top of page

Is MongoDB interessant gewaardeerd?

In het kort:

  • MongoDB Inc. (NASDAQ: MDB) heeft in 2023 een sterke prestatie geleverd, maar staat in 2024 voor uitdagingen door de AI-hype en boekhoudkundige vereisten. De groei van het bedrijf zou in de tweede helft van 2024 kunnen vertragen tot in de tienerjaren, waardoor het aandeel erg duur lijkt.

  • Het bedrijf blijft nieuwe werklasten winnen en heeft nieuwe tools geïntroduceerd zoals Relational Migrator en Query Converter. MongoDB profiteert indirect van AI door productiviteitsverhogingen voor ontwikkelaars en heeft zijn Vector Search-mogelijkheden verbeterd voor AI-toepassingen.

  • MongoDB rapporteerde een omzetstijging van 30% in het derde kwartaal naar 433 miljoen USD, maar de onzekerheid rond multi-jarige Enterprise Advanced-contracten kan toekomstige groei beïnvloeden. De beursreactie op deze groeivertraging kan negatief zijn gezien de huidige waardering van MongoDB.


2024 is een cruciaal jaar voor MongoDB Inc. (NASDAQ: MDB), een toonaangevend bedrijf in databasebeheer. Na een indrukwekkende prestatie in 2023, met een aandelenstijging van maar liefst 375% over de afgelopen vijf jaar, staan beleggers en analisten voor een tweesprong: zal MongoDB zijn opwaartse traject voortzetten, of zal de huidige waardering en de AI-hype tot teleurstellingen leiden?


Groei in een Veranderende Markt

MongoDB heeft zich in 2023 goed staande gehouden, mede dankzij een toename in het gebruik van zijn platform en innovatieve productlanceringen zoals Relational Migrator en Query Converter. Deze tools hebben het voor klanten gemakkelijker gemaakt om over te stappen van traditionele databases naar MongoDB, waardoor de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het platform zijn toegenomen.


De opkomst van AI en machine learning biedt MongoDB nieuwe kansen. Met zijn recent verbeterde Vector Search-mogelijkheden is MongoDB goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar databases die complexe AI-workloads aankunnen. Bedrijven zoals Walmart gebruiken al generatieve AI-zoekmogelijkheden in samenwerking met MongoDB.Financiële Vooruitzichten: Een Gemengd Beeld

MongoDB's recente financiële prestaties zijn bemoedigend, met een omzetstijging van 30% in het derde kwartaal naar 433 miljoen USD. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door de sterke prestaties van hun Atlas cloud-dienst, die nu 66% van de totale omzet uitmaakt. Dit benadrukt MongoDB's succesvolle verschuiving naar cloud-gebaseerde diensten, een strategische zet die aansluit bij de bredere industrietrends naar cloudmigratie en digitale transformatie.


Echter, de afhankelijkheid van multi-jarige Enterprise Advanced-contracten, die een grote impact hebben op de boekhouding, brengt een mate van onzekerheid met zich mee voor toekomstige groeivooruitzichten. Dit kan leiden tot een groeivertraging in de tweede helft van 2024, een potentiële bron van zorg voor beleggers gezien de huidige waardering van het bedrijf.


Een ander opvallend aspect in MongoDB's eerdere financiële rapport is de toename van het klantenbestand met ongeveer 19% jaar-op-jaar. Dit wijst op de voortdurende aantrekkelijkheid van MongoDB's platform voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Met de introductie van innovatieve producten zoals Relational Migrator en Query Converter, blijft het bedrijf inzetten op het vereenvoudigen van de overstap naar zijn platform, waardoor het een aantrekkelijke optie blijft voor bedrijven die hun databasetechnologie willen moderniseren.


Waardering van MongoDB

MongoDB, Inc. (NASDAQ: MDB) neemt een bijzondere positie in binnen de IT-industrie van de Verenigde Staten, vooral als we kijken naar de prijs-omzetverhouding (P/S). Met een P/S-verhouding van 19x steekt MongoDB sterk af tegen het gemiddelde in de sector, waar bijna de helft van de bedrijven een P/S-ratio van minder dan 2x heeft. Deze aanzienlijk hogere ratio van MongoDB kan in eerste instantie sterke verkoopsignalen afgeven, maar een diepere duik in de cijfers is vereist om de rechtvaardiging achter deze hoge waardering te begrijpen.


Uitzonderlijke Prestaties en Toekomstverwachtingen

MongoDB's recente financiële prestaties geven enige context aan zijn hoge P/S-ratio. Het bedrijf heeft een indrukwekkende jaarlijkse omzetgroei van 33% behaald, en over de afgelopen drie jaar een totale groei van 192% gerealiseerd.


Deze sterke groeicijfers zijn de reden dat beleggers hoge verwachtingen hebben wat betreft het voortzetten van deze trend. Analisten verwachten dat MongoDB's omzet de komende drie jaar met ongeveer 24% per jaar zal groeien, aanzienlijk hoger dan de 14% jaarlijkse groei die voor de gehele IT-industrie wordt voorspeld.Huidige Marktpositie

De hoge P/S-verhouding van MongoDB kan dus geïnterpreteerd worden als een reflectie van het vertrouwen van beleggers in de toekomstige omzetgroei van het bedrijf, vooral in vergelijking met zijn sectorgenoten.


Deze waardering suggereert dat beleggers bereid zijn meer te betalen voor het aandeel, op basis van de verwachting van aanhoudende sterke groei en marktprestaties die uitstijgen boven de algemene sector. Dit betekent tevens dat, om deze verwachtingen te overtreffen, MongoDB zeer sterke resultaten zal moeten rapporteren voor het laatste kwartaal van het fiscale jaar 2024, dit doet het bedrijf op 5 maart 2024.


Conclusie

Hoewel MongoDB's lange termijn vooruitzichten positief lijken, met een verwachte voortdurende uitbreiding van zijn klantenbestand en productaanbod, zal de marktreactie op een mogelijke groeivertraging in 2024 cruciaal zijn. Als belegger is het verstandig nauwlettend te kijken naar hoe MongoDB zijn groeistrategieën aanpast in een snel veranderende markt en hoe het bedrijf zijn waardering rechtvaardigt in het licht van nieuwe uitdagingen.


MongoDB staat op een kruispunt waar innovatie, marktwaardering en toekomstige groeivooruitzichten elkaar ontmoeten. Voor beleggers die overwegen te investeren in MongoDB, is het essentieel om zowel de huidige prestaties als de langetermijnstrategieën van het bedrijf in overweging te nemen. Meer informatie zullen we op 5 maart krijgen, wanneer MongoDB de cijfers van het laatste kwartaal van het fiscale jaar 2024 bekend maakt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!