top of page

Wat probeert de AFM te verbergen?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Dat Finfluencers zaken moeten verbeteren, dat hebben we al vaak besproken als je mij een tijdje volgt maar wat doet de AFM zelf verkeerd?


De AFM sprak Finfluencers streng toe afgelopen maandag. Hierna bracht het een vernietigend rapport uit waar de AFM, Finfluencers beschuldigt van het niet volgen van de regels zoals deze wettelijk zijn vastgelegd. De focus lag vooral op Provisieverbod en het geven van advies.


Dit is hoe de AFM Finfluencers definieert, nadat ik erom vroeg: "Dat is een goede vraag. Het begrip finfluencer is natuurlijk niet gedefinieerd. Om die reden spreken wij ook over finfluencers en content creators, om duidelijk te maken dat we een brede doelgroep aanspreken"


Grappig genoeg zijn de media voorbarig geweest in het overnemen van de beschuldigingen van de AFM om vooral Social Media influencers aan te pakken. Maar dit wordt dus breed gedefinieerd. Een bedrijf als Finner (vergelijkingswebsite) valt dus bijvoorbeeld ook onder de provisieverbod waar de AFM erg streng op was. Voor veel influencers zijn affiliate samenwerkingen namelijk hun voornaamste manier van inkomen. Voor DeBelegger.nl is dit geen issue gezien dit soort samenwerkingen lang geleden zijn gestopt om juist de belangen van beleggers te beschermen en ze altijd van juiste informatie te voorzien.


Provisieverbod


Provisie is een commissie wat de verzekeraar/bank/broker betaalt aan een bemiddelaar zoals een financieel adviseur en inmiddels ook "finfluencers". Voor sommige producten ontvangen adviseurs en social media influencers maar ook andere websites die financiële content maken een commissie.


Op de website van de AFM staat het volgende: "De beloning van de financiële dienstverleners door de aanbieders was een prikkel voor adviseurs en bemiddelaars om producten aan klanten te adviseren die niet altijd in het belang van de klant waren. De samenleving, de markt en de overheid vonden dit ongewenst.


De afgelopen jaren zijn de regels voor de provisies dan ook steeds verder aangescherpt. De aanscherping van de provisieregels gaat over de passendheid, de betaalwijze en de transparantie van de provisie"


Kort gezegd is de provisieverbod dus in het leven geroepen omdat banken, verzekeraars en brokers tijdens de kredietcrisis een enorme potje van hebben gemaakt. Dit soort partijen hebben jaren lang ongestoord klanten producten aangeboden waar ze zelf een belang bij hadden en er commissies op ontvingen.


Wat probeert de AFM te verbergen?


Als zeer gerenommeerd en gerespecteerd journalist die zichzelf erg serieus neemt begint het vaak te knagen wanneer er een rapport komt van een toezichthouder die een groep mensen zoals Finfluencers (die vaak gewoon goede bedoelingen hebben) probeert te beschuldigen van een verbod die al sinds 2010 geldt en sinds 2014 is aangescherpt.


Als je goed oplet dan zie je namelijk dat een affiliate samenwerking vrijwel altijd ligt bij degene die deze samenwerking start. Dit zijn dus brokers zoals DeGiro & BuxZero die onder AFM toezicht vallen. Zij bieden een affiliate samenwerking aan waar content creators aan mee kunnen doen. In dat geval betekent het dat de AFM zich niet aan hun toezicht heeft gehouden door precies de instellingen te controleren waar zij verantwoordelijk voor zijn: Banken en Brokers. Zij hebben namelijk dit soort samenwerkingen bewerkstelligt en uit hele betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat ze niet hier stoppen. Ze hebben al plannen om precies hetzelfde te blijven doen maar dan op een andere manier zodat het net binnen de mazen van de wet valt.


Conclusie


Dit rapport laat naar mijn mening vooral zien en legt erg duidelijk bloot dat de AFM tekort is geschoten in hun toezicht en nu een zondebok zoekt om de aandacht af te leiden van het echte probleem. Tijdens de AFM meeting heb ik ook gevraagd waarom Crypto & NFTs ongereguleerd blijven en waar dit op spaak loopt. Het antwoord was: "Dit ligt bij de ministerie van financiën (als ik het me goed herinner) - als het al spaak loopt"


Dit is overigens geen kritiek op de AFM vanuit eigenbelang gezien De Belegger geen affiliate marketing samenwerkingen heeft met financiële instellingen. Sterker nog, via Youtube heb ik regelmatig dit soort praktijken aan de kaak gesteld waar nodig!


2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page