023 en 4,2% in 2024 voor Azië, wat hoger is dan de wereldwijde groeiprognose van respectievelijk 3% in 2023 en 2,9% in 2024.

2023 kenmerkte zich als een jaar van schommelingen voor de Aziatische markten, getekend door de wisselwerking tussen inflatie, stijgende rentetarieven en de haperende economische groei van China. Te midden van deze uitdagingen was de Nikkei 225-index van Japan de koploper, met een indrukwekkende winst van 28%, terwijl de Hang Seng Index van Hong Kong bijna 14% verloor, waarmee het zijn vierde opeenvolgende jaar van teruggang markeerde. De CSI 300-index, die de grootste Chinese bedrijven vertegenwoordigt, bevond zich op de derde plaats als slechtst presterende aandelenmarkt in Azië, met een verlies van 11,38%.


Struikelblokken in het Herstel van de Chinese Economie

China's economische uitdagingen werden voornamelijk toegeschreven aan een onstuimige neergang in de vastgoedsector en een overweldigende lokale overheidsschuld, beide werpende een schaduw over de consumentenbestedingen en investeringen in de maakindustrie. Desondanks behouden analisten van Pinebridge Investments een positief vooruitzicht voor Azië in 2024, waarbij ze wijzen op het robuuste groeipotentieel van de regio voor doordachte investeerders.Economische Vooruitgang in India en Voorspelling van het IMF

Met name de economie van India boekt vooruitgang in diverse sectoren, hoewel investeerders worden aangemoedigd voorzichtig te zijn vanwege hoge waarderingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een groeipercentage van 4,6% in 2023 en 4,2% in 2024 voor Azië, wat de mondiale groeiprognose van respectievelijk 3% in 2023 en 2,9% in 2024 overtreft.


Verschuiving van de Focus van Centrale Banken

Terwijl centrale banken in belangrijke Aziatische economieën grotendeels zijn gestopt met het verhogen van de rentetarieven, zal de focus van investeerders zich verleggen naar renteverlagingen. De U.S. Federal Reserve heeft een routekaart uitgestippeld voor renteverlagingen, met de zogenaamde "dot plot" die aangeeft dat de rentetarieven in 2024 met 75 basispunten zullen worden verlaagd en in 2025 met 100 basispunten. Aziatische centrale banken zullen naar verwachting deze beweging volgen, met uitzondering van de Bank of Japan, die mogelijk haar beleid van negatieve rentetarieven zal verlaten.Potentiële Verandering voor Chinese Aandelen in 2024

Ondanks onderpresteren in 2023, wordt een "potentiële verandering" verwacht voor Chinese aandelen in 2024. De op een na grootste economie ter wereld zal naar verwachting een bescheiden herstel doormaken, ondersteund door maatregelen van de centrale overheid en een verbeterend exportperspectief. Een wereldwijd herstel in de technologiesector zou waarschijnlijk bijdragen aan een verbetering van de Chinese export.


Geopolitiek en Verkiezingen

Geopolitieke ontwikkelingen, met name verkiezingen in Taiwan, India en de Verenigde Staten, zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden en naar verwachting "dramatische veranderingen in de economische en diplomatieke dimensies van de Aziatisch-Pacifische regio" met zich meebrengen. De onzekerheid en spanningen, aangewakkerd door de snel evoluerende internationale situatie en het kritieke punt in de betrekkingen tussen China en de VS, zijn absoluut belangrijk om in de gaten te houden in 2024.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..