top of page

Warren Buffett breekt stilte over de bankencrises

Warren Buffett heeft een geruststellende boodschap voor de Amerikanen die zich zorgen maken over hun spaargeld bij de banken. Hij zegt dat de overheid er alles aan zal doen om te voorkomen dat spaarders geld verliezen door de problemen in de bankensector.


"Ik denk dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun geld en hun deposito's bij een Amerikaanse bank, en dat is nu ook niet nodig", zei de beroemde belegger, die de baas is van investeringsbedrijf Berkshire Hathaway in een gesprek met CNBC.

Hij zei dat de mensen niet goed begrijpen hoe het systeem werkt en dat er verwarring is ontstaan.


In maart was er even paniek toen spaarders massaal hun geld weghaalden bij Silicon Valley Bank, die zijn obligaties niet goed had belegd en veel afhankelijk was van een paar techbedrijven voor zijn deposito's.


Deze spaarders waren bang dat ze hun spaargeld boven 250.000 dollar zouden verliezen. In het weekend van 12 maart gaf de Amerikaanse regering een garantie aan de spaarders van deze bank, en ook aan die van Signature Bank.


Buffett gelooft dat de Amerikaanse regering waarschijnlijk alle spaarders bij Amerikaanse banken zal beschermen als dat ooit nodig is, maar dat het Congres daar wel mee moet instemmen.


"Die instemming zal er komen", zei hij.


Aandeelhouders kunnen wel geld verliezen als er meer banken failliet gaan, en dat is ook eerlijk, zei Buffett. Hij was zo zeker van zijn zaak dat hij een weddenschap wilde sluiten voor 1 miljoen dollar dat er dit jaar geen spaarder zijn geld kwijtraakt als er nog een bank failliet gaat.


LEES OOK

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..