top of page

Dit staat je te wachten deze week..

Tof dat je weer inschakelt bij de weekoverzicht! De beurs staat op het punt om de lentemaand in te gaan, en hoewel april bekendstaat als een van de sterkste maanden van het jaar, zou de volatiliteit nog wel eens voor wat verrassingen kunnen zorgen. Een groot rapport over banen en afnemend momentum kunnen voor wat onrust zorgen.

Hoewel de S&P 500 een klapper van een eerste kwartaal op 31 maart afsloot en beleggers hopen op een vervolg van dit succes in april, zijn er ook market experts die waarschuwen voor mogelijke tegenslagen. De gevolgen van de bankencrisis zijn nog niet volledig zichtbaar, en de Federal Reserve blijft halsstarrig vasthouden aan het verhogen van de rente.

"Ik denk dat we hier te maken hebben met een 'sigh-of-relief rally'," zeggen analisten van UBS. Hij voegde eraan toe dat de markt momenteel "een beetje Alice in Wonderland" is.


Je kent het vast wel, het verhaal van een kind om te overleven in de verwarrende wereld van volwassenen. Om onze volwassen wereld te begrijpen, moet Alice de openheid van geest die kenmerkend is voor kinderen overwinnen. Blijkbaar hebben volwassenen regels nodig om naar te leven. Het verhaal speelt met logica en taal, en laat zien hoe absurd en tegenstrijdig de volwassen wereld soms kan zijn. Alice ontmoet allerlei vreemde wezens en beleeft allerlei avonturen die haar uitdagen om na te denken en zich aan te passen.


Op Discord werd ook hevig discussie gevoerd over de sterke stijging van dit jaar na een turbulent jaar in 2022.

Hoewel april bekendstaat als een sterke maand voor aandelenbeleggers, moeten we niet te vroeg juichen. Volgens Almanac is het de op één na sterkste maand voor de S&P 500 en zelfs de beste maand voor de Dow Jones Industrial Average sinds 1950. Maar laten we niet vergeten dat we ook te maken hebben met de "het einde van ons financieel systeem", zoals doemdenkers het zo mooi verworden. Dus laten we ons voorbereiden op een beetje onzekerheid en verrassingen deze lente. Wie weet wat voor avonturen ons te wachten staan!


Hieronder zie je Yardeni Research een analyse maken op welke maanden en hoe vaak de beurs omhoog en omlaag ging gedurende het jaar sinds 1928. Ook zie je wat de gemiddelde percentage hoger en lager was.

Kijkend naar de grafiek hieronder, is het duidelijk te zien dat de rendementen van de S&P op jaarbasis behoorlijk kunnen schommelen. Er zijn jaren geweest waarin het rendement meer dan 20% was, terwijl andere jaren een negatief rendement lieten zien. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat er altijd sprake kan zijn van volatiliteit op de markt en dat beleggers zich hierop moeten voorbereiden. Desalniettemin is de S&P over het algemeen een goede langetermijninvestering gebleken en blijft het een van de meest populaire indice