top of page

Waarom Berkshire Hathaway vandaag in de spotlight staat

In het kort:

  • Berkshire Hathaway rapporteert een forse stijging van 39% in operationele winsten tot $11,22 miljard in het eerste kwartaal, met een leidende bijdrage van een 185% toename in verzekeringswinsten.

  • De cashreserve van het bedrijf bereikt een recordhoogte van $188,99 miljard, wat wijst op Warren Buffett's uitdaging om geschikte grote acquisities te vinden.

  • Ondanks een daling van 64% in netto-inkomsten, voornamelijk door schommelingen in beursinvesteringen, blijft Berkshire actief in aandeleninkoop met $2,6 miljard aan teruggekochte aandelen in het kwartaal.


Warren Buffett's Berkshire Hathaway heeft in het eerste kwartaal van 2024 indrukwekkende financiële resultaten geboekt. Met een operationele winst die een sprong van 39% maakte tot $11,22 miljard, onderstreept het bedrijf zijn robuuste groei, vooral in de verzekeringssector waar de underwriting winsten met 185% stegen tot $2,598 miljard.


Daarnaast rapporteerde de spoorweg-, nuts- en energieafdelingen van het bedrijf ook een sterke groei, met inkomsten die opliepen tot $24,4 miljard voor het kwartaal, een stijging ten opzichte van de $21,9 miljard van het jaar ervoor. Deze sectoren blijven essentieel voor de lange termijn groei en stabiliteit van Berkshire, ondanks de volatiliteit van de grondstofprijzen die sommige markten beïnvloeden.


De aandelenkoers van Berkshire Hathaway sinds de beursgang:

Ondanks de financiële voorspoed, heeft Berkshire Hathaway moeite om grote acquisities te vinden, zoals blijkt uit de recordhoogte van $188,99 miljard aan cashreserves, bestaande uit $35,55 miljard aan contanten en $153,44 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. Deze situatie benadrukt een voortdurende uitdaging voor Buffett om waardevolle investeringsmogelijkheden te identificeren die passen bij de schaal en investeringsfilosofie van Berkshire.Berkshire heeft ook zijn aandeleninkoop voortgezet, met een aandeleninkoop van $2,6 miljard in dit kwartaal, een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit weerspiegelt een aanhoudend vertrouwen in de eigen aandelenwaarde, ondanks externe marktschommelingen. De vermindering van het belang in Apple met 13%, hoewel significant, laat zien dat Buffett en zijn team constant hun beleggingsportefeuille heroverwegen in het licht van veranderende marktomstandigheden.


Met een belangrijke aandeelhoudersvergadering vandaag, bekend als 'Woodstock voor kapitalisten', blijft Berkshire Hathaway een belangrijk focuspunt voor beleggers vandaag. De vragen die Buffett zal beantwoorden over de holdings van het conglomeraat en zijn visie op investeren en de economie, zullen waarschijnlijk belangrijke inzichten bieden in de strategieën voor kapitaalbeheer en toekomstige groeirichtingen.


De aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway:

BRON: cnbc television


Dit jaar markeert een bijzondere gelegenheid: het is de 60e vergadering onder leiding van CEO Warren Buffett sinds hij in 1965 aan het roer kwam, maar het zal ook de eerste zijn zonder Charlie Munger, Buffett's langdurige zakenpartner en mede-strateeg, die onlangs op 99-jarige leeftijd overleed.


Met de recente koersstijging van Apple na de bekendmaking van hun kwartaalcijfers, zijn veel beleggers benieuwd naar Buffett's huidige visie op het aandeel en eventuele recente grote bewegingen in deze investering. De aanpassing van Berkshire's belegging in Apple met ongeveer 13% in het eerste kwartaal heeft al voor veel speculaties gezorgd.


Ook heeft Berkshire Hathaway een significante aankoop gedaan, waarbij het bedrijf de Securities and Exchange Commission (SEC) verzocht heeft deze transactie geheim te houden. Hoewel Buffett bekend staat om zijn discrete manier van zakendoen, verwachten velen niet veel onthullingen op dit front. Desondanks is het waarschijnlijk dat het managementteam enkele vragen over deze kwestie zal moeten beantwoorden.Berkshire Hathaway's recente kwartaalrapportage laat een bedrijf zien dat enerzijds floreert door aanzienlijke winsten en een sterke cashpositie, maar anderzijds zoekt naar wegen om deze middelen effectief aan te wenden in een uitdagende markt. Beleggers en marktanalisten zullen nauwlettend volgen hoe Buffett deze balans navigeert, met speciale aandacht voor hoe hij onbenut kapitaal zal inzetten in toekomstige ondernemingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..