top of page

Kan Alphabet een interessante dividend investering worden?

In het kort:

  • Alphabet biedt een interessante investeringsoptie, nu het dividend uitkeert, en stevige groei kan gaan zien in de komende jaren.

  • Alphabet heeft de afgelopen drie jaar de S&P 500 met 9% overtroffen, met een stijging van 41%.

  • Sterke groeifactoren voor Alphabet zijn de innovatie, diversificatie, en gunstige marktomstandigheden in AI, cloud computing en digitale reclame.


Alphabet (NASDAQ: GOOG) ontstond door de herstructurering van Google in oktober 2015 en fungeert als moedermaatschappij van Google en verschillende voormalige dochterondernemingen. Alphabet wordt erkend als een van de grootste technologiebedrijven op basis van inkomsten, met een omzet van $318,15 miljard en een marktkapitalisatie van $2,17 biljoen.


De aandelenkoers van Alphabet sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Alphabet domineert de zoekmachinemarkt met meer dan 90% marktaandeel. Dit succes is te danken aan verbeterde gebruikerservaringen en voortdurende innovatie.


AI en Cloud Computing: De vraag naar AI-technologieën groeit snel, met de Chatbot-markt die naar verwachting zal groeien van ongeveer $1 miljard in 2023 tot ongeveer $4,9 miljard in 2032, wat neerkomt op een CAGR van 19,29%. Google’s Gemini-technologie plaatst hen in een potentiële positie om van deze trend te profiteren.

  

Digitale reclame: Digitale advertenties vormen ongeveer 80% van de totale inkomsten van Alphabet. Het bedrijf heeft een marktaandeel van ongeveer 39% in de digitale advertentiemarkt, ondersteund door de populariteit van zijn producten zoals Google Search en YouTube. De uitgaven voor digitale advertenties zullen naar verwachting groeien van $550 miljard in 2023 tot $1.367 miljard in 2033, een CAGR van 9,58%.


De verschillende inkomstenbronnen van Alphabet (Q1 2024):

BRON: Sherwood


Sterke financiële positie: Alphabet heeft een sterke balans met een netto kaspositie van $79,62 miljard. In het eerste kwartaal van 2024 groeide de omzet met meer dan 15% op jaarbasis, terwijl de nettowinst met ongeveer 57% steeg. De operationele kasstroom van $107 miljard biedt Alphabet de flexibiliteit om te investeren in groei.


netto kaspositie van Alphabet (2019-2024):

BRON: Macrotrends


Google heeft onlangs indrukwekkende eerste kwartaalresultaten gepresenteerd, die de consensusverwachtingen ruimschoots overtroffen. De internetgigant kondigde bovendien zijn eerste dividenduitkering ooit aan en een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van $70 miljard. Ondanks stijgende kapitaaluitgaven door investeringen in AI, verwacht Google dat de operationele marges in 2024 zullen groeien dankzij efficiëntere bedrijfsvoering en kostenbeheersing. Bank of America voorspelt dat Google's vrije kasstroom zal toenemen tot $118 miljard in 2026, van $81 miljard in 2024 en $69 miljard in 2023.


Alphabet heeft een divers portfolio in sectoren zoals kunstmatige intelligentie, autonome auto's en zelfs de gezondheidszorg. De inkomsten van het bedrijf komen uit drie belangrijke segmenten: Google Services, Google Cloud en alle overige projecten waar Alphabet mee bezig is momenteel, wat onder ´other bets´ valt.Google staat namelijk bekend om zijn ambitieuze projecten, variërend van zelf rijdende auto's tot thuisbeveiliging en gezondheidszorg. Deze projecten worden door moederbedrijf Alphabet aangeduid als "Other Bets." Ondanks de miljardenverliezen die deze ondernemingen hebben opgeleverd, lijkt Alphabet nu deze dure moonshots te heroverwegen, wat goed nieuws kan zijn voor het aandeel Google.


