top of page

Boek: I Will Teach You To Be Rich - Samenvatting

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

In de klassieker 'I will teach you to be rich' legt Ramit Sethi uit hoe je vanuit het niets cashflows opbouwt, schulden aflost en een gezonde financiële toekomst opbouwt. In dit artikel wil ik de belangrijkste punten samenvatten, want (volgens het boek) iedereen kan rijk worden.


Pay yourself first: een wijsheid die vaak wordt herhaald, maar door slechts weinigen wordt toegepast. Jezelf eerst betalen betekent gedisciplineerd delen van je salaris nemen en deze direct aan het werk zetten voor je financiële toekomst. Spaar niet wat overblijft na het consumeren, maar consumeer wat overblijft na het sparen. Het kan hierbij helpen om een budget te maken en je daaraan te houden. Wanneer je daarna automatisch een deel van je inkomen spaart/investeert zal je zien dat je financiële positie sterker en sterker word.


Begin met beleggen: wanneer je financiën gezond zijn en je jezelf eerst betaald, word het tijd om te beginnen met beleggen. Hierbij moet wel iets benadrukt worden: wacht niet te lang! Veel mensen zien beleggen als een ver-van-mijn-bed-show en stellen het het liefst zo lang mogelijk uit. Hiermee snijden ze zichzelf enorm in de vingers. Het Chinese spreekwoord luidt niet voor niets als volgt: "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now". Wanneer je op tijd begint met beleggen, is de tijd jouw beste vriend en kun je optimaal profiteren van het rente-op-rente effect. Om dit even te vereenvoudigen: wanneer je een bedrag van €10.000 belegt en over een periode van tien jaar een rendement van gemiddeld 8% per jaar verdient, dan eindig je met een mooi bedrag van €21.589 (zonder rekening te houden met vermogens- en dividendbelasting). Echter, wanneer je ditzelfde bedrag voor een periode van twintig jaar belegt, zal je over een bedrag van maar liefst €46.610 beschikken. Door de tijd te verdubbelen is je vermogen meer dan verviervoudigd! Dit effect wordt steeds sterker naarmate de tijd vordert.


Daarnaast is het nog nooit zo eenvoudig geweest om te beleggen. Je kunt vandaag nog heel simpel een beleggersrekening openen en beleggen in enorm gediversifieerde indexfunds. Bij veel van deze rekeningen kun je ook nog aangeven dat je dit automatisch wilt doen (pay yourself first) en klaar is kees. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig beleggen in de S&P 500, een index met de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven, via de ETF VUSA. Je betaald als belegger bijna geen kosten (slechts 0.07% per jaar) en geniet volledig passief van een mooi rendement op lange termijn. Het historisch rendement van de S&P 500 ligt sinds 1957 op ruim 8% per jaar. Sinds 1957 is er een hoop gebeurd: dreiging van het communisme en een kernoorlog, moordaanslag op de president, dotcom bubbel en de bankencrisis die bijna leidde tot het ineenstorten van de economie. Als belegger in indexfondsen hoef je je hier geen zorgen over te maken. Voor de risicomijdende belegger is er VWRL. Hiermee koop je een mandje van duizenden aandelen over de hele wereld, dus niet enkel Amerikaans. Sinds de oprichting van VWRL in 2012 geneert het een rendement van gemiddeld 12% per jaar.


Focus op het grote plaatje: voor fanatieke FIRE-aanhangers zal deze niet zo leuk zijn. Eén euro besparen op koffie, geen tussendoortjes kopen of minder beleg op je brood doen. Dit zijn allemaal voorbeelden van manieren om geld te besparen. Je zou denken dat dit je helpt naar je doel van financiële vrijheid, en hoewel dat waarschijnlijk ook het geval is, zijn het voorbeelden van zogenoemde micro-beslissingen. Kleine beslissingen waarmee je uiteindelijk niet de strijd zult winnen. Het is daarentegen veel slimmer om je te richten op een handvol bezigheden die veel meer invloed hebben. Dit maakt het mogelijk om met dezelfde energie een hoger rendement te behalen. Enkele voorbeelden van macro-beslissingen zijn:

  • Automatiseer je inkomen: hier hebben we het in de vorige twee stappen over gehad. Door je inkomen automatisch te alloceren (verdelen over verschillende kostenposten) houd je meer geld over om te investeren en minder geld om impulsaankopen te doen waar je later spijt van hebt. Er zijn veel apps die je kunnen helpen met het opzetten van een "automatic money system".

  • Koop een auto die je je kunt veroorloven: Dit klinkt als een aardige open deur, maar toch gebeurt het telkens weer: mensen die een te dure auto kopen en daardoor in een verschrikkelijke financiële positie terechtkomen. Gemiddeld schrijft een auto zo'n 12.5% per jaar af (gaspedaal.nl). Als je in je achterhoofd houd dat je ook je geld kunt beleggen en zo'n 8% per jaar ontvangt, betaal je dus zo'n 20% per jaar. Natuurlijk moet je wel van A naar B kunnen komen, maar let op dat je enkel een auto koopt die je je kunt veroorloven. Verdien je liever geld door het te investeren of verlies je liever geld door een te dure auto te kopen?

  • Let op de automatische incasso's: een abonnementje afsluiten is zo gemakkelijk, dat we er tegenwoordig al gauw meerdere hebben. Maak eens een lijstje van alle abonnementen die je hebt en vraag je af of het het echt waard is. Heb je bijvoorbeeld een Netflix account, terwijl je amper films of series kijkt? Op deze manier maak je ook meteen ruimte voor je inkomen allocatie, waardoor er meer belegd kan worden. Een win-winsituatie


I will teach you to be rich is een prachtig boek over het verbeteren van je persoonlijke financiën. Dit boek is vooral geschikt voor wat jongere mensen met onvoldoende knowhow in personal finance. Vergelijkbare boeken zijn: Rijke Pa, Arme Pa, De rijkste man van Babylon en Money, Master The Game. Het boek is verkrijgbaar via alle bekende webwinkels.

1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..