top of page

Waarom crasht dit 'stabiele' aandeel ineens zo hard?

In het kort:

  • Het aandeel Fiserv is sinds maart met meer dan 40% gedaald, ondanks sterke winstcijfers.

  • De groei blijft, maar beleggers schrikken van een bijstelling in de omzetverwachting en forsere schuldenlast.

  • Terwijl de koers daalt, koopt Fiserv juist agressief eigen aandelen in.


Het aandeel Fiserv heeft de afgelopen maanden een flinke klap gekregen. Sinds maart is de beurswaarde met meer dan 30% gedaald. Voor beleggers roept dat vragen op. Want aan de oppervlakte lijkt er niet veel mis: de kwartaalcijfers zijn degelijk, de winst groeit met dubbele cijfers, en de vrije kasstroom blijft indrukwekkend. Wat is er dan wél aan de hand?


Aandelenkoers Fiserv (afgelopen 3 jaar)

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

Fiserv is een typisch bedrijf dat je zelden in het nieuws ziet, maar dat achter de schermen een onmisbare rol speelt in het financiële systeem. Het zorgt ervoor dat betalingen soepel verlopen, dat banken hun IT op orde hebben en dat ondernemers eenvoudig kassasystemen, software en betaaloplossingen kunnen gebruiken. Wat ooit begon als een traditionele dienstverlener voor financiële instellingen, is de afgelopen jaren veranderd in een technologiebedrijf dat steeds meer leunt op slimme software en platforms. Vooral via Clover, een soort alles-in-één kassasysteem en bedrijfsapp voor het mkb, timmert Fiserv nu ook stevig aan de weg bij kleine ondernemers. Je merkt het niet als consument, maar grote kans dat een betaling die jij doet ergens via hun systemen loopt.


Het koersverloop en de aanleiding

In een aantal maanden tijd halveerde de waardering van het aandeel Fiserv gemeten aan de koers-winstverhouding: van een forward PE van ongeveer 25 naar 13,6. De waarderingsdaling begon eind 2024, maar kreeg een extra versnelling na de resultaten van het tweede kwartaal op 23 juli. Op die dag daalde het aandeel intraday met bijna 20%, om uiteindelijk de dag te sluiten met een verlies van 14%.


Fiserv PE ratio (forward):

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

De aanleiding? Een bijstelling van de groeiverwachting. Het bedrijf gaf aan dat de eerder uitgesproken organische omzetgroei van 10-12% voor 2025 waarschijnlijk aan de onderkant van die bandbreedte zal uitkomen, dus rond de 10%. Niet dramatisch, zou je denken. Maar voor een aandeel dat juist gepositioneerd is als stabiele compounder met voorspelbare groei en structurele schaalvoordelen, kwam het rauw op het dak van veel beleggers.


Wat Fiserv precies zei

De aanpassing in de guidance werd door CEO Mike Lyons zorgvuldig geformuleerd: “We hadden een sterk tweede kwartaal, met 8% organische omzetgroei en 16% aangepaste winstgroei per aandeel. Maar sommige productlanceringen en strategische initiatieven die we voor de tweede jaarhelft gepland hadden, lopen vertraging op. Sommige daarvan liggen aan onszelf, andere aan factoren buiten onze controle. We zijn er echter van overtuigd dat we de volledige strategische en financiële voordelen ervan alsnog gaan realiseren. Alleen het tijdpad schuift iets op”.


Fiserv benadrukte daarbij dat de verwachtingen voor het belangrijkste groeisegment, Clover, overeind blijven. De doelstelling van $3,5 miljard omzet uit Clover voor 2025 werd herbevestigd. Ook de vrije kasstroomraming van $5,5 miljard bleef onveranderd. Alleen de timing van omzetgroei op groepsniveau werd iets realistischer gemaakt.


Maar waarom reageerde de markt zo heftig?

De reden voor de scherpe koersreactie lijkt psychologisch en waarderingsgedreven. In de afgelopen jaren heeft Fiserv zich op de kaart gezet als “compounder”: een software-gedreven, kapitaalefficiënt bedrijf met voorspelbare groei, stabiele marges en stevige terugkoopprogramma’s. Veel beleggers zagen het als een betrouwbaar groeiaandeel. Zodra zo’n aandeel zijn groeiverhaal enigszins nuanceert, kan het sentiment snel omslaan.


In het geval van Fiserv was dat des te gevoeliger omdat het bedrijf tegelijk fors doorgaat met het inkopen van eigen aandelen, gefinancierd met schuld. In het tweede kwartaal kocht Fiserv 12,2 miljoen aandelen terug, goed voor $2,2 miljard. Het bedrijf gaf daarbij aan dat het nu van plan is om 130% van de vrije kasstroom aan aandeelhouders terug te geven via buybacks. In Q1 was dat nog 110%.


