top of page

Cathie Wood verkoopt Nvidia, maar koopt dit veelbelovende bedrijf

In het kort:

  • Cathie Wood's Ark Invest verkoopt het grootste deel van de aandelen van Nvidia en investeert dit geld in een bedrijf waar we het hier al vaak over hebben gehad.

  • Cathie Wood heeft haar vizier gericht op The Trade Desk. Dit bedrijf wint marktaandeel in digitale reclame, dankzij het onafhankelijke bedrijfsmodel en geavanceerde AI.

  • The Trade Desk wordt momenteel lager verhandeld ten opzichte van hun historisch gemiddelde waardering.


We hebben het recentelijk al even besproken, maar Cathie Wood van Ark Invest heeft het afgelopen jaar vrijwel al haar aandelen van Nvidia van de hand gedaan. Dit was op een erg ongelukkig moment, omdat ze hiermee vrijwel heel de rit omhoog heeft gemist. Cathie Wood zegt altijd op zoek te zijn naar de volgende technologische revolutie en blijkbaar zag ze dit niet meer gebeuren bij Nvidia. Bovendien benoemt ze dat het aandeel van deze chipmaker waarschijnlijk enorm overgewaardeerd is.


Lees ook: Cathie Wood blijft aandelen Nvidia verkopen

Door de verkoop van Nvidia heeft het fonds weer een hoop geld om opnieuw te kunnen beleggen. Ark Invest gaat daarom opnieuw opzoek naar een technologische doorbraak en is overgestapt naar een andere, minder in de schijnwerpers staande speler in de AI-sector: The Trade Desk.

Maar wat is The Trade Desk en waarom is het zo'n aantrekkelijke beleggingsoptie voor Ark Invest? In essentie is The Trade Desk een belangrijke speler op het gebied van Demand-Side Platforms, vaak afgekort tot DSP. Maar wat betekent dat eigenlijk? Stel je een wereld voor waar merken en adverteerders hun boodschappen willen verspreiden over talloze digitale kanalen zoals websites, mobiele apps en zelfs streamingdiensten.


Een DSP fungeert dan als een geavanceerde tussenpersoon, een soort makelaar voor reclame, die deze merken helpt om hun advertenties te richten op de juiste doelgroep, op het juiste moment en op de meest efficiënte manier. Bijvoorbeeld: een sportmerk dat zijn nieuwe hardloopschoenen wil promoten, kan met behulp van een DSP zijn advertenties richten op sportliefhebbers die onlangs hebben gezocht naar content over hardlopen.


Lees ook: The Trade Desk - Het Business Model (Deel 1)

De echte kracht van The Trade Desk ligt in de onafhankelijkheid van het bedrijf. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft The Trade Desk geen dubbele agenda's of belangenconflicten. Ze bezitten geen eigen media en richten zich puur en alleen op de behoeften van de adverteerders. Stelt u zich voor dat u een huis wilt kopen en uw makelaar zowel de verkoper als de koper vertegenwoordigt; u zou zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen. The Trade Desk vermijdt dergelijke scenario's, wat hun onberispelijke retentiepercentage van boven de 95% gedurende negen opeenvolgende jaren en de harde groei verklaart. En in een wereld waar vertrouwen goud waard is, zet The Trade Desk duidelijk de standaard.


Een ander benoemswaardig punt is het vermogen om te concurreren in een markt vol tech-giganten zoals Alphabet (moederbedrijf van Google) en Meta Platforms. Ondanks de intense concurrentie is het Jeff Green, de CEO van The Trade Desk, gelukt om het bedrijf constant naar nieuwe hoogten te stuwen. Zo trots als een pauw kondigde Green onlangs aan dat The Trade Desk in de recente kwartalen een groter marktaandeel heeft veroverd dan ooit tevoren in de geschiedenis van het bedrijf. Een bewering die wordt ondersteund door hun recentelijk vrijgegeven financiële verslag, waarin een indrukwekkende omzetstijging van 23% in het tweede kwartaal werd vermeld.

Centraal in de strategie van The Trade Desk staat hun inzet op Artificial Intelligence. Met wat ze omschrijven als hun "meest geavanceerde datamarktplaats" ter wereld, hebben ze een voorsprong op rivalen zoals Alphabet of Meta. Maar wat betekent dit precies? Een goed voorbeeld hierbij is een supermarkt waarin AI wordt gebruikt om het koopgedrag van klanten te volgen. Stel je voor dat je elke keer dat een klant een product uit het schap haalt, kunt meten en analyseren waarom ze dat specifieke product kiezen. The Trade Desk doet iets soortgelijks, maar dan voor digitale advertenties. Hierdoor kunnen adverteerders hun campagnes op micro-niveau meten en verfijnen om betere resultaten te behalen.


Het is niet alleen het management van The Trade Desk zelf dat gelooft in hun innovatieve aanpak. Ook grote en gerespecteerde marktanalisten zijn het met hen eens. Quadrant Knowledge Solutions, een gerenommeerd analysebureau, heeft The Trade Desk bijvoorbeeld uitgeroepen tot het beste ad tech platform dat momenteel beschikbaar is. Met een onvoorstelbare stroom van meer dan 10 miljoen advertentieverzoeken per seconde verzamelen ze een enorme hoeveelheid gegevens. Om dit in perspectief te plaatsen: dat is alsof je elke seconde de voorkeuren van 10 miljoen mensen zou kennen. Hiermee creëren ze een rijke dataset die enorm waardevol is voor adverteerders.


Lees ook: The Trade Desk overtreft de verwachtingen

In een tijdperk waar AI vorm geeft aan de toekomst en waar investeringsfondsen zoals Ark Invest technologische vooruitgang scherp in de gaten houden, blijkt dat The Trade Desk een frontrunner is. Als we de investeringskeuzes van Ark Invest als graadmeter nemen, dan zou The Trade Desk zomaar het volgende AI-bedrijf kunnen zijn dat de beleggingswereld op zijn kop zet. Cathie Wood denkt in ieder geval van wel en dat is misschien helemaal niet zo'n gekke gedachte.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page