top of page

Goldman Sachs voorspelt nu een daling van de S&P-500 in 2025

In het kort:

  • Goldman Sachs verlaagt S&P 500-doel voor 2025 naar 5.700 punten, mede door economische onzekerheid en dalende tech-aandelen.

  • Trump’s handelstarieven veroorzaken paniek op de beurs, met forse dalingen voor Nvidia (-4%) en Tesla (-4%).

  • Recessiezorgen nemen toe, terwijl Goldman Sachs inflatieverwachtingen verhoogt en beleggers vrezen voor een langere verkoopgolf.

Goldman Sachs, een van de meest gerespecteerde namen op Wall Street, heeft zijn verwachtingen voor de S&P 500 in 2025 opnieuw naar beneden bijgesteld. De nieuwe prognose? Een bescheiden 5.700 punten aan het eind van het jaar – een cijfer dat niet alleen lager is dan eerdere schattingen, maar ook een verlies betekent ten opzichte van het begin van 2025. Wat is er aan de hand? Waarom deze sombere toon?


Begin dit jaar stond de S&P 500 nog op 5.580,94 punten, maar inmiddels is de index met zo’n 5% gedaald. Goldman Sachs’ hoofdstrateeg David Kostin windt er geen doekjes om: de neerwaartse bijstelling komt voort uit meerdere tegenvallers. Denk aan een zwakkere economische groei, hogere onzekerheid en een groeiend risico op een recessie. Nog geen maand geleden liet Goldman zijn oorspronkelijke doel van 6.500 punten los en schoof het naar 6.200. Nu, met 5.700 als nieuw eindstation, lijkt het vertrouwen verder te krimpen. Dit maakt Goldman Sachs de meest pessimistische speler onder de grote Wall Street-bedrijven.


Maar wat drijft deze verschuiving? Deels komt het door een afkoeling van de kunstmatige intelligentie (AI)-hype, die vorig jaar nog zorgde voor een ongekende rally in tech-aandelen. Bedrijven als Nvidia en Tesla, ooit de lievelingen van beleggers, zien hun koersen nu kelderen. Tegelijkertijd werpen nieuwe handelstarieven van president Donald Trump donkere schaduwen over andere sectoren, zoals de auto-industrie.


S&P500 koersdaling dit jaar:

Bron: Google Finance
Bron: Google Finance

Een van de oorzaken zijn de tarieven die Trump heeft aangekondigd. Woensdag, door de president zelf uitgeroepen tot “Bevrijdingsdag”, gaan nieuwe heffingen van kracht, waaronder een forse 25% op alle auto’s die niet in de VS zijn geproduceerd. Maar dat is nog niet alles. Op 2 april volgt een nieuwe aankondiging over “wederkerige tarieven” gericht op landen die Amerikaanse import belasten. Trump lijkt vastbesloten: in een interview zei hij dat het hem “niets kan schelen” als buitenlandse autofabrikanten hun prijzen verhogen als reactie hierop.


Goldman Sachs waarschuwt dat deze tarieven de inflatie verder kunnen opstuwen. Hun favoriete maatstaf voor kerninflatie stijgt in hun nieuwe prognose naar 3,5% in 2025 – een half procentpunt hoger dan eerder gedacht en ruim boven het streefcijfer van 2% van de Federal Reserve.

 

Beursreactie vandaag

De S&P 500 zakte met 0,4%, de Nasdaq Composite verloor 1,3%. Techreuzen zoals Nvidia (-4%) en Tesla (-4%) zakten het meest. Aan de andere kant zochten beleggers hun toevlucht bij stabiele namen als Coca-Cola (+1,5%) en Walmart (+1,5%).


De bredere marktindex, de S&P 500, staat nu meer dan 10% onder zijn recordhoogte van februari en bereikte vandaag het laagste punt sinds september. De Nasdaq, zwaar beladen met technologie, staat zelfs 16% onder zijn piek van december vorig jaar.


Beleggers hoopten nog op een mildere aanpak van Trump, zeker na zijn opmerking dat de tarieven “soepel” konden uitvallen. Maar die illusie werd snel doorprikt toen hij zondag aankondigde dat de wederkerige tarieven álle landen zullen treffen.

 

Paniek of kans?

“We handelen in een mist van tariefonzekerheid,” zegt Jay Woods, hoofdstrateeg bij Freedom Capital Markets. “Beleggers verkopen eerst en vragen later. Dit heeft alle kenmerken van een paniekverkoop, met een snelle herstelrally in het verschiet.” Woods’ woorden vatten de stemming goed samen: de markt is een emotionele achtbaan.


Toch is er ook data die de zorgen ondersteunt. Een recente peiling van CNBC wijst op een economische groei van slechts 0,3% in het eerste kwartaal – een schril contrast met de 2,3% van het vierde kwartaal vorig jaar.


Truist’s co-hoofdbeleggingsstrateeg Keith Lerner is nog voorzichtiger. “De verkoopgolf is nog niet voorbij,” vertelde hij in een interview. Lerner downgradede eind februari zijn visie op aandelen van ‘aantrekkelijk’ naar ‘neutraal’, een zet die achteraf profetisch bleek. “De economische groeiverwachtingen worden voor het eerst in jaren neerwaarts bijgesteld, terwijl de winstverwachtingen voor de S&P 500 nog steeds stijgen. Dat klopt niet. Er zijn neerwaartse risico’s voor bedrijfswinsten, zeker met de tarieven die marges onder druk zetten.”

 

De onrust beperkt zich niet tot de VS. Maandag zagen we wereldwijd aandelenmarkten onder druk staan na Trump’s uitspraken aan boord van Air Force One. Zijn aankondiging dat de tarieven op 2 april “beginnen” met alle landen – en dus niet beperkt blijven tot een select groepje – verraste velen. Analisten hadden gerekend op een gerichte aanpak, maar Trump kiest voor de brede borstel. Goldman Sachs’ hoofdeconoom Jan Hatzius reageerde prompt door zijn bbp-prognose voor 2025 te verlagen en zijn recessiezorgen te versterken.

 

Vooral de ‘Magnificent Seven’ – de techgiganten die de markt jarenlang droegen – hebben het zwaar. Nvidia, ooit het boegbeeld van de AI-revolutie, staat nu 31% onder zijn 52-weekse piek. Tesla kampt met soortgelijke problemen, terwijl de bredere markt steeds minder vertrouwen lijkt te hebben in hun groeiverhaal.


“De markt is nog lang niet bij het punt van capitulatie,” zegt Kettner. Hij wijst ook op systematische verkoopdruk: fondsen die hun risico’s afbouwen, maar nog niet op het niveau van de grote uitverkoop van vorig jaar zomer. En dan is er nog de liquiditeit. Met het Amerikaanse belastingseizoen in aantocht en bedrijven die minder aandelen inkopen richting het rapportageseizoen, ziet de start van het tweede kwartaal er niet rooskleurig uit.

 

Wat nu?

De vraag die iedereen bezighoudt: waar eindigt dit? Voorlopig lijkt onzekerheid te overheersen. Trump’s tarieven kunnen een recessie triggeren, zeker als handelspartners terugslaan met eigen heffingen. Aan de andere kant kan een milder dan verwachte uitwerking van deze plannen een rebound ontketenen. Goldman Sachs houdt het voorlopig bij 5.700 punten voor de S&P 500 eind 2025

 

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page