top of page

Amerikaanse banken presteren erg goed - Bullish voor de beurs?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2023

De afgelopen weken waren niet makkelijk voor de Nederlandse banken en verzekeraars. Ze kregen te maken met de naweeën van de problemen bij de Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse in Europa. Deze banken hadden veel geld verloren door de ineenstorting van het hedgefonds Archegos Capital. Daardoor daalde het vertrouwen in de financiële sector en zakten de koersen van de Nederlandse banken mee.


Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel te zijn. Op vrijdagmiddag kregen de Nederlandse banken een flinke oppepper door de positieve kwartaalcijfers van drie grote Amerikaanse banken: Wells Fargo, JPMorgan Chase en Citi. Deze banken lieten zien dat ze goed bestand zijn tegen de coronacrisis en dat ze profiteren van het economisch herstel in de VS. Ze konden ook veel geld vrijmaken dat ze eerder opzij hadden gezet voor mogelijke kredietverliezen.


De goede resultaten van de Amerikaanse banken straalden af op de Nederlandse banken, die ook hopen op een beter economisch klimaat. ING sprong vandaag een dikke 3,3% omhoog, en ABN Amro zelfs 3,7%. Ook verzekeraars Aegon, ASR en NN liepen de afgelopen dagen al een deel van de schade weer in.


Toch is er nog flink wat goed te maken ten opzichte van de koersen begin maart. De Nederlandse banken hebben nog steeds te maken met lage rentes, strenge regelgeving en felle concurrentie. Bovendien is het nog onzeker hoe de coronapandemie zich verder zal ontwikkelen en welke impact dat zal hebben op de economie en de klanten van de banken.


De komende weken zullen we meer weten over hoe de Nederlandse banken ervoor staan. ING komt op 6 mei met zijn kwartaalcijfers, gevolgd door ABN Amro op 12 mei en Rabobank op 13 mei. Hopelijk kunnen ze dan net als hun Amerikaanse collega's positief verrassen. ABN heeft volgende week wel een jaar vergadering.Lees ook:


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!