top of page

Warren Buffett blijft BYD verkopen

In het kort:

  • Berkshire Hathaway heeft recent 1,3 miljoen aandelen van BYD verkocht, wat het belang verlaagt van 7% naar 6,9%, als onderdeel van een strategie om winst te nemen.

  • Charlie Munger, voormalig vicevoorzitter van Berkshire, speelde een belangrijke rol bij de beslissing om te investeren in BYD.

  • BYD heeft Tesla overtroffen als 's werelds grootste fabrikant van elektrische voertuigen in het vierde kwartaal van 2023, mede door hun voortdurende innovatie en uitbreiding in de snelgroeiende EV-markt.


Berkshire Hathaway, geleid door Warren Buffett, heeft onlangs het belang in BYD, China's grootste fabrikant van elektrische auto's, nog verder teruggebracht. Deze verkoop markeert een voortzetting van de strategie om de enorme winsten te verzilveren die zijn behaald sinds de eerste investering in 2008. Destijds kocht Berkshire ongeveer 225 miljoen aandelen voor circa $230 miljoen, een investering die buitengewoon lucratief bleek naarmat de EV-markt in China explosief groeide.


De oorspronkelijke beslissing om in BYD te investeren kwam van Charlie Munger, de overleden vicevoorzitter van Berkshire en een van de beste vrienden van Buffett. Munger werd geïntroduceerd bij BYD door zijn vriend Li Lu, oprichter van het in Seattle gevestigde vermogensbeheerbedrijf Himalaya Capital. Munger zag al vroeg het potentieel van BYD, dat in de jaren 90 begon met het maken van batterijen voor mobiele telefoons en tegen 2003 een significante speler in de automobielindustrie was geworden. Buffett heeft publiekelijk verklaard dat Munger "100 procent van de eer verdient voor BYD."


De strategie van Berkshire Hathaway om de aandelen van BYD nu juist weer stuksgewijs van de hand te doen, weerspiegelt een herpositionering binnen hun portefeuille. Sinds 2022 heeft Berkshire consequent de winst verzilverd die voortkomt uit de significante waardestijging van BYD-aandelen, die bijna 600% zijn toegenomen sinds de initiële investering. Dit verkoopproces is begonnen nadat BYD in april 2022 een recordhoogte bereikte. De recente verkoop van 1,3 miljoen aandelen voor $39,8 miljoen via de beurs van Hongkong resulteerde in een vermindering van Berkshire's belang van 7% naar 6,9%.


Volgens de beursregels in Hongkong is een nieuwe melding vereist bij elke wijziging die resulteert in een belang dat over een hele getalgrens heen gaat. Indien Berkshire's belang in BYD onder de 6% daalt, zal daarom nog een melding volgen, wat wijst op de voortdurende intentie van Berkshire om zijn belang mogelijk verder af te bouwen.


De toekomst van BYD

BYD heeft zich, onder de visie en het leiderschap van oprichter Wang Chuanfu, vakkundig gepositioneerd als de voornaamste autofabrikant in China en een toonaangevende producent van EV-batterijen. Deze prominente plaats is bereikt door voortdurende innovatie en uitbreiding van hun technologische mogelijkheden. In het vierde kwartaal van 2023 wist BYD zelfs Tesla te overtreffen als de grootste fabrikant van elektrische voertuigen wereldwijd, gemeten naar het aantal verkochte voertuigen.


BYD's leiderschap in de elektrische voertuigenmarkt wordt gesteund door hun vermogen om snel te schalen en te innoveren, wat hen een voordeel geeft in een competitief groeiende sector. Het bedrijf blijft uitbreiden in de productie van batterijen, wat cruciaal is voor de EV-industrie, en heeft aanzienlijke investeringen gedaan in nieuwe technologieën en de uitbreiding van de productiecapaciteit. Deze inspanningen zorgen voor een sterke positionering voor toekomstige groei, vooral gezien de toenemende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke vervoersoplossingen.Deze succesvolle aanpak heeft BYD in staat gesteld om niet alleen een dominante marktpositie in China te verkrijgen, maar ook om internationaal te concurreren. Het succes van BYD weerspiegelt daarmee niet alleen hun technische bekwaamheid maar ook hun vermogen om te voldoen aan de complexe eisen van een snel evoluerende globaliserende markt. Gezien deze sterke fundamenten en strategische uitvoering, lijkt BYD goed gepositioneerd om hun voorsprong in de toekomst verder uit te bouwen en te consolideren.


Warren Buffett verkoopt BYD

Berkshire Hathaway's recente besluit om zijn belang in BYD geleidelijk te verkleinen, is waarschijnlijk een strategische keuze om wat winst te nemen. Terwijl Berkshire Hathaway zijn positie mogelijk blijft afbouwen afhankelijk van marktontwikkelingen en strategische doelstellingen, blijft BYD zich dus wel positioneren als een wereldleider in de EV-markt. Hun vermogen om te innoveren en te produceren op wereldschaal is opmerkelijk, wat onderstreept wordt door hun recente prestaties en het overtreffen van Tesla als de grootste EV-fabrikant. Dit wijst op een robuuste groei en uitbreiding van BYD in de toekomst, gedreven door toenemende vraag naar duurzame en technologisch geavanceerde oplossingen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!