Beleggen in China: een niet te missen kans of value trap?
Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023
China is de laatste maanden veel in het nieuws. De ene na de andere maatregel en boete wordt door President Xi aan grote, beursgenoteerde bedrijven opgelegd. De angst die dit teweeg brengt is duidelijk zichtbaar op de beurs en dit heeft enorme verliezen tot gevolg. Tencent staat op het moment van schrijven 36% van zijn hoogtepunt, Alibaba 45%, Pinduoduo 51% en sommige onderwijs gerelateerde aandelen zelfs 90% of meer! De belangrijkste vraag is of deze enorme beursdalingen kansen bieden of dat beleggers juist moeten oppassen voor een value trap.
Het is vanzelfsprekend en verleidelijk om de situatie in China te analyseren vanuit een Westers bril. Dit is gelijk ook één van de grootste fouten die je kan maken als belegger: de culturen en situaties in deze landen zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Daarom heeft dit artikel het doel om wat meer context geven over de situatie in China en wat dieper in te gaan op de structuur en cultuur van het land.
China, ook wel de volksrepubliek China, heeft een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting. Het land kent een eenpartijstelsel. De regerende partij is de Communistische Partij van China (CPC), ook wel de Chinese Communistische Partij (CCP) genoemd, welke in 1921 werd opgericht en sinds 1949 de Volksrepubliek China regeert. De huidige leider van de CPC is Xi Jinping, die sinds 2013 de president van China is. Belangrijk om te begrijpen is dat president Xi de lijnen uitzet en bepaald wat er gebeurt. De laatste jaren laten inzien dat Xi steeds meer streeft naar socialisme, waarbij alles in het teken staat van gelijkheid om zo de productiviteit en welvaart van de Volksrepubliek te laten groeien. Het landsbelang staat duidelijk op één, en iedereen dient dit landsbelang te dienen, ook zij die er zelf niet van profiteren.
Recent heeft president Xi hard ingegrepen om zijn visie te bewerkstelligen. Zo werd gamegigant Tencent aangepakt omdat computerspellen ‘elektronische drugs’ zouden zijn die een ‘vernietigende invloed’ hebben op Chinese jongeren, ook werd de toenemende dataverzameling van China’s technologische bedrijven ingeperkt, werd taxi-app Didi verboden nieuwe gebruikers aan te nemen vanwege ‘nationale dataveiligheid’ en werd de beursgang van Antgroup verboden. Xi ging zelfs zo ver dat hij besloot de private onderwijssector (deels) te privatiseren.
De drang naar een socialistisch systeem met gelijkheid is ook terug te zien in het feit dat hogere inkomens binnenkort hoger belast zullen worden. Tevens wordt aan beursgenoteerde bedrijven gevraagd om vrijwillig geld af te staan om het landsbelang te dienen. In navolging van deze oproep heeft Tencent een groot deel van zijn meest recente kwartaalwinst afgestaan om sociale overheidsprogramma’s te ondersteunen en heeft e-commercebedrijf Pinduoduo 1.5 miljard dollar van zijn winsten weggegeven aan Chinese boeren. Ook Bytedance en Xiaomi volgden deze initiatieven. Regeert de angst of staan zij zelf ook achter deze visie? Het antwoord doet er niet toe, belangrijker is dat óók dit weer laat zien dat Xi bepaald wat er gebeurt.
Maar hoe moet je hier als belegger zijnde naar kijken? Een essentieel onderdeel van beleggen is het waarderen van aandelen. Om aandelen te waarderen dien je bedrijven te begrijpen zodat je realistische voorspellingen kan maken over de toekomst. In mijn inziens is dat op dit moment onmogelijk voor Chinese bedrijven. Er is hiervoor té veel onzekerheid. Het is lastig in te schatten in hoeverre de reeds opgelegde maatregelen de winstverwachtingen van bedrijven zullen aantasten. Ook is het onzeker welke maatregelen er nog meer zullen volgen. Pas over een aantal jaar zullen we een duidelijk beeld kunnen vormen van de impact van al deze overheidsbemoeienissen. Wanneer je wel probeert een toekomstperspectief in te schatten, is de kans groot dat je een bias ontwikkeld. Maatregelen die in het Westen onrealistisch zijn, zouden door de structuur, politiek en visie van China wél gerealiseerd kunnen worden. Zal de CCP de cloud computing services privatiseren, zal de overheid de pricing power van tech giganten beperken om services toegankelijk houden voor de gehele bevolking, of zal de game industrie beperkt worden omdat het de productiviteit van China belemmert? Drie extreme situaties die het landsbelang van China zouden dienen, maar grote gevolgen zullen hebben voor de winstgevendheid van een aantal bedrijven.
Een ander belangrijk risico met betrekking tot Chinese aandelen is de kans dat aandelen 'gedelist' zullen worden van de Amerikaanse beurs. In Amerika is sinds kort werk gemaakt om een wet aan te nemen die stelt dat Amerikaanse accountants inzicht moeten hebben in de cijfers van buitenlandse bedrijven. Wanneer deze bedrijven hier niet in meegaan, kan de Amerikaanse overheid besluiten dat het bedrijf van de Amerikaanse markten moet worden gehaald. Als de Chinese overheid hier niet in meegaat en Chinese bedrijven worden gedelist, zal dat leidden tot minder liquiditeit in de desbetreffende aandelen. Vanzelfsprekend is ook dit geen goede ontwikkeling voor Chinese bedrijven in het algemeen.
Of je nu achter de visie van Xi staat of niet, hij streeft er naar om China als land sterker te maken. Daarom vind ik het persoonlijk wél interessant om in te zetten op de groei van het land. Dat kan bijvoorbeeld via een ETF die zich richt op Chinese aandelen. Dit is dan ook de reden dat ik kies voor een China ETF, zoals bijvoorbeeld de HSBC Hang Seng Tech ETF – waar je blootstelling krijgt aan China’s indrukwekkende technologische groei, en zelf niet investeer in individuele Chinese aandelen. Door het te risico te spreiden, ontstaat er minder blootstelling aan individuele aandelen, die door maatregelen hard getroffen kunnen worden, maar pluk je wel de vruchten mee van de vooruitgang van China in het algemeen.
Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur. De content gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden U dient altijd zelf gedegen onderzoek te doen naar uw beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De auteur van dit artikel (Michiel Vermeulen) bezit vooralsnog geen Chinese aandelen of ETF’s.
Comments