top of page

Alibaba's aandeel daalt flink na lancering van nieuw product & opsplitsen clouddivisie

In het kort:

  • De omzet van Alibaba steeg met 2% jaar op jaar tot 208,2 miljard Chinese yuan ($29,6 miljard) in het eerste kwartaalrapport sinds het bedrijf in zes eenheden werd opgesplitst.

  • Dit is het eerste volledige kwartaal waarin de cijfers van het bedrijf de heropening van China weerspiegelen, nadat het land in december abrupt zijn strikte Covid-19-beperkingen beëindigde.

  • Alibaba kondigde ook plannen aan om zijn clouddivisie af te stoten als een apart, beursgenoteerd bedrijf.

Alibaba is druk bezig met zichzelf te her uitvinden onder een communistisch regime. In hun meest recente kwartaalrapport, dat het eerste is sinds het bedrijf in zes eenheden werd opgesplitst, leverde Alibaba een jaar op jaar omzetstijging van 2% tot een mooie 208,2 miljard Chinese yuan ($29,6 miljard).


Voor degenen die niet bekend zijn met al deze zakelijke termen: als een bedrijf "opgesplitst" is, betekent dit dat het bedrijf heeft besloten zichzelf in kleinere, meer beheersbare stukken te verdelen. In het geval van Alibaba zijn deze eenheden onder andere de Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics, Global Digital Commerce Group en Digital Media and Entertainment Group.

Dit kwartaal is ook het eerste waarin de cijfers van het bedrijf echt de heropening van China laten zien. In december vorig jaar schrapte China abrupt zijn strikte Covid-19-beperkingen. Nu is het land weer open, en dat heeft duidelijk een positieve impact op Alibaba's cijfers gehad.


Maar Alibaba is nog niet klaar. Het bedrijf heeft ook plannen aangekondigd om zijn clouddivisie af te stoten als een apart, beursgenoteerd bedrijf. CEO Daniel Zhang zei: "We nemen concrete stappen om waarde te ontsluiten uit onze bedrijven en zijn verheugd aan te kondigen dat ons bestuur een volledige afsplitsing van de Cloud Intelligence Group heeft goedgekeurd via een aandelenuitkering aan aandeelhouders, met de bedoeling dat het een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf wordt."

Voor degenen die misschien niet weten wat dit betekent, laat het me je uitleggen. Wanneer een bedrijf een deel van zijn bedrijf "afstoot", betekent dit dat ze dat deel van het bedrijf apart willen zetten van de rest van het bedrijf. In dit geval wil Alibaba dat zijn clouddivisie, die verantwoordelijk is voor alle cloud computing taken, een eigen, onafhankelijk bedrijf wordt. En ze willen dat dit bedrijf beursgenoteerd is, wat betekent dat iedereen aandelen in het bedrijf kan kopen.

Tot slot zijn investeerders op zoek naar eventuele commentaren die Alibaba geeft over kunstmatige intelligentie. Het bedrijf werkt aan een eigen product vergelijkbaar met ChatGPT, genaamd Tongyi Qianwen.

Kunstmatige intelligentie, of AI, is een technologie die machines of software in staat stelt taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie zouden vereisen, zoals het begrijpen van menselijke taal. ChatGPT is een soort AI die kan chatten of tekst genereren op een manier die zeer lijkt op hoe een mens zou praten of schrijven. Alibaba's Tongyi Qianwen wordt ontwikkeld om vergelijkbare taken uit te voeren.