top of page

Meta zet sterke kwartaalcijfers neer

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp en Reality Labs, rapporteerde sterke resultaten voor Q3 2023, met een omzetgroei van 23% naar $34,1 miljard en een winststijging van 164% naar $11,5 miljard.

  • Het totale aantal dagelijkse actieve gebruikers steeg naar 3,14 miljard, en maandelijkse gebruikers bereikte een aantal van 3,9 miljard.

  • Ondanks aanzienlijke kostenbesparingen en een personeelskrimp van 24%, blijft het Reality Labs-segment verlieslatend. Bovendien heeft Meta te maken met een juridische rechtszaak in de Verenigde Staten vanwege vermeend wangedrag jegens jonge gebruikers.


Ontslagrondes en groeiende efficiëntie

Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van Meta, sprak optimistisch over de derde kwartaalresultaten van dit jaar en benadrukte de inspanningen van zijn teams op het gebied van kunstmatige intelligentie en mixed reality. Het bedrijf heeft onlangs Quest 3 gelanceerd, evenals een Ray-Ban Meta bril en een eigen AI studio.


Het aantal dagelijkse, unieke, actieve gebruikers op de platforms onder Meta blijft groeien en bereikte in totaal 3,14 miljard. Het aantal maandelijkse gebruikers steeg zelfs naar 3,9 miljard.


Ondanks een uitdagend jaar voor Meta, waarin kosten werden verlaagd en banen werden geschrapt, lijkt het bedrijf te gedijen in de digitale advertentiemarkt. Toch zijn er nog onzekerheden, met name rondom het financieel verliesgevende Reality Labs-segment en de lopende rechtszaken.


Financiële details en vooruitzichten

Het derde kwartaal van 2023 toonde indrukwekkende cijfers voor Meta. De omzetgroei van 23 procent naar 34,1 miljard dollar was opvallend, terwijl de winst met 164 procent steeg naar 11,5 miljard dollar. Dit geeft aan dat Meta de vruchten plukt van de groeiende digitale advertentiemarkt, waar het merendeel van de inkomsten vandaan komen.

Specificatie inkomsten en kosten Meta kwartaal 3 (2023)


Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, noemde 2023 het "jaar van efficiëntie" en heeft aanzienlijke kostenbesparingen doorgevoerd, wat heeft geleid tot een afname van 24% van het personeelsbestand, dat nu 66.185 werknemers telt. Deze bezuinigingsmaatregelen waren een reactie op uitdagingen en onzekerheden in de toekomst van het bedrijf.


Vooruit kijkend verwacht Meta dat de verliezen in het Reality Labs-segment in 2024 verder zullen toenemen. Ondanks de sterke resultaten in andere gebieden van het bedrijf, blijft het Reality Labs-segment van Meta Platforms een verliesgevend onderdeel.


Meta verwacht dat deze verliezen in 2024 zelfs nog zullen toenemen. In het derde kwartaal van 2023 bedroeg het verlies van Reality Labs 3,74 miljard dollar. Dit segment richt zich op de ontwikkeling van het metaverse en heeft aanzienlijke investeringen vereist. Hieronder is te zien uit welke segmenten de inkomsten van Meta voornamelijk komen, hier zien we dat advertentie hier een groot aandeel in heeft;

Specificatie omzet Meta derde kwartaal 3 (2023)


Meta's financiële vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2023 zijn een totale omzet in de range van 36,5-40 miljard dollar. De totale kosten voor het volledige jaar 2023 worden geschat op 87-89 miljard dollar, met een verwachte groei in kapitaalinvesteringen.


Het hele kwartaalverslag van Meta inzien? klik dan hier: kwartaalcijfers Meta


Rechtzaak Amerika

In de Verenigde Staten heeft Meta te maken met een aanhoudende juridische uitdaging. Meer dan twintig Amerikaanse staten hebben het bedrijf aangeklaagd vanwege vermeend misbruik van jonge gebruikers en blootstelling aan 'schadelijke inhoud'. De rechtszaak, die nog in volle gang is, onderstreept de groeiende bezorgdheid over de invloed van sociale mediaplatforms op de mentale gezondheid van jongvolwassenen.


Terwijl Meta blijft floreren op het gebied van digitale advertenties, zal het moeten navigeren door deze juridische uitdagingen en een steeds complexere regelgeving, wat een cruciale factor zal zijn voor het bedrijf in de komende jaren.


Conclusie

In het derde kwartaal van 2023 rapporteerde Meta Platforms indrukwekkende financiële resultaten, met een aanzienlijke groei in omzet en gebruikersaantallen. Het bedrijf behoudt zijn leidende positie in de sociale media-industrie met 3,14 miljard dagelijkse actieve gebruikers en 3,9 miljard maandelijkse actieve gebruikers.


Niettemin worden de financiële resultaten van het Reality Labs-segment, dat zich richt op het metaverse, negatief beïnvloed door aanzienlijke verliezen. Daarnaast moet Meta een lopende rechtszaak in de VS aanpakken, waarin het wordt beschuldigd van het schaden van jonge gebruikers en het verspreiden van schadelijke inhoud.


De aanhoudende winsten in advertentie scheppen een positief beeld wat betreft dit segment binnen Meta. Echter moeten segmenten als Reality Labs, waar sterk op ingezet wordt door Meta, zich nog bewijzen op het gebied van winstgevendheid.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page