top of page

TUI Analyse: Vertrouwen van Insiders en Sterke Cijfers

In het kort:

  • TUI AG heeft een indrukwekkende ROE (Return on Equity) van 23%, wat aanzienlijk hoger is dan het industrie-gemiddelde. Ondanks deze sterke ROE, vertoonde het bedrijf een daling in de netto-inkomsten van 15%.

  • De aandelen van TUI AG zijn de afgelopen drie maanden met 40% gestegen, mede dankzij de effectieve winstgeneratie. De recente prijsbewegingen weerspiegelen mogelijk de onderliggende fundamentele indicatoren van het bedrijf.

  • De eigendomsstructuur van TUI AG wordt gedomineerd door particuliere beleggers (43%), gevolgd door institutionele beleggers (35%) en insiders (11%).


TUI AG, een vooraanstaand bedrijf in de toerismesector, heeft recentelijk een aanzienlijke stijging in zijn aandelenprijs ervaren, wat de aandacht van beleggers en analisten heeft getrokken. In dit artikel duiken we dieper in de financiële prestaties van TUI AG en proberen we te begrijpen wat deze recente ontwikkelingen betekenen voor het bedrijf en zijn aandeelhouders.Sterke ROE als Indicatie van Effectieve Winstgeneratie

Een van de opvallende aspecten van TUI Group´s financiële profiel is de hoge Return on Equity (ROE) van 23%. Deze waarde is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in de industrie en duidt op een effectieve winstgeneratie ten opzichte van het eigen vermogen van de aandeelhouders.


Deze sterke ROE is echter in contrast met een daling van de netto-inkomsten van 15%. Dit roept vragen op over de duurzaamheid van de huidige winstgeneratie en de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf.


Interessante aandeelhouder structuur

De grootste aandeelhouder van TUI AG is Alexey Mordashov, die een aanzienlijk belang van 11% van de uitstaande aandelen bezit. Hij wordt gevolgd door de tweede en derde grootste aandeelhouders met respectievelijk 9.6% en 4.7% van de aandelen. Deze verdeling toont aan dat hoewel er belangrijke individuele aandeelhouders zijn, geen enkele aandeelhouder een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft. Dit wordt verder benadrukt door het feit dat de top 14 aandeelhouders samen 50% van de aandelen in handen hebben.


De betrokkenheid van insiders in TUI AG is opmerkelijk en weerspiegelt een sterke verbondenheid met het bedrijf. Met een marktkapitalisatie van ongeveer €3.2 miljard, bezitten insiders aandelen ter waarde van €357 miljoen. Dit aanzienlijke aandeel van insiders in het eigendom is een teken van vertrouwen en afstemming met de belangen van aandeelhouders, wat vaak gezien wordt als een positief teken, vooral in een bedrijf van deze omvang.


Wie zijn de aandeelhouders in TUI?

Retailbeleggers vormen de grootste groep met een eigendomsbelang van 43% in TUI AG. Deze groep bestaat voornamelijk uit individuele investeerders en heeft de meeste invloed op het bedrijf.


Daarop volgend zijn er de Institutionele Beleggers, deze groep omvat 35% van TUI AG's aandeelhouders. Institutionele beleggers zijn vaak betrokken bij gevestigde bedrijven en hun analyse kan een belangrijke rol spelen in de prestaties van de aandelen.


Insiders, waaronder leden van het bestuur en topmanagement, bezitten een significant deel van TUI AG, met een marktkapitalisatie van €3.2 miljard en €357 miljoen aan aandelen in persoonlijke naam. Dit is iets wat we graag zien, aangezien het aangeeft dat insiders vertrouwen lijken te hebben in het bedrijf en de groeivooruitzichten.


En tot slot privébedrijven, met eigendomsbelang van 11% in TUI AG. De specifieke eigenaren van deze privébedrijven zijn niet direct duidelijk, maar het kan gaan om belanghebbenden of gerelateerde partijen die via aparte privébedrijven aandelen bezitten.2023 voor TUI AG:

TUI AG heeft het financiële jaar 2023 afgesloten met recordinkomsten. De totale omzet steeg met 25% naar een indrukwekkende 20,7 miljard euro, wat een significante stijging is ten opzichte van de 16,5 miljard euro in het voorgaande jaar. Deze stijging overtrof de 20 miljard euro grens voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf.


Sterke Prestaties in Kernsegmenten

Het segment 'Holiday Experiences', bestaande uit Hotels & Resorts, Cruises, en TUI Musement activiteiten, liet een sterke operationele prestatie zien. De onderliggende EBIT in dit segment steeg met 317 miljoen euro naar 822 miljoen euro, vergeleken met 505 miljoen euro in het voorgaande jaar. De Hotels & Resorts divisie bleef een van de meest succesvolle groeipijlers van de groep met een stijging van de gemiddelde opbrengst per bed per nacht met 13%.


Cruises en TUI Musement dragen bij aan Groei

De cruisesegmenten, waaronder TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises en Marella Cruises, zagen een significante verbetering in hun operationele resultaten. De bezettingsgraad van de schepen steeg, wat resulteerde in een onderliggende EBIT van 236 miljoen euro. TUI Musement, dat zich richt op tours en activiteiten, verkocht 9,4 miljoen excursies en activiteiten, een stijging van 34% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Markten & Luchtvaartmaatschappijen Segment Weer Positief

Het segment Markten & Luchtvaartmaatschappijen, met TUI touroperators in verschillende regio's, toonde verbeterde bedrijfsprestaties en behaalde voor het eerst sinds de start van de pandemie weer een positief operationeel resultaat. Dit segment behaalde een onderliggende EBIT van 241 miljoen euro, een significante verbetering ten opzichte van het verlies van 59 miljoen euro in het voorgaande jaar.


Positieve Boekingsituatie en Groeiverwachting voor 2024

De boekingen voor de huidige winter 2023/24 tonen een voortzetting van de goede trend met een toename van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. De gemiddelde prijzen in de kernmarkten zijn met 5% gestegen. TUI verwacht voor het financiële jaar 2024 een omzetgroei van ten minste 10% en een toename van de onderliggende EBIT met minstens 25%.


Aandelenstijging en Toekomstvooruitzichten

In de afgelopen drie maanden is de aandelenkoers van TUI Group met 40% gestegen, een beweging die lijkt te worden ondersteund door de fundamentele financiële indicatoren van het bedrijf. Deze prijsstijging kan wijzen op een groeiend vertrouwen van beleggers in de toekomst van TUI Group, ondanks de uitdagingen waarmee de toerisme-industrie momenteel wordt geconfronteerd. Een blik op de aandelenkoers geeft echter een beeld van zeer veel volatiliteit, zoals hieronder te zien is.


De aandelenkoers van TUI AG de afgelopen 5 jaar:Conclusie

Sebastian Ebel, CEO van TUI, benadrukt de effectiviteit van de transformatie en de focus op kwaliteit en operationele kracht van TUI Group. Hotels en cruises blijven groeigebieden en zeer winstgevend, terwijl andere segmenten, zoals het tour-operatorbedrijf, worden getransformeerd om ook terug te keren naar goede winstgevendheid. TUI streeft ernaar om in alle segmenten winstgevender, efficiënter en sterker te worden.


TUI AG heeft een opmerkelijk jaar achter de rug met recordinkomsten en aanzienlijke groei in al zijn kernsegmenten. De strategische initiatieven en de positieve boekingstrends wijzen op verdere verbeteringen in 2024. Met de ambitie en het vertrouwen in het merk en de marktpositie, blijft TUI zich richten op duurzame en winstgevende groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!