top of page

Waarom dit aandeel meer dan 160% is gestegen deze maand

In het kort:

  • AST SpaceMobile aandelen stegen fors na de aankondiging van een samenwerking met Verizon eind mei, ook vandaag mag het aandeel weer met dik 17% omhoog.

  • De deal met Verizon omvat een investering van $100 miljoen, deels in de vorm van vooruitbetalingen voor commerciële diensten en deels in converteerbare obligaties.

  • De aandelen van AST SpaceMobile zijn sinds hun dieptepunt in april verdrievoudigd dankzij strategische partnerschappen en positieve analistenadviezen.


AST SpaceMobile, een bedrijf dat zich richt op het aanbieden van ruimtegebaseerde breedbanddiensten, heeft een aanzienlijke stijging van zijn aandelenkoers gezien na de aankondiging van een nieuwe samenwerking met Verizon. De deal, die eind mei werd aangekondigd, heeft geleid tot een enorme stijging in de aandelenkoers van het bedrijf. Dit partnerschap lijkt op de eerder gesloten overeenkomst met AT&T en is bedoeld om dekking op afgelegen locaties in de Verenigde Staten te bieden.


De aandelenkoers van AST Spacemobile sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De CEO van AST SpaceMobile, Abel Avellan, benadrukte dat deze overeenkomsten cruciaal zijn voor het elimineren van zogenaamde 'dead zones' en het leveren van connectiviteit aan afgelegen gebieden via ruimtegebaseerde technologie. Dit initiatief valt binnen de bredere strategie van AST SpaceMobile om zijn positie in de direct-to-device (D2D) communicatiemarkt te versterken.


De deal met Verizon omvat een totale investering van $100 miljoen, waarvan $65 miljoen vooruitbetalingen zijn voor commerciële diensten. De resterende $35 miljoen wordt verstrekt in de vorm van converteerbare obligaties. Een deel van de vooruitbetalingen, ter waarde van $45 miljoen, is afhankelijk van bepaalde voorwaarden, zoals de ondertekening van een definitieve overeenkomst en goedkeuring door de regelgevende instanties.Deze financiële injectie komt op een moment dat AST SpaceMobile zich voorbereidt om tegen het einde van 2024 zijn eerste vijf commerciële satellieten uit te rollen. Dit zal de dekking verbeteren en het bedrijf in staat stellen om zijn ambitieuze doelen te bereiken.


De recente ontwikkelingen en de sterke vooruitzichten van AST SpaceMobile hebben ook geleid tot positieve reacties van analisten. Scotiabank verhoogde het koersdoel van $7,40 naar $12,90, terwijl UBS het koersdoel verhoogde van $7 naar $13. Beide banken handhaven een koopadvies voor het aandeel.


Sinds de aankondiging van de samenwerking met Verizon en het winstrapport over het eerste kwartaal, is de aandelenkoers van AST SpaceMobile in een opwaartse trend. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $0,5 miljoen voor het eerste kwartaal, hoewel het nettoverlies toenam van $16,32 miljoen naar $19,73 miljoen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.


De netto-inkomsten van AST Spacemobile sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


AST SpaceMobile bevindt zich in een kleine maar competitieve markt waarin ook bedrijven zoals Starlink en Apple actief zijn. Starlink, met meer dan 3 miljoen klanten, werkt samen met T-Mobile aan vergelijkbare D2D-mogelijkheden. Apple investeert eveneens zwaar in zijn 'nood-SOS met satelliet'-service.


Het vooruitzicht voor AST SpaceMobile blijft volgens veel analisten echter positief, vooral gezien de strategische partnerschappen en de groeiende institutionele interesse. Grote investeerders zoals Janus Henderson Group en Vanguard Group hebben hun posities in AST SpaceMobile aanzienlijk vergroot, wat vertrouwen uitstraalt in de toekomstige groeimogelijkheden van het bedrijf.


Financieel gezien rapporteerde AST SpaceMobile een totaal van $212,4 miljoen aan contanten, kasequivalenten en geblokkeerde kasmiddelen per 31 maart 2024, in de laatste kwartaalcijfers. Bovendien heeft het bedrijf toegang tot $51,5 miljoen aan bruto-opbrengsten onder een Senior Secured Credit Facility, afhankelijk van bepaalde voorwaarden en goedkeuringen.


De totale cashpositie van AST Spacemobile:

BRON: Macrotrends


De totale operationele kosten voor het eerste kwartaal van 2024 bedroegen $56,0 miljoen, inclusief $24,9 miljoen aan afschrijvingen, amortisatie en stock-based compensatie. Dit betekent een daling ten opzichte van de $60,9 miljoen in het vierde kwartaal van 2023, voornamelijk door verminderde kosten voor onderzoek en ontwikkeling.


De bruto gekapitaliseerde kosten voor eigendommen en apparatuur per 31 maart 2024 bedroegen ongeveer $326,4 miljoen, met geaccumuleerde afschrijvingen en amortisatie van $81,1 miljoen. Deze gekapitaliseerde kosten omvatten uitgaven voor satellietmaterialen, vooruitbetalingen voor lanceringen en infrastructuur voor assemblage en testen.


AST SpaceMobile heeft op dit moment een marktkapitalisatie van $3,13 miljard. AST handelt op dit moment tegen een negatieve koers-winstverhouding (P/E-ratio) van -3,77 over de laatste twaalf maanden eindigend in Q4 2023, wat aangeeft dat investeerders het bedrijf op dit moment niet waarderen op basis van winst. Dit is dan ook een typisch speculatief aandeel waar mensen hopen dat het bedrijf snel marktaandeel kan gaan winnen in deze markt met nog weinig spelers.


Ondanks de gestegen kaspositie wordt het bedrijf geconfronteerd met snelle uitputting van de kasreserves, zoals blijkt uit de gerapporteerde operationele kosten en voorbereidingskosten voor satellietlanceringen. Hoewel AST SpaceMobile meer contanten heeft dan schulden, wordt het bedrijf naar verwachting dit jaar zeker nog niet winstgevend, wat een overweging kan zijn voor potentiële investeerders, hoewel hier op dit moment weinig mensen zich zorgen over lijken te maken als we naar de aandelenkoers kijken.AST SpaceMobile heeft door strategische samenwerkingen en positieve financiële vooruitzichten een interessante positie opgebouwd in de markt voor ruimtegebaseerde communicatiediensten. De recente samenwerking met Verizon en de daaruit voortvloeiende stijging van de aandelenkoers onderstrepen het potentieel van het bedrijf om een leidende rol te spelen in deze innovatieve sector. Nu wordt het tijd voor het bedrijf om zich te gaan bewijzen met de komende kwartaalcijfers, die overigens pas over een paar maanden verwacht worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!