top of page

Beleggen in China na Evergrande?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

In 2007 beschreef de Chinese staatsmedia de Chinese economie als “onstabiel, niet in balans, ongecoördineerd en niet duurzaam”. Sindsdien heeft China enorm veel veranderingen doorgevoerd om hun vastgoed sector, tech sector en de maakindustrie als een van de beste in de wereld te positioneren. Veertien jaar later is dat ook daadwerkelijk gelukt. Niet alleen is China de op een na grootste economie ter wereld, ook heeft het honderden miljoenen Chinezen uit armoede gehaald en daarmee een sterke middenklasse opgebouwd. Inmiddels heeft China een BBP van 14.000 miljard tegenover de 21.480 miljard van de VS. Het management & consultancybureau McKinsey verwacht dat China een middenklasse van meer dan 550 miljoen mensen zal hebben binnen 3 jaar:

“McKinsey analysis indicates the Chinese middle class could reach 550 million in three years — more than one-and-a-half times the entire U.S. population today”

In deze post wil ik een aantal kernpunten aanhalen waarop mijn visie over beleggen in China is gebaseerd:


Het risico om in China te beleggen is toegenomen: na alle heisa rondom Evergrande en de nodige reguleringen rondom tech is het risico om in China te beleggen toegenomen. Ondanks het toegenomen risico is China nog altijd een van de grootste economieën ter wereld en dat beseffen de Chinezen zich ook. Ze hebben alle tijd om aan een duurzame en sterke economische toekomst te werken zoals het de afgelopen 14 jaar heeft gedaan. Er zijn dus ook kansen voor ze om hier sterker uit te komen. Beleggers kunnen China in ieder geval niet negeren.


Vastgoed is goed voor 29% van China’s bruto binnenlands product: vastgoed is daarmee zeer belangrijk geweest voor de groei van de Chinese economie. Tussen 2010 en 2020 is China met gemiddeld 7% per jaar gegroeid. Dit zijn ongekend hoge cijfers als je het vergelijkt met de andere grote economieën. Evergrande heeft daar een grote rol in gespeeld gezien het 7% is is van de totale vastgoed markt.

Gezien alle problemen rond Evergrande niet alleen uit wanbeleid voortkomt: Een deel van het probleem komt ook uit een klassiek economisch verschijnsel genaamd vraag en aanbod. Het zal waarschijnlijk lastig worden voor China om op dit niveau door te blijven groeien. In China schijnt volgens The Financial Times een overschot van 90 miljoen appartementen te bestaan. De vraag is aan het afnemen en dus krijgt de sector ook een klap.


China geniet nog steeds van een sterke economie: Naar mijn mening heeft China inmiddels een diverse en stabielere economie dan een aantal jaar terug. Op dit moment heeft China dankzij een sterke middenklasse niet alleen een van de beste tech bedrijven, maar ook een sterke maakindustrie. Niet te vergeten: China speelt een zeer belangrijke rol in het produceren van groene energie en bezit veel van de kennis die nodig is om dat goed te doen.


Wind- en zonne-energie zijn gesubsidieerd tot een punt waar ze inmiddels winstgevend zijn: China gaat volgens verwachting als enige land de klimaatdoelen van 2030 behalen (1200GW groene stroom).

Een probleem dat China moet tackelen is het uitgeven van geld: De gross savings rate van China is 45% en dit betekent dus dat er flink gespaard wordt in China. Het grootste gedeelte komt voort uit het feit dat steeds meer bedrijven enorme winsten hebben geboekt in China. Als je dit vergelijkt met de gemiddelde salarissen van chinezen, dan valt hier nog veel winst te behalen voor China. Als het de overheid lukt om dit geld in handen van de mensen te krijgen, dan zal er ook meer worden uitgegeven, waardoor de economie weer harder groeit.


Tot slot kan de Chinese overheid kijken naar het herstructureren van hun schuldenmarkt: China is de afgelopen jaren agressief gegroeid en Evergrande laat zien dat het te optimistisch is geweest over die groeivooruitzichten. Als je de training over grip op de markt hebt gezien dan weet je in welke fase we zitten wat betreft China (de training is enkel beschikbaar voor leden).


China staat dus duidelijk voor een kruispunt en de vraag van een miljoen is hoe ze hierop reageren. Als de geschiedenis zich weer herhaalt dan mag je een belegging in China absoluut niet missen als ambitieuze groeibelegger. Gezien de grote correctie van vrijwel alle Chinese aandelen zou dit ook wel eens interessant kunnen zijn voor de actieve waardebeleggers.





4 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page