top of page

Analyse Alibaba aandelen: is de daling terecht?

In het kort:

  • Alibaba's Huidige Analisten Rating: Alibaba wordt momenteel beoordeeld met een gemiddelde brokerage-aanbeveling van 1.27 op een schaal van 1 tot 5. Met 13 van de 15 aanbevelingen als "Sterk Kopen", weerspiegelt dit een overweldigend optimisme op Wall Street over het potentieel van Alibaba. (Zacks Equity Research)

  • Financiële Prestaties en Aandelen Inkoop: In het derde kwartaal van 2023 rapporteerde Alibaba een omzetstijging van 9% jaar-op-jaar. Ondanks een groei van 18% in de kwartaalwinst en een omzetstijging van 6%, ondervond het bedrijf druk op de aandelenkoers door aankondigingen zoals het afzien van de afsplitsing van de cloudunit en handelsbeperkingen.

  • Uitdagingen op de Chinese Markt en Toekomstige Strategie: Alibaba staat voor uitdagingen op de Chinese markt, met een 20% daling van het aandeel in de afgelopen drie maanden door een onverwachte verzachting van de binnenlandse consumentenmarkt.


Alibaba Group Holding Limited (BABA) staat wereldwijd bekend als een toonaangevende speler op het gebied van e-commerce, cloud computing en technologische innovatie. Laten we een diepere duik nemen in de huidige situatie van het Alibaba-aandeel, rekening houdend met recente gebeurtenissen en Wall Street-analyses.


De aandelenkoers van Alibaba aandelen sinds de beursgang:
Huidige analisten rating is opvallend

Alibaba wordt momenteel beoordeeld met een gemiddelde brokerage-aanbeveling (ABR) van 1.27 op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor Sterk Kopen en 5 voor Sterk Verkopen. Van de 15 aanbevelingen zijn er opmerkelijk 13 die het label Sterk Kopen hebben, wat aangeeft dat het merendeel van Wall Street optimistisch is over het potentieel van Alibaba. (Zacks Equity Research)


Financiële Prestaties

Alibaba rapporteerde eerder zijn financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2023, waarbij de omzet met 9% jaar-op-jaar steeg tot RMB 224,790 miljoen (US$30,810 miljoen). De inkomsten uit operaties groeiden met 34% jaar-op-jaar, wat voornamelijk toe te schrijven is aan een stijging van de aangepaste EBITA. Het bedrijf blijft investeren in technologie en innovatie, met aankondiging van een eerste jaarlijkse dividenduitkering van ongeveer US$2.5 miljard.


Ondanks een stijging van 18% in de kwartaalwinst en een omzetgroei van 6%, hebben aankondigingen zoals het afzien van het afsplitsen van de cloudunit en handelsbeperkingen voor cloudactiviteiten druk gezet op de aandelenkoers van Alibaba.


Aandelen opkoopprogramma gaat door

In het vierde kwartaal van 2023 heeft Alibaba Group zijn inkoop van eigen aandelen aanzienlijk verhoogd tot een bedrag van 2,9 miljard dollar, vergeleken met 1,7 miljard dollar in het voorgaande kwartaal. Over het hele jaar 2023 heeft het Chinese e-commercebedrijf voor een indrukwekkend bedrag van 9,5 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Deze agressieve inkoopstrategie heeft geresulteerd in een daling van 3,3 procent van het aantal uitstaande aandelen, zoals gerapporteerd door Alibaba.Deze aankondiging komt op een moment dat beleggers een sterke interesse tonen in voortgezette aandeleninkopen door het bedrijf, aangezien dit een positieve invloed heeft op de aandelenkoers. Het vermogen van Alibaba om dergelijke aankopen te blijven doen, wordt versterkt door een solide financiële positie, met een contant bedrag van 62 miljard dollar in september, wat ongeveer een derde van de totale marktwaarde van circa 190 miljard dollar vertegenwoordigt.