Bron: Fiserv
Bron: Fiserv

Maar sommige beleggers schrokken juist van de verhoogde leverage. De schuldenlast is bijna fors, en hoewel de verhouding met EBITDA (2,7x) binnen de bandbreedte blijft, is het duidelijk dat Fiserv de voorkeur geeft aan kapitaalallocatie via extra buybacks boven schuldenreductie.


Financial Debt / EBITDA - afgelopen 10 jaar:

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

Marges in Merchant Solutions

Een tweede reden voor het gedaalde vertrouwen heeft te maken met de margeontwikkeling in de divisie Merchant Solutions, waar Clover onder valt. Hoewel de omzet uit Clover in Q2 met 30% groeide, daalde de operationele marge van deze divisie jaar-op-jaar met 200 basispunten naar 34,6%. Oorzaak: verhoogde investeringen in marketing, softwareontwikkeling, internationale uitrol en acquisities zoals CCV in Europa.


Bron: Fiserv 2Q25 rapport
Bron: Fiserv 2Q25 rapport

CEO Lyons benadrukte dat deze investeringen doelgericht zijn om Clover wereldwijd als operationeel platform uit te rollen. Maar op korte termijn drukken ze wel de marges.


Voor beleggers die Fiserv zagen als een cashflow-machine met stabiele marges, kan dit als een teleurstelling voelen. Zeker omdat het groeimodel van Clover nu tijdelijk wat zwaarder op de winst- en verliesrekening drukt.


De bijstelling van de guidance is in feite een timingkwestie. Oorspronkelijk rekende Fiserv op een sterke acceleratie in de tweede jaarhelft, gedreven door productlanceringen en internationale uitrol. Maar na zes maanden bleek dat sommige projecten iets trager verlopen dan gepland. Er is geen sprake van falende producten of tegenvallende vraag, wel van iets langere implementatietrajecten en afhankelijkheid van partners, aldus de toelichting tijdens de earnings call.


Fiserv blijft vasthouden aan zijn ambitie om in 2025 een omzet van $3,5 miljard te realiseren met Clover, het vlaggenschipplatform binnen de divisie Merchant Solutions. Clover is een volledig software-gedreven bedrijfsplatform voor kleine en middelgrote ondernemingen (mkb’s) gebouwd op een kassasysteem. Het combineert hardware (zoals betaalterminals), betalingsverwerking, aanvullende softwarediensten en zelfs kredietverlening via Clover Capital.


Bron: Clover
Bron: Clover

In het tweede kwartaal groeide de omzet uit Clover met 30% ten opzichte van een jaar eerder. Die groei komt niet alleen uit hogere betaalvolumes, maar vooral uit bredere adoptie van aanvullende diensten. Eén belangrijke graadmeter daarbij is de zogeheten VAS-penetratie (value-added services): optionele softwaremodules die bedrijven helpen bij zaken als voorraadbeheer, personeelsplanning, snelle kredietverlening of digitaal factureren. Deze VAS-penetratie steeg naar 24% in Q2, tegenover 20% een jaar eerder. Dat betekent dat inmiddels bijna één op de vier Clover-klanten aanvullende softwarediensten afneemt bovenop de standaard betalingsverwerking.


Dat is belangrijk om twee redenen. Ten eerste zijn deze VAS-diensten veel winstgevender dan pure transactieverwerking, omdat het gaat om terugkerende software-inkomsten met hoge marges. Ten tweede versterken ze de klantbinding: hoe meer modules een bedrijf via Clover regelt, hoe moeilijker het overstapt naar een concurrent.


Ook de hardwarecomponent van Clover, de fysieke apparaten in winkels en restaurants, blijft stabiel presteren. Maar Fiserv zet vooral in op de uitbreiding van Clover als alles-in-één bedrijfsplatform. Zo werd in het tweede kwartaal de samenwerking met ADP verdiept, waardoor ondernemers vanuit hun Clover-dashboard nu ook personeelszaken en salarisverwerking kunnen regelen. Daarnaast werd het Homebase-platform geïntegreerd voor planning en tijdregistratie, en werd een strategische samenwerking aangekondigd met Rectangle Health om Clover uit te breiden naar de zorgsector met een HIPAA-compliant oplossing voor medische praktijken.


Dat laatste opent de deur naar een geheel nieuwe vertical: het Amerikaanse mkb in de gezondheidszorg, een markt met grote behoefte aan eenvoudige, geïntegreerde betalings- en administratieoplossingen.


