top of page

Is dit het moment om The Trade Desk aandelen te kopen?

In het kort:

  • Aandelen van The Trade Desk zijn gedaald met bijna 15% na de kwartaalcijfers. Toch zijn er wel al belangrijke tekenen van herstel te zien in de koers.

  • The Trade Desk blijft gevoelig voor lagere advertentie-uitgaven in economisch uitdagende tijden.

  • Er zijn een aantal signalen die wijzen op een mogelijke overwaardering van The Trade Desk.


The Trade Desk heeft een aantal weken geleden haar kwartaalcijfers gerapporteerd en de koers van het aandeel ging hierdoor met bijna 15% onderuit. Intussen lijkt het aandeel alweer te herstellen, maar het is natuurlijk nog steeds de vraag of dit nu een goed moment is om The Trade Desk aandelen te kopen. Als we gaan uitzoomen, zien we dat het bedrijf het al heel lang ontiegelijk goed doet en dat deze huidige daling vrij weinig voorstelt.


Maar dit roept natuurlijk ook vragen op over de waardering van The Trade Desk. Het bedrijf heeft van 2018 tot 2022 een groei van maar liefst 400% in omzet gerealiseerd, maar toch moeten beleggers die vergelijkbare toekomstige resultaten verwachten voorzichtig zijn. In de recente kwartaalcijfers gaf The Trade Desk aan een groei van minstens 18% te verwachten voor het huidige kwartaal. Dit is een duidelijke vertraging in vergelijking met de groei in de eerste drie kwartalen van 2023.


In moeilijke economische tijden zijn bedrijven vaak genoodzaakt om hun budgetten te beperken, wat resulteert in lagere advertentie-uitgaven. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de resultaten van The Trade Desk. Wel kan het bedrijf enige weerstand bieden tegen deze negatieve trend. Dit komt door hun onafhankelijkheid in digitale reclame, die zowel goedkoper als nauwkeuriger te meten is dan traditionele reclames.


Ondanks deze veerkracht, zijn de verwachtingen van beleggers ten aanzien van The Trade Desk nog steeds erg hoog. Dit is goed terug te zien in de waardering van het bedrijf: met een prijs-sales ratio (P/S) van 18 en een prijs-winst verhouding (P/E) van maar liefst 205 ligt de waardering een stuk hoger dan die van de concurrenten. Hoewel een hoge waardering niet automatisch betekent dat de koers zal dalen, duidt het wel op een groter risico.


Beleggers in The Trade Desk zouden dus rekening moeten houden met een relatief lager rendement voor de komende jaren. Het bedrijf staat voor de uitdaging om te hun groeipercentages uit het verleden, in de toekomst te blijven realiseren. Het potentieel van het bedrijf is ongetwijfeld veelbelovend, maar met de huidige waardering en de lagere guidance is voorzichtigheid geen overbodige luxe.Een ander interessant punt is het feit dat insiders in The Trade Desk de afgelopen maanden extreem veel aandelen van hand hebben gedaan. Het afgelopen jaar verkochten insiders zo'n 526.000 aandelen, maar in het afgelopen kwartaal waren dat er al meer dan 775.000. Natuurlijk kunnen insiders om allerlei redenen verkopen, maar zo'n grote stijging is vaak wel een indicatie dat insiders ook denken dat er een overwaardering ontstaat.