Met nog steeds de mogelijkheid om voor 11,7 miljard dollar eigen aandelen in te kopen onder het huidige mandaat van aandeelhouders, heeft Alibaba de middelen en het vertrouwen van investeerders om deze strategie voort te zetten. Ondanks een daling van 3,0 procent in het aandeel op de dag van de aankondiging, getuigt de voortdurende inkoop van eigen aandelen van Alibaba's toewijding aan het maximaliseren van aandeelhouderswaarde en het benutten van financiële kracht voor langetermijnvoordelen.


Uitdagingen op de Chinese Markt:

Alibaba zette sterke financiële prestaties neer in het tweede kwartaal van 2023, maar het werd geconfronteerd met uitdagingen in het derde kwartaal. Een onverwachte verzachting van de binnenlandse consumentenmarkt in China, gecombineerd met deflatoire trends, resulteerde in een 20% daling van het aandeel gedurende de afgelopen drie maanden. Investeerders blijven voorzichtig en behouden een zekere mate van scepsis over het hersteltraject van Alibaba.


AI Ontwikkelingen en Cloud Uitbreiding:

Een cruciaal aspect voor investeerders is Alibaba's voortgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Recent lanceerde het bedrijf een nieuwe versie van zijn AI-model, gericht op concurrentie met Amerikaanse tegenhangers zoals Amazon en Microsoft. Als leidende speler in de Chinese cloudmarkt zou Alibaba's wereldwijde expansie met AI en Cloud-mogelijkheden een nieuw tijdperk kunnen inluiden, mits succesvol uitgevoerd.


Het nieuwe leiderschap van Alibaba onder CEO Eddie Wu geeft een interessant nieuwe visie op de toekomstige richting van het bedrijf. Wu, aangetreden in september, heeft ambitieuze plannen om het rendement op geïnvesteerd kapitaal naar dubbele cijfers te tillen door slim gebruik te maken van de convergentie van kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing. Dit moet een omslag voor Alibaba gaan beteken door een nieuwe markt aan te boren.


Wu benadrukt de noodzaak van een transformatie in drie hoofdrichtingen. Allereerst, het bouwen van technologie-gedreven internetplatforms; ten tweede, het ontwikkelen van AI-gedreven technologiebedrijven; en tot slot, het creëren van een wereldwijd handelsnetwerk. Deze visie geeft de ambitie van Alibaba aan om te gedijen in de dynamiek van de snel evoluerende technologische omgeving, wat natuurlijk niet gek is in deze tijd van snelle technische revolutie.


Met een innovatief DNA, een focus op kunstmatige intelligentie, en een substantiële oorlogskas van 63 miljard dollar, positioneert Wu Alibaba om een nieuwe groeifase in te gaan. De strategische integratie van AI wordt expliciet genoemd voor belangrijke onderdelen zoals Taobao Tmall, Cloud Intelligence, Alibaba International Digital Commerce, Cainiao, Local Services, en Digital Media en Entertainment.Wu's ervaring als technologiedirecteur sinds de oprichting van Alibaba in 1999 en zijn betrokkenheid bij Alipay en Taobao onderstrepen zijn ervaring in de bredere technologische evolutie. Het zal interessant zijn om de implementatie van deze nieuwe strategische koers en de mogelijkheden die deze kunnen bieden voor de toekomst van Alibaba te volgen.


Conclusie

Alibaba blijft een prominente speler met sterke financiële fundamenten, maar de uitdagingen op de Chinese markt en de aanhoudende voorzichtigheid van investeerders weerspiegelen zich in de koersdynamiek. Het is belangrijk rekening te houden met alle verschillende factoren, met name gerelateerd aan de evolutie van de Chinese economie en de wereldwijde technologische concurrentie.


Om het tij te keren, moet Alibaba zich opnieuw concentreren op innovatie, marktaandeel behouden en zijn krachten bundelen om te concurreren met opkomende spelers. Momenteel is het aandeel Alibaba met ruim 75% gedaald sinds het hoogtepunt in oktober 2020. Het is belangrijk eigen onderzoek te doen om zo het aandeel te evalueren, dat het echter een aandeel is om komende kwartalen in de gaten te houden is zeker.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!