Volgens gegevens van Visible Alpha heeft Google's Other Bets sinds 2014 een operationeel verlies van $37,3 miljard op een omzet van slechts $7,3 miljard opgeleverd. Toch verbeterden de financiële resultaten in 2023, met een operationeel verlies van $4,1 miljard en een omzet van $1,5 miljard. Alphabet kon deze verliezen opvangen dankzij een omzetstijging van 9% naar $307,4 miljard en een stijging van het operationele inkomen met 12% naar $84,29 miljard.


De omzet(groei) van Alphabet tussen 2010-2024:

BRON: Macrotrends


De stijgende investeringen in kunstmatige intelligentie om de kernactiviteiten in digitale advertenties te ondersteunen, hebben Alphabet ertoe gebracht om minder te focussen op nieuwe, risicovolle projecten zonder duidelijk omzetpotentieel. Deze herpositionering als het gaat om investeringen wordt geleid door Ruth Porat, de huidige Chief Investment Officer en voormalig CFO van Alphabet. Porat's nieuwe taken omvatten het toezicht op Other Bets en de 'X moonshot factory', die zich richt op innovatie.


Het efficiënter afsplitsen van de Other Bets kan gunstig zijn voor het aandeel Google, omdat het bedrijf op die manier kan delen in potentiële groei zonder alle kosten te dragen. Analist Mark Mahaney van Evercore ISI suggereert dat toegang tot de kapitaalmarkten een deel is van Porat's achtergrond, wat Alphabet kan helpen bij het succesvol afsplitsen van sommige van deze activa.Waymo, de pionier op het gebied van zelfrijdende auto's, en Google Fiber, het breedbandbedrijf van Alphabet, zijn voorbeelden van dergelijke Other Bets. Waymo biedt momenteel autoverhuurdiensten aan in San Francisco en Phoenix en zoekt goedkeuring van Californische regelgevers om uit te breiden naar Los Angeles. Google Fiber, hernoemd tot GFiber, breidt zijn netwerk uit en is bezig met het zoeken naar externe investeringen om zijn diensten verder te ontwikkelen.


Alphabet streeft ernaar zowel de interne R&D-inspanningen als de investeringen in nieuwe technologieën te stroomlijnen om een duidelijker omzetpotentieel te realiseren. Dit werd bevestigd door Ruth Porat tijdens een kwartaalcijfer-update in het vierde kwartaal van 2023. Alphabet heeft aangekondigd dat meer projecten zullen worden afgesplitst als onafhankelijke bedrijven, wat de focus op baanbrekende technologieën moet vergroten.


Enkele belangrijke metrics van Alphabet, waaronder de R&D uitgaven:

BRON: Macrotrends


Een van de meest significante bedrijven binnen de Other Bets-strategie is Isomorphic Labs, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie gebruikt voor de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen. Isomorphic Labs kondigde in januari strategische onderzoeksamenwerkingen aan met Eli Lilly en Novartis, gericht op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Andere noemenswaardige projecten zijn Chorus, een ontwikkelaar van supply chain sensoren, en Tidal, een organisatie voor oceaanbescherming.


Hoewel Alphabet's financiële kracht zijn dividend betrouwbaar maakt, moet ook het dividendrendement zelf natuurlijk worden overwogen. Alphabet startte met een dividend van $0,20 per aandeel, wat momenteel een rendement van 0,5% oplevert. Ter vergelijking: IBM keert $1,67 per aandeel uit met een rendement van 3,8%. Alphabet's dividendrendement is dus relatief laag. Bovendien is er geen geschiedenis van dividenduitkeringen om te beoordelen hoe en wanneer deze in de toekomst zullen toenemen.De vraag is dus eerst in hoeverre dit dividend zal gaan groeien om het een noemenswaardig dividend aandeel te maken, in verhouding tot concurrenten. De financiële basis van Alphabet ziet er echter sterk uit, met veel groeikansen en een sterke vrije kasstroom, wat positief is voor de zekerheid van dividenduitkering.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..