top of page

Inflatie in Nederland daalt flink

Inflatie daalt flink naar 4.4%. Dat is goed nieuws, toch? Nou, ja... maar niet helemaal. Want hoewel we minder betalen voor energie, zijn we nog steeds veel meer kwijt aan boodschappen, sigaretten en spullen. Hoe zit dat dan?


Laten we eerst eens kijken naar de energieprijzen. Die zijn in maart met 28 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral door de lagere olieprijs, die is gezakt door de coronacrisis en het conflict tussen Rusland en Oekraine. Maar ook door de zachte winter, waardoor we minder hoefden te stoken. Dat scheelt een hoop op je energierekening.


Maar voordat je een gat in de lucht springt, bedenk dan dat je nog steeds veel meer betaalt voor andere dingen. Zoals voedsel, drank en tabak. Die zijn in maart met 15 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt door de hogere btw, de droogte en de varkenspest die de oogsten en de veehouderij hebben getroffen. Maar ook door de hamsterwoede en massale geld creatie die ontstond door de coronacrisis. Mensen sloegen massaal wc-papier, pasta en blikvoer in, waardoor de vraag steeg en de prijzen omhoog gingen.


En dan hebben we het nog niet gehad over de industriële goederen, zoals kleding, meubels en elektronica. Die zijn in maart met 8,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt door de hogere productiekosten, de handelsoorlog tussen de VS en China en de schaarste aan grondstoffen en onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan chips, waardoor er minder auto's, laptops en smartphones kunnen worden gemaakt.


Dus ja, de inflatie is gedaald in maart. Maar dat betekent niet dat we erop vooruit gaan. Toch is het mooi om te zien dat deze cijfers stabiliseren en we kunnen focussen op wat er echt toe doet in plaats van macro-paniek.


Lees ook