top of page

Alibaba mist verwachtingen, maar investeert nog eens $25 miljard in eigen aandelen

In het kort:

  • Alibaba heeft zijn aandeleninkoopprogramma verhoogd met $25 miljard en rapporteerde een stijging van 5% in de totale omzet tijdens fiscaal Q3.

  • De internationale digitale handelsgroep van Alibaba zag een omzetstijging van 44% jaar-op-jaar, terwijl de cloud computing-afdeling een groei van 3% jaar-op-jaar noteerde.

  • Ondanks de uitdagende macro-economische omstandigheden in China en felle concurrentie, blijft Alibaba investeren in strategische prioriteiten en zet het in op groei in kerngebieden zoals e-commerce en cloud computing.


Alibaba heeft recent zijn aandeleninkoopprogramma aanzienlijk verhoogd en bemoedigende groeicijfers gerapporteerd. Dit verhaal, dat we in het licht moeten zien van felle concurrentie en technologische innovaties, illustreert de onvermoeibare inzet van het bedrijf in de poging om zijn positie als marktleider te verstevigen en te bouwen aan de verdere uitbreiding van het bedrijf. Dat er echter uitdagingen zijn en voor de komende tijd waarschijnlijk ook zullen blijven, is wel zeker.


Alibaba's Strategische Zetten

Onder leiding van CEO Eddie Wu, die recent het roer overnam bij zowel Alibaba Group als Alibaba Cloud Intelligence Group, zet Alibaba vol in op groei en innovatie. Wu's strategie focust zich op het aanwakkeren van de groei van Alibaba's kernactiviteiten: e-commerce en cloud computing. Met een robuuste verhoging van het aandeleninkoopprogramma met nog eens $25 miljard, toont Alibaba niet alleen vertrouwen in zijn eigen toekomst maar onderstreept het ook zijn toewijding aan het genereren van waarde voor aandeelhouders.


De recente financiële resultaten van Alibaba laten een complex beeld zien van uitdagingen en kansen. Enerzijds heeft het bedrijf zijn omzet met 5% zien stijgen, voornamelijk dankzij een toename van het aantal transacties op zijn Chinese marktplaatsen.


Echter wijzen deze resultaten ook op de druk die de macro-economische onzekerheden in China en de intense concurrentie op het bedrijf leggen, gezien het onder presteert als we kijken naar de verwachtingen en eerdere kwartalen. Ondanks deze uitdagingen blijft Alibaba innoveren en investeren in zijn toekomst, met name door de focus op zijn cloud computing-afdeling te verscherpen, waar we meer groei moeten gaan zien, en de internationale digitale handel uit te breiden, waar het een indrukwekkende omzetgroei van 44% jaar-op-jaar neer wist te zetten.Kerncijfers en Prestaties

  • Nettowinst: Alibaba rapporteerde een nettowinst van $2,03 miljard, de winst per aandeel kwam uit op $2,67. Deze resultaten bleven echter achter bij de verwachtingen van Wall Street, waar analisten een winst van $2,73 per aandeel hadden voorzien.

  • Aandeleninkoopprogramma: In een poging om het vertrouwen van de investeerders te versterken en meer aandeelhouderswaarde te creëren, kondigde Alibaba een uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma aan met nog eens $25 miljard, waardoor het totale beschikbare bedrag voor het programma op $35,3 miljard komt. Dit geld moet tegen maart 2027 volledig omgezet zijn in Alibaba aandelen. Deze beweging kunnen we zien als een teken van blijvend vertrouwen van het management in de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf.

Segmentprestaties en Groei

  • Omzetgroei: Alibaba's omzet steeg met 5% jaar-op-jaar tot 260,35 miljard yuan ($36,67 miljard), wat een vertraging betekent ten opzichte van voorgaande kwartalen. Dit weerspiegelt de aanhoudende uitdagingen in de macro-economische omgeving van China en de intense concurrentie.

  • Cloud Computing: De omzet van Alibaba's cloud computing-segment steeg met 3% jaar-op-jaar, wat wijst op de verdere noodzaak van het verbeteren van de kwaliteit van de inkomsten door het terugdringen van projecten met lage marges en een grotere nadruk op publieke cloudproducten en -diensten. Positief was echter wel de winstgevendheid vanuit de Cloud-Computing, met stijging in EBITA van 86% jaar-op-jaar.

  • Internationale Groei: Het segment internationale handel toonde daarentegen een sterke groei met een omzetstijging van 44% jaar-op-jaar, ondersteund door significante ordergroei.


De Toekomst van Alibaba

Het leiderschap van Eddie Wu moet een nieuwe fase van innovatie en groei voor Alibaba betekenen. De belofte om Alibaba's aanzienlijke financiële middelen in te zetten voor de groei van het bedrijf, samen met de strategische investeringen in kerngebieden zoals e-commerce, cloud computing en internationale expansie moet het verschil gaan maken volgens Wu.


De groei van de cloud computing-afdeling was echter niet erg sterk, met een schamele 3% jaar-op-jaar, de sterke prestaties van internationale marktplaatsen zoals AliExpress en Lazada benadrukken echter Alibaba's potentieel waarbij het nogsteeds mooie groeicijfers neer weet te zetten.Conclusie

Ondanks de uitdagingen blijft Alibaba vastberaden zijn weg naar groei en innovatie voort te zetten. Met een versterkte focus op kernactiviteiten en de strategische leiding van Eddie Wu, is Alibaba naar eigen zeggen goed gepositioneerd om te navigeren door de huidige markt, met alle huidige uitdagingen die daarbij horen, en zijn leidende positie verder uit te bouwen.


Alibaba's recent gepubliceerde vierde kwartaalcijfers markeren een periode van zowel uitdagingen als kansen voor het Chinese e-commerce gigant. Ondanks een bescheiden omzetgroei van 5% zag het wel een stijging in de internationale handel met 44%. De beslissing om het aandeleninkoopprogramma met $25 miljard te verhogen, is goed om te zien, echter willen we komende kwartalen wel een omslag gaan zien in de groei van met name de Cloud-Computing afdeling en hogere totale omzetgroei. Echter is het nog maar de vraag in hoeverre we dit op korte termijn kunnen verwachten, gezien het aanhoudende slechte sentiment rondom Chinese aandelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!