top of page

Bunq zet finfluencers in om klanten te werven, maar is jouw spaargeld wel veilig?

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Kort gezegd:

  • Bunq, een neobank, biedt aantrekkelijke affiliate inkomsten voor influencers, maar brengt risico's met zich mee als serieuze bank voor deposito's.

  • De bank is voor 90% in handen van oprichter Ali Niknam, wat vragen oproept over de diepte van zijn zakken en de garanties voor spaarders.

  • Niknam stelt dat Bunq één van de veiligste banken is, maar adviseert om geld te spreiden in turbulente tijden.

Ik heb onlangs veel vragen gekregen over Bunq als bank. Zelf gebruik ik Bunq als debit/credit card en het automatiseren van cashflow van mijn bedrijf, maar als serieuze bank voor je deposito's, loop je flink wat risico. Bunq biedt wel aantrekkelijke affiliate inkomsten voor influencers, vandaar dat er steeds meer content over verschijnt.


Bunq, gevestigd in een kantoorpand vlakbij Amsterdam Sloterdijk, noemt zichzelf een neobank en heeft een andere uitstraling dan een traditionele bank. Oprichter Ali Niknam kreeg in 2014 na een lange strijd met De Nederlandsche Bank (DNB) zijn bankvergunning. Inmiddels heeft Bunq 2,3 miljard euro aan tegoeden van klanten onder beheer en maakte het in het laatste kwartaal van 2022 voor het eerst winst (Bron: RTL Z).Echter, de jaarrekening van Bunq over 2021, getekend in juli 2022, roept vragen op over de financiële stabiliteit van de bank. Het voortbestaan van Bunq is afhankelijk van de 'intentie, mogelijkheid en de bereidheid' van de aandeelhouders om kapitaalsteun te blijven geven. 90% van het bedrijf is in handen van oprichter Ali Niknam, en 10% van het Britse Pollen Street Capital. Bij andere banken moet het management eerst veel discussies voeren om een beslissing te nemen terwijl het hier van één man afhankelijk is.


Niknam benadrukt dat Bunq aan alle toezichtsvereisten voldoet en één van de veiligste banken is. Hij adviseert echter om geld te spreiden in turbulente tijden, aangezien er altijd risico's zijn. Een belangrijk verschil tussen Bunq en andere banken is de grote afhankelijkheid van één persoon, Ali Niknam, die zowel de dagelijkse leiding heeft als 90% van de aandelen bezit. Dit kan zowel als een voordeel als een nadeel worden gezien, afhankelijk van het perspectief.


In conclusie, hoewel Bunq aantrekkelijke affiliate inkomsten biedt voor influencers en op het eerste gezicht een veilige bank lijkt, zijn er risico's verbonden aan het aanhouden van deposito's bij deze neobank. Het is raadzaam om geld te spreiden en goed geïnformeerd te zijn over de financiële stabiliteit van de bank waar je je geld plaatst. Je wil uiteindelijk niet van een deposito garantiestelsel afhankelijk zijn. Die overigens ook wegvalt als een bank zich niet houdt aan de regels die de vergunning voorschrijft. Bij meeste banken zijn meerdere aandeelhouders en meerdere mensen die beslissen in de bedrijfsvoering. Hier is dit niet het geval. De oprichter bepaalt alles!


De CEO zegt tegen RTL Z het volgende: "Niknam benadrukt dat Bunq 'met vlag en wimpel' aan alle toezichtsvereisten voor banken voldoet. "Maar als jij me gaat vragen: wat als er iets onverwachts gebeurt? Weet ik veel. Drie maanden geleden had ook niemand het over Silicon Valley Bank."Recentelijk hebben kleinere banken in de Verenigde Staten te maken gekregen met financiële problemen. Zo is Silicon Valley Bank failliet gegaan en is First Republic waarschijnlijk de volgende.


Deze situaties tonen aan dat zelfs gevestigde banken niet immuun zijn voor onverwachte tegenslagen en marktvolatiliteit. In een poging om spaarders aan te trekken en zichzelf overeind te houden te midden van deze onzekere tijden, biedt Bunq aantrekkelijke rentetarieven op hun spaarproducten.


Hoewel dit verleidelijk kan zijn voor potentiële klanten, is het belangrijk om te beseffen dat hogere rentetarieven ook kunnen wijzen op een hoger risicoprofiel van de bank.


Een andere factor die bijdraagt aan de groeiende populariteit van Bunq is het gebruik van influencers om de bank te promoten via affiliate marketing. In dit verband heeft Bunq een samenwerking met Daisycon opgezet, een bekend affiliate netwerk. Influencers die deelnemen aan het Bunq Affiliate Programma kunnen tot wel 30 euro commissie per sale verdienen, met een cookietijd van 30 dagen. Deze aantrekkelijke vergoedingen verleiden influencers om Bunq te promoten bij hun volgers, waardoor de zichtbaarheid en het klantenbestand van de bank groeien.


Hoewel dit een effectieve marketingstrategie kan zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke belangenconflicten die kunnen ontstaan wanneer influencers financiële producten aanbevelen op basis van hun potentiële inkomsten, in plaats van op de kwaliteit en veiligheid van het product zelf.


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!
7 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..