Hoewel het uitrollen van zulke platformen aanvankelijk kapitaalsintensief is, verwacht Fiserv hieruit op termijn hoge marges en structurele inkomstenstromen te realiseren. De $3,5 miljard omzetdoelstelling voor 2025 wordt daarom niet verlaagd, ondanks de tegenwind in andere delen van de onderneming. Dat benadrukt hoe cruciaal Clover is geworden voor de groeistrategie van Fiserv als geheel.


Een van de opmerkelijkste keuzes van het management is het opvoeren van het tempo in aandeleninkopen op precies het moment dat de koers daalt. In Q2 werden 12 miljoen aandelen teruggekocht, oftewel ruim 3% van het uitstaande aandelenkapitaal. Geannualiseerd komt dat neer op 12% per jaar.


Fiserv verwacht dit jaar 15–17% winstgroei per aandeel te realiseren. Zonder enige omzetgroei zou het bedrijf al 12% EPS-groei kunnen halen, puur door de terugkoop van aandelen tegen deze lage waardering. Met andere woorden: zolang de kasstroom solide blijft, werkt de strategie zelfversterkend. Maar deze logica vereist wel dat beleggers het vertrouwen behouden in de fundamentele winstcapaciteit.


De schuldvraag

De keerzijde van dit beleid is de oplopende schuldpositie. Fiserv rapporteerde eind juni $29,6 miljard aan schuld. De verhouding tussen schuld en aangepaste EBITDA bleef weliswaar binnen de bandbreedte van op 2,5x tot 3x, maar het absolute niveau is hoog (2,9x). In theorie zou het bedrijf met zes jaar aan vrije kasstroom (gelijk aan $5,5 miljard per jaar) zijn volledige schuld kunnen aflossen, al is dat natuurlijk niet realistisch. De kapitaalkosten van het bedrijf blijven voorlopig beheersbaar, maar in een omgeving met stijgende rentevoeten kan dat beeld veranderen.


Een andere ratio waar analisten kritisch naar kijken, is de interest coverage (EBITDA gedeeld door rente-uitgaven). Volgens de laatste cijfers ligt die verhouding op ongeveer vijf, wat nog gezond is, maar wel lager dan veel softwarebedrijven.


Interest coverage Fiserv (afgelopen 10 jaar):

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

Tijdens de earnings call benadrukten CEO Lyons en CFO Hau dat het bedrijf zijn groeistrategie onveranderd voortzet. De investeringen in Clover, Commerce Hub, CashFlow Central en internationale uitrol moeten op termijn de TAM (total addressable market) significant vergroten. In het tweede kwartaal werden onder meer 49 nieuwe bankpartners aangesloten als Merchant Referral Partners en werd een partnerschap met TD Bank in Canada aangekondigd. Ook de overname van het resterende belang in AIB Merchant Services (Ierland) past in deze strategie.


CEO Lyons: “We hebben een lijst met zeer waardevolle initiatieven die wat langer duren dan gepland. Dat is deels aan onszelf te wijten, deels aan externe factoren. Maar we blijven ervan overtuigd dat ze renderen. Het is alleen een kwestie van tijd.”

Fundamenten nog altijd sterk

De onderliggende cijfers van Fiserv blijven overtuigend. De vrije kasstroom bedroeg $1,2 miljard in het tweede kwartaal, op weg naar $5,5 miljard voor het jaar. De aangepaste EBIT-marge ligt rond de 40% (39,6% in Q2). En de aangepaste winst per aandeel steeg in Q2 met 16% naar $2,47. Ook de softwaredivisie Financial Solutions blijft solide presteren, met een operationele marge van bijna 49% en 7% organische omzetgroei.


Kortom, de daling van het aandeel lijkt eerder te maken met perceptie dan met falende prestaties. Beleggers hebben hun verwachtingen moeten bijstellen na een periode van consistente, bovengemiddelde groei.


De koersdaling van Fiserv lijkt te verklaren door een combinatie van factoren: een bijstelling van de groeiraming, zorgen over de schuldpositie en tijdelijke marge-impact door investeringen in Clover en internationale uitrol. De fundamentals blijven echter sterk. Fiserv levert nog altijd dubbele-cijferige winstgroei, genereert miljarden aan vrije kasstroom en koopt eigen aandelen terug tegen historisch lage waarderingen.


De markt ziet mogelijk echter minder voorspelbaarheid dan voorheen, en dat heeft geleid tot een herwaardering van het aandeel.


Het blijft afwachten of Fiserv in de tweede jaarhelft zijn groeibelofte weet waar te maken. Maar dat de verwachtingen zijn bijgesteld, lijkt inmiddels in de koers verwerkt.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page