top of page

The Trade Desk Aandelen dalen met 27%: Wat is er aan de hand?

In het kort:

  • The Trade Desk daalt met 27% in de voorbeurs, ondanks dat het bedrijf sterke cijfers wist neer te zetten voor het derde kwartaal.

  • The Trade Desk overtrof de verwachtingen met een omzet van $493 miljoen en een winst per aandeel van $0.33, maar gaf een voorzichtige guidance voor het vierde kwartaal.

  • Met een verwachte omzet van $580 miljoen voor het vierde kwartaal, die onder de analisten verwachting van $610 miljoen ligt, is er onzekerheid onder beleggers over de toekomstige groei.


Op De Belegger hebben we al veel geschreven over The Trade Desk, dus voor velen zal het geen verrassing zijn dat het een enorm volatiel aandeel is. Grote schommelingen in de koers zijn geen bijzondere dingen bij dit bedrijf. Vandaag is het aandeel met bijna 27% gedaald in de voorbeurs en dit heeft alles te maken met de kwartaalcijfers voor het derde kwartaal en de verwachtingen van het management voor het komende kwartaal. Laten we eens gaan kijken wat er precies aan de hand is.


The Trade Desk rapporteerde gisteravond dus haar cijfers voor het derde kwartaal en deze waren vrij goed. Het bedrijf versloeg de verwachtingen van analisten op zowel de omzet als de winst per aandeel. Analisten hadden gerekend op een omzet van $487 miljoen, maar The Trade Desk wist een omzet van ruim $493 te realiseren. Daarnaast hadden analisten een winst per aandeel van $0.29 verwacht, maar wist het bedrijf een winst per aandeel van $0.33 te boeken. Absoluut geen slechte cijfers dus, maar waarom dan toch deze forse daling?


Dit heeft vooral te maken met de guidance (verwachting) die het bedrijf heeft afgegeven voor het komende kwartaal. Voor het vierde kwartaal verwacht het management een omzet van $580 miljoen, wat een YoY groei is van zo'n 18%. Dit is een forse daling vergeleken met de vorige jaren. In kwartaal 4 van 2022 wist het bedrijf bijvoorbeeld nog een groei van 24% te realiseren en in kwartaal 4 van 2021 een groei van 23,75%. Deze vertraging in groei is voor veel beleggers een reden om onzeker te zijn over de toekomst en de relatief hoge waardering van The Trade Desk.

Omzet The Trade Desk tot Q3 2023 - Bron: Investor Relations

Maar dit is nog niet alles. Analisten hadden namelijk gerekend op een omzet van $610 miljoen in kwartaal 4 (wederom een stijging van ongeveer 24%). Het bedrijf laat dus nu al weten dat de omzet naar waarschijnlijkheid $30 miljoen (6% lager) is dan analisten hadden voorspeld. Dit heeft vooral te maken met de uitdagingen in de advertentiemarkt. Adverteerders zijn vooralsnog erg voorzichtig met grote bedragen uitgeven aan marketing, vanwege een onzekere economie. Dit is natuurlijk wel een tijdelijk probleem en we hebben genoeg redenen om te denken dat The Trade Desk dit uiteindelijk zal overwinnen.


Lees ook: Cathie Wood verkoopt Nvidia, maar koopt dit veelbelovende bedrijf

The Trade Desk is namelijk niet hetzelfde als veel andere groeiaandelen. Een cruciaal aspect voor The Trade Desk is de winstgevendheid. De brutowinstmarge van 81,1% in het derde kwartaal toont aan dat het bedrijf schaalbaar is. Bovendien blijft er onder de streep ook winst over: de netto winstmarge in het derde kwartaal 2023 bedroeg 33,87%. Deze marge zorgt ervoor dat The Trade Desk relatief makkelijk door zulke periodes heen kan komen, maar stelt het bedrijf ook in staat om te investeren in de ontwikkeling van het platform en nieuwe toevoegingen zoals bijvoorbeeld AI.

Nettowinst The Trade Desk tot Q3 2023 - Bron: Investor Relations

Toch zijn er, na deze teleurstellende guidance, veel zorgen over de waardering van The Trade Desk. Met een verwachte EBITDA van ongeveer $850 miljoen voor 2023, wordt het bedrijf na de 27% daling gewaardeerd op ongeveer 33 keer de EBITDA van dit jaar. Gezien de vertraging in de groei, roept dit natuurlijk vragen op over hoe fair deze waardering echt is. Als we aannemen dat The Trade Desk haar EBITDA met ongeveer 15% kan laten groeien in 2024, zou dit betekenen dat het bedrijf $970 miljoen EBITDA zal rapporteren, waardoor de waardering van het aandeel neerkomt op 28,5 keer de verwachte EBITDA.


De mediaan van de sector waarin The Trade Desk opereert (advertising) voor deze EBITDA-ratio is ongeveer 10. Hierin zitten natuurlijk ook de 'slechtere' groeiaandelen die niet winstgevend zijn en de grote jongens zoals Meta en Google, waardoor we vinden dat The Trade Desk wel een premium waardering verdiend. Toch is een waardering van ruim 3x zo veel als de mediaan niet gerechtvaardigd naar mijn idee. Vooral omdat het bedrijf voor het vierde kwartaal moeite heeft met het behalen van een 20% groei.


Over een echte koopkans kunnen we daarom naar mijn idee nog niet spreken, maar dit is natuurlijk subjectief. De huidige waardering van het aandeel is puur gebaseerd op toekomstige groeiverwachtingen, wat ook verklaart waarom de beurs zo enorm heftig reageert op een wat lagere guidance. Hoewel het bedrijf ook in kwartaal 3 sterke prestaties laat zien, vormen de lagere omzetvoorspellingen en de mogelijke impact op de EBITDA een reden tot nadenken en misschien een wat lagere waardering op korte termijn.


Lees ook: Goedkoop beleggen in vastgoed in 2023

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page