top of page

Dit is waarom Datadog met 30% stijgt op èèn dag

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

In het kort:

  • Datadog zag zijn aandelenkoers met bijna 30% stijgen in de handel van dinsdag nadat het bedrijf sterker dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal en de volledige jaarprognose rapporteerde.

  • Medeoprichter en CEO Olivier Pomel vertelde analisten tijdens een conference call dat het bedrijf een stijging van 25% in de omzet heeft neergezet.

  • Datadog bouwt cloudmonitoring- en beveiligingsproducten voor grote en kleine ondernemingen.


Sterk derde kwartaal voor Datadog

Datadog, een bedrijf gespecialiseerd in cloudmonitoring-software, rapporteerde een kwartaalomzet van $547,5 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 25% op jaarbasis, ruim boven de verwachtingen. Dit groeipercentage was consistent met de resultaten van het tweede kwartaal.


Analisten die werden geraadpleegd door LSEG, voorheen bekend als Refinitiv, hadden een omzet van $524,1 miljoen verwacht. Datadog rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 45 cent, wat beter was dan de 34 cent waar analisten op rekenden. De koers reageerde sterk op dit nieuws, wat duidelijk te zien is in het koersverloop hieronder:

Optimistische vooruitzichten

Daarnaast heeft Datadog zijn verwachtingen voor zowel de omzet als de winst voor het hele jaar verhoogd. Het bedrijf verwacht nu een omzet tussen $564 miljoen en $568 miljoen voor het vierde kwartaal, met een volledige jaaromzet van ongeveer $2,1 miljard. Dit lag boven de consensusverwachtingen van respectievelijk $543,3 miljoen en $2,06 miljard, zoals blijkt uit een enquête onder analisten door LSEG.


Tijdens een conference call met analisten benadrukte CEO Olivier Pomel dat "AI-native klanten" 2,5% van de jaarlijkse omzet van Datadog in het afgelopen kwartaal hebben bijgedragen. Pomel weigerde echter te bevestigen of het bedrijf samenwerkte met OpenAI, Anthropic of Cohere. Alle drie deze bedrijven bieden toegang tot grote taalmodellen die tekst kunnen genereren op basis van menselijke input.


Groei in klantenbestand en marges

Een ander opmerkelijk cijfer is het aantal enterprise klanten van Datadog die jaarlijks meer dan $100.000 betalen, dat steeg tot 3.130 in het derde kwartaal. Dit betekent een toename van 140 ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze groei in klanten met grote contracten toont aan dat het bedrijf ook in deze schaal blijft groeien en zijn verkoopstrategie succesvol is.


Wat betreft de winstmarge behaalde Datadog een brutomarge van 81,1%, wat een stijging is ten opzichte van 78,6% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit wijst op een verbetering in de winstgevendheid van het bedrijf.


Conclusie

Met deze indrukwekkende resultaten in het derde kwartaal en de positieve vooruitzichten voor het vierde kwartaal, lijkt Datadog op de