top of page

Dit Nederlandse chipbedrijf blijft onmisbaar in deze groeiende markt

In het kort:

  • ASML heeft momenteel een quasi-monopoliepositie met hun geavanceerde EUV-lithografiesystemen, cruciaal voor de productie van next-gen halfgeleiders.

  • Nieuwe orders van TSMC, een belangrijke speler in de halfgeleiderindustrie, kunnen aanzienlijke groei voor ASML stimuleren.

  • Ondanks geopolitieke spanningen en exportbeperkingen naar China, blijft ASML sterk presteren met een robuuste omzetgroei en een positieve outlook voor 2025.


Het Nederlandse ASML (NASDAQ: ASML) staat bijna alleen in de productie van geavanceerde extreme ultraviolet (EUV) lithografiesystemen, technologie die essentieel is voor de ontwikkeling van de volgende generatie halfgeleiders. Deze positie plaatst het bedrijf in het hart van het wereldwijde halfgeleiderproductieproces.


ASML's EUV-lithografiemachines zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van next-gen halfgeleiders die nodig zijn voor AI-toepassingen en high-performance computing. Met de nieuwste High-NA EUV-systemen kunnen chips zo klein als drie nanometer worden geproduceerd, wat de vraag naar ASML's technologie sterk verhoogt.


De aandelenkoers van ASML sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Analisten beschrijven ASML's positie als een quasi-monopolie, wat hen een strategisch voordeel geeft in de halfgeleiderindustrie. De vraag naar AI-chips en high-performance computing drijft de vraag naar deze geavanceerde halfgeleidersystemen verder op.


ASML heeft een sterke financiële positie met een consistente omzetgroei. In Q1 2024 genereerde ASML 49% van hun systeemverkoop uit China, ondanks Amerikaanse exportbeperkingen. Deze beperkingen hebben tot nu toe geen grote negatieve impact gehad op ASML’s prestaties.


Voor het huidige jaar verwachten analisten een omzet van $30,14 miljard, een bescheiden stijging van 0,51% ten opzichte van het vorige jaar. De winst per aandeel (EPS) wordt geschat op $20,60, een daling van 4,81% jaar-op-jaar. Voor Q2 2024 wordt een omzet van €5,7 tot €6,2 miljard en een brutomarge tussen 50% en 51% verwacht.


De EPS van ASML sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Een belangrijke ontwikkeling is de nieuwe order van TSMC voor ASML's geavanceerde EUV-systemen. Deze systemen, elk ter waarde van $380 miljoen, zijn essentieel voor TSMC's productie van geavanceerde AI-chips. Dit benadrukt de groeiende vraag naar ASML's technologie en kan leiden tot een aanzienlijke omzetgroei in de nabije toekomst.


ASML bevindt zich in een complexe geopolitieke omgeving. De Nederlandse regering heeft exportvergunningen voor bepaalde systemen naar China ingetrokken, wat een deel van hun klantenbasis beïnvloedt. Daarnaast is ASML afhankelijk van een geconcentreerde klantenbasis met TSMC, Samsung en Intel die samen bijna 84% van hun omzet uitmaken.De technologische voorsprong van ASML wordt verder benadrukt door hun voortdurende innovatie. Het bedrijf investeert zwaar in onderzoek en ontwikkeling (R&D), met een budget van $4,3 miljard in 2023, wat overeenkomt met ongeveer 11% van hun totale omzet. Dit R&D-budget stelt ASML in staat om voortdurend vooruit te lopen op de concurrentie en nieuwe generaties van lithografiesystemen te ontwikkelen die voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van de halfgeleiderindustrie. De voortdurende vooruitgang in hun High-NA EUV-systemen is een duidelijk voorbeeld van hun innovatiekracht.


Enkele belangrijke metrics van ASML, waaronder de R&D investeringen:

BRON: Macrotrends


ASML heeft aangekondigd dat ze hun productiecapaciteit zullen verhogen om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag. In 2023 produceerde ASML 50 EUV-systemen, en ze verwachten dit aantal in 2024 te verhogen naar 70. Deze productieverhoging is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag van grote klanten zoals TSMC, Samsung en Intel. De uitbreiding van de productiecapaciteit laat zien dat ASML klaar is om te profiteren van de groeiende marktvraag en om hun positie als marktleider verder te versterken.


ASML's sterke positie in de markt wordt verder versterkt door strategische allianties en partnerschappen. Hun langdurige samenwerking met TSMC, de grootste contract-chipfabrikant ter wereld, benadrukt hun cruciale rol in de halfgeleiderindustrie. Dit heeft geresulteerd in een huidige backlog van een dikke $39 miljard. Daarnaast werkt ASML samen met andere grote spelers zoals Samsung en Intel, wat niet alleen hun inkomstenbasis diversifieert maar ook hun technologische vooruitgang versnelt door gezamenlijke R&D-initiatieven.Een ander belangrijk aspect van ASML’s strategie is hun focus op duurzaamheid en het verminderen van de milieu-impact van hun operaties. Het bedrijf heeft ambitieuze doelen gesteld om de CO2-uitstoot per geproduceerde machine te verminderen en heeft al significante stappen gezet in het gebruik van duurzame energiebronnen in hun productiefaciliteiten. Dit niet alleen verbeterd hun imago bij investeerders die waarde hechten aan milieu- en sociale governance (ESG), maar draagt ook bij aan de lange termijn duurzaamheid van hun operaties.


Het vooruitzicht voor de halfgeleiderindustrie blijft positief, aangedreven door de groeiende vraag naar AI, 5G en andere geavanceerde technologieën. Volgens McKinsey & Company zal de wereldwijde halfgeleidermarkt naar verwachting groeien van $600 miljard in 2022 naar $1 biljoen in 2030. ASML, met zijn unieke positie in de EUV-lithografiemarkt, staat klaar om aanzienlijk te profiteren van deze groei. Hoewel concurrenten zoals Nikon en Canon actief zijn in de lithografiemarkt, hebben zij bij lange na niet de geavanceerde EUV-technologie die ASML aanbiedt, wat ASML een duidelijk concurrentievoordeel geeft.


ASML blijft dan ook een dominante kracht in de halfgeleiderindustrie dankzij hun geavanceerde technologie, strategische partnerschappen en voortdurende innovatie. De recente orders van TSMC en de verwachte groei in de vraag naar AI-chips versterken het investeringspotentieel van ASML aanzienlijk. Ondanks geopolitieke risico's en uitdagingen met betrekking tot exportbeperkingen, blijft ASML goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Hun sterke financiële prestaties, substantiële orderportefeuille en toewijding aan technologische vooruitgang maken ASML een aantrekkelijke keuze voor investeerders die willen profiteren van de groeiende AI- en halfgeleidersector.


Heb je vragen of opmerkingen stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!