Dit kost beleggers enorm veel geld..
Laten we het hebben over een onderwerp dat veel beleggers geld kost: emoties. Zoals je misschien al weet, kunnen emoties je beste vriend of je ergste vijand zijn als het gaat om beleggen. In deze column ga ik je uitleggen hoe je je emoties kunt herkennen, beheersen en gebruiken om betere beleggingsbeslissingen te nemen.
Laten we beginnen met een vraag: wat zijn emoties eigenlijk? Emoties zijn gevoelens die ontstaan als reactie op een gebeurtenis, een gedachte of een situatie. Emoties hebben een functie: ze helpen ons om te overleven, te communiceren en te leren. Emoties zijn dus niet per se slecht of goed, ze zijn gewoon een deel van ons.
Maar wat gebeurt er als we emoties toelaten in onze beleggingsstrategie? Nou, dat hangt ervan af. Sommige emoties kunnen ons helpen om kansen te zien, risico's te vermijden of fouten te corrigeren. Andere emoties kunnen ons juist verleiden tot irrationeel gedrag, overmoed of paniek.
Een voorbeeld van een positieve emotie is vertrouwen. Vertrouwen is het geloof dat je de juiste keuzes maakt en dat je in staat bent om je doelen te bereiken. Vertrouwen kan je motiveren om actie te ondernemen, om nieuwe dingen te proberen en om uitdagingen aan te gaan. Vertrouwen kan ook je stressniveau verlagen en je veerkracht vergroten.
Een voorbeeld van een negatieve emotie is angst. Angst is het gevoel dat er iets ergs kan gebeuren en dat je daar geen controle over hebt. Angst kan je verlammen, je doen twijfelen of je doen vluchten. Angst kan ook je oordeelsvermogen vertroebelen en je doen focussen op de korte termijn. Veel goud/bitcoin verkopers en politici gebruiken angst om ze te overtuigen actie te ondernemen.
Hoe kun je dan het beste omgaan met je emoties als belegger? Hier zijn een paar tips:
- Wees je bewust van je emoties. Probeer te herkennen welke emoties je voelt en waarom. Vraag jezelf af of je emoties gebaseerd zijn op feiten of op aannames. Wees eerlijk tegen jezelf en erken je zwakke punten.
- Wees rationeel. Baseer je beleggingsbeslissingen op objectieve criteria, zoals fundamentele analyse, kwalitatieve en kwantitatieve analyse. Gebruik logica en feiten om je emoties te toetsen en te corrigeren. Houd je aan je beleggingsplan en laat je niet afleiden door ruis of hype.
- Wees geduldig. Geduld is een schone zaak, zeker als het gaat om beleggen. Geduld betekent dat je niet reageert op elke koersbeweging, dat je niet achter de massa aanloopt en dat je niet opgeeft bij tegenslag. Geduld betekent ook dat je de tijd neemt om te leren, te evalueren en te verbeteren.
Zoals ik al eens eerder heb gezegd, er is altijd een financieel product beschikbaar voor elke sterke emotie. Maar dat betekent niet dat je daar gebruik van moet maken. Sterker nog, vaak is het beter om het tegenovergestelde te doen van wat je emoties je ingeven.
Als je angstig bent, verkoop dan niet al je aandelen in paniek, maar data laat zien dat het beter is om te kopen, juist als de markt ondergewaardeerd is. Als je gretig bent, leen dan niet meer geld dan je kunt terugbetalen, maar spaar juist voor de lange termijn. Als je somber bent, ga dan niet short op alles wat beweegt, maar zoek juist naar kwaliteitsbedrijven met groeipotentieel. Als je je zorgen maakt over onze staatsschuld of financieel systeem, ga dan niet alles in goud of bitcoin stoppen. Zorg voor een goed gediversifieerd portefeuille.
Kortom, emoties zijn onvermijdelijk als het gaat om beleggen en in het leven. Maar ze hoeven niet de baas te zijn over jou. Wees bewust van je emoties en probeer altijd te achterhalen waarom je je zo voelt en hoe je, je emoties beter kunt managen. Het kan soms ook fijn zijn om over je emoties te praten met iemand die je vertrouwt. Soms krijg ik berichtjes of een telefoontje van iemand die zich enorm veel zorgen maakt over de toekomst en na een kort gesprekje al een stuk vrolijker in zijn/haar schoenen staat! Mijn nummer staat onderaan de website dus je mag me altijd appen als je je zo voelt, ik vraag er geen geld voor! Je kan ook altijd een professional inschakelen zoals een psycholoog, of een financieel adviseur als je opzoek bent naar concreet advies.
Het is normaal om allerlei emoties te ervaren, zowel positieve als negatieve. Je hoeft je niet te schamen of schuldig te voelen over hoe je je voelt. Je bent een mens, geen robot. Men zegt weleens: Als cijfers emoties hadden dan was de wetenschap een stuk lastiger.
😀
“The greatest enemies of equity investor are expenses and emotions.”