Dit gebeurde er bij Silicon Valley Bank
Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023
Samenvatting
Roku verliest mogelijk 480 Miljoen hierdoor.
Het begon allemaal op woensdag toen het bedrijf zijn aandeelhouders verraste met het nieuws dat ze $2,25 miljard moest ophalen om hun balans te versterken. Nogal ongelukkig getimed want, dit werd bekend nadat ze bekend maakten dat ze een verlies van $1.8 Miljard moesten boeken op hun leningen omdat hun klanten hun tegoeden opnamen.
Venture Capitalists schoten vervolgens analisten in de paniek en veroorzaakten massaal een bankrun door hun geld van de bank vandaan te halen.
Donderdag haalden klanten in totaal een bizarre $42 miljard weg bij de bank & inmiddels heeft de FIDC de bank on bescherming genomen en alles bevroren. Niemand kan dus meer bij hun geld totdat alles is uitgevogeld.
Twee dagen geleden was SIVB nog een van de meest financieel gezonde bedrijven ter wereld. Het had een mooie staat van dienst van 40 jaar aan topprestaties. Maar twee dagen later was het bedrijf zo goed als failliet en onder bescherming van de FDIC geplaatst. Helaas zal het bedrijf nu zijn deuren moeten sluiten. Ironisch genoeg, door een bankrun van dezelfde VC's die ze al jaren lang bedienen.
"Geen paniek" zei de CEO van SVB vlak voor dat alle VC's en startups massaal hun tegoeden weghaalden bij de bank. Er waren meerdere VC's die hun klanten opbelden en vroegen om hun geld zo snel mogelijk weg te halen uit vrees voor een liquiditeitsissue.
Als je een beetje bekend bent in de tech-wereld, dan weet je dat VCs en founders sterk onderling verbonden zijn. Het is een hechte community die allemaal elkaar kennen en het duurt niet lang voor iedereen weet dat er iets mis is. Prominente fondsen, waaronder Union Square Ventures en Coatue Management, stuurden de afgelopen dagen e-mails naar al hun startups (ze beheren er veel) om hen te vragen hun geld uit SVB te halen vanwege zorgen over een mogelijk bankrun. Dit werd vervolgens op sociale media gedeeld en dat gooide nog meer olie op het vuur.
Het e-mail zei letterlijk: 'Haal je deposito's eruit, dit gaat mislukken' en ironisch genoeg, mislukte het juist door die e-mail. Ook wel een self-fulfilling prophecy genoemd.
SVB was ondertussen aandelen aan het verkopen om geld op te halen maar gezien de enorme beursdaling lukte dit niet. In plaats daarvan zocht het iemand die ze wilden kopen maar ook dat lukte niet vanwege de enorme bankrun. Uiteindelijk besloot de Amerikaanse FDIC de show to stoppen.
Klanten kunnen salarissen niet meer betalen
De FDIC zegt in een persbericht dat iedereen die verzekerd is, zijn geld maandag terug krijgt. FDIC verzekert klanten tot 250.000 dollar. Net als de deposito garantiestelsel in Europa tot 100.000 Euro.
Probleem is natuurlijk dat iedereen die boven de $250.000 valt, niet verzekerd is en voor die bedrijven en mensen is er mega veel onzekerheid. Volgens analisten is 87% niet verzekerd.
Veel eigenaren van die bedrijven zijn twitter op gegaan om te vertellen hoe ze hun klanten en medewerkers niet meer kunnen betalen.
Er zijn ook founder die 100% van hun geld bij SVB hadden geparkeerd. Sterker nog, Roku heeft $487 miljoen aan cash op onverzekerde deposito's gestald bij Silicon Valley Bank, zo meldde het streaming media bedrijf in een persbericht in de vrijdagavond. Roku zal niet de enige zijn, vrijwel alle tech bedrijven hebben een gedeelde van hun cash bij SVB liggen. Voor Roku is dat 26% van zijn totale cashpositie van 1.9 Miljard. Het bedrijf komt dus niet direct in de problemen.
Roblox meldde ook dat 5% van haar $3 miljard aan cash bij SVB werd aangehouden. Het videospelbedrijf zei dat de ineenstorting geen invloed zal hebben op haar dagelijkse activiteiten.
Crypto-uitlener BlockFi, die in november faillissement aanvroeg, maakte in een faillissementsaanvraag op vrijdag bekend dat het $227 miljoen bij SVB had. Het geld van BlockFi bij SVB is niet verzekerd door de FDIC omdat het zich in een geldmarktfonds bevond.
En lucht- en ruimtevaartfabrikant Rocket Lab hield bijna 8%, of ongeveer $38 miljoen, van haar totale cash bij de ingestorte bank.
Banken in problemen
FDIC had al gewaarschuwd dat banken in problemen zouden kunnen komen. Banken hebben tijdens de lage rentes, veel obligaties gekocht tegen een lage rente. Inmiddels zijn die obligaties een stuk minder waard maar geven wel een hogere rente. Probleem is dat je dan eerst je verliezen moet nemen om de nieuwe rente te ontvangen of obligaties kopen van "Nieuw geld". En dat laatste is lastig te vinden in deze markt.
Je kan je natuurlijk suf speculeren dat dit een krediet crisis gaat veroorzaken zoals in 2008. Ook toen ging er een kleine bank failliet. Iedereen dacht dat dat mee ging vallen, maar het pakte anders uit. In 2008 was er echter een heel ander issue dan nu. Het is nu vooral een liquiditeitsissue. Destijds werd er geleend aan iedereen en hun oma, zolang ze tot 10 konden tellen. Slechte leningen dus. Nu is dat niet het geval.
Duidelijk verhaal. Ik ben benieuwd hoe Roku koers maandag reageert
Dankzij CEO Rabi en zijn medewerkers krijg ik grip op de aandelenmarkt. Het is erg fijn om aangesloten te zijn bij deze community. Het eindeloos door praten over aandelen wordt niet altijd gewaardeerd door familie leden. Hier kan ik mijn ei kwijt!
Duidelijk en interessant verhaal. Ben benieuwd maandag.
Heel interessant al deze artikelen! Voor een leek als mij, maak jij de aandelenmarkt heel toegankelijk!
Welke (bekende) tech bedrijven hebben nog meer haar geld daar gestald?