top of page

Deze bedrijven zijn essentieel voor Nvidia

In het kort:

  • Nvidia heeft aangegeven dat twee indirecte klanten elk meer dan 10% van de totale omzet in het eerste kwartaal van 2025 vertegenwoordigen, waarbij Microsoft vermoedelijk 19% van de omzet in 2024 heeft gegenereerd.

  • UBS schat dat Microsoft Nvidia's grootste klant is, wat sterk bijdraagt aan de snelle omzetgroei door de toenemende vraag naar AI-chips.

  • Nvidia's aandelenkoers is dit jaar al met 126% gestegen.


Nvidia, de leidende producent van processors voor AI-technologie, heeft onlangs onthuld dat hun klantbasis sterk geconcentreerd is. Volgens recente SEC-filings heeft één directe klant 13% klant 11% van de totale omzet gegenereerd in het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2025. UBS speculeert dat een van deze klanten Microsoft is, wat blijkt uit eerdere rapporten waarin wordt gesuggereerd dat Microsoft 15% van Nvidia's omzet in fiscaal 2024 vertegenwoordigde.


De aandelenkoers van Nvidia aandelen sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De explosieve groei van Nvidia is voornamelijk gedreven door de toenemende vraag naar hun hoogwaardige GPU's, die essentieel zijn voor de ontwikkeling en implementatie van AI-toepassingen. Bedrijven zoals Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon en OpenAI miljarden geïnvesteerd in Nvidia's grafische chips. Deze chips zijn cruciaal voor het trainen van AI-modellen en het uitvoeren van complexe AI-berekeningen. Nvidia's H100 AI-chips zijn bijzonder gewild, en de vraag is zo hoog dat er zelfs tekorten zijn ontstaan.


Het aandeel van mega-techbedrijven in Nvidia's omzet is significant. Volgens schattingen van Bloomberg maakte Microsoft in het hele fiscale jaar 2024 15% van Nvidia's totale omzet uit, gevolgd door Meta Platforms met 13%, Amazon met 6% en Alphabet met eveneens 6%. Deze bedrijven verhogen hun investeringen in AI-capaciteiten, zoals blijkt uit recente verklaringen tijdens hun winstgesprekken. Bijvoorbeeld, Tesla heeft gemeld dat het 35.000 Nvidia H100 GPU's in zijn supercomputers heeft geïnstalleerd, wat de cruciale rol van Nvidia's hardware in hun AI-ontwikkelingen onderstreept.Wat maakt Nvidia een solide groeibedrijf?

Nvidia heeft in het meest recente kwartaal indrukwekkende cijfers gepresenteerd, onder andere in de vrije kasstroommarges (FCF-marges). In het kwartaal eindigend op 28 april 2024, bedroeg de FCF-marge maar liefst 57,3% van de kwartaalomzet. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de FCF-marge van 50,7% in het vorige kwartaal. Deze toename laat de enorme operationele hefboomwerking van Nvidia zien: naarmate de omzet stijgt, neemt ook de winstgevendheid exponentieel toe. Hierin laat het bedrijf vele andere bedrijven, die ook flinke omzetgroei zien vanuit AI ontwikkeling ver achter zich.


In fiscaal Q1 2025 genereerde Nvidia hierdoor bijna $15 miljard ($14,936 miljard) aan vrije kasstroom op een omzet van $26,044 miljard. Deze cijfers tonen een van de hoogste FCF-marges in de technologiebranche. Ter vergelijking: in het voorgaande kwartaal bedroeg de vrije kasstroom $11,217 miljard op een omzet van $22,103 miljard, wat neerkomt op een FCF-marge van 50,75%. De sterke stijging in FCF-marges benadrukt Nvidia's efficiënte kostenstructuur en winstgevendheid.


De hoge FCF-marges hebben belangrijke implicaties voor de toekomstige waardering van Nvidia's aandelen, zelfs als de omzetgroei zou afnemen. Een manier om Nvidia-aandelen te waarderen is door uit te gaan van een verdere stijging van de trailing 12-month (TTM) FCF-marges. Over het afgelopen jaar genereerde Nvidia meer dan $39,3 miljard aan vrije kasstroom op een omzet van $79,77 miljard, wat neerkomt op een TTM FCF-marge van 49,3%.


Gezien de recente kwartaalresultaten, wordt verwacht dat Nvidia in de komende 12 maanden (NTM) een FCF-marge van minstens 53,5% zal behalen. Analisten voorspellen dat de omzet voor het fiscale jaar dat eindigt in januari 2025, $120,56 miljard zal bedragen en $154,82 miljard in het jaar daarop. Dit zou een gemiddelde NTM-omzet van $137,69 miljard betekenen. Toegepast op een FCF-marge van 53,5%, resulteert dit in een NTM FCF-voorspelling van $73,66 miljard, wat 23% hoger is dan de geschatte jaarlijkse FCF van $58,74 miljard op basis van de resultaten van Q1 2025. Dit geeft het potentieel van een aandeel als Nvidia aan in een groeimarkt zoals nu, afhankelijk van het feit dat het bedrijf de productie op tempo weet te houden en de omzetgroei (grotendeels) vastgehouden kan worden.Hoewel de geconcentreerde klantbasis Nvidia een solide omzetbasis biedt, brengt het ook risico's met zich mee. Een mogelijke terugtrekking van uitgaven door deze grote techbedrijven kan een negatieve impact hebben op Nvidia's financiële prestaties. Daarnaast wordt de concurrentie in de AI-chipmarkt steeds heviger, met AMD en Intel die eveneens hun positie proberen te versterken.


Echter lijkt nog geen enkele van deze concurrenten op dit moment in de buurt van Nvidia´s producten te komen. Nvidia zal strategische stappen moeten blijven nemen om zijn voorsprong te behouden en te beschermen tegen deze toenemende concurrentiedruk. Echter is het veruit superieur als het gaat om marges en concurrerende producten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Hozzászólások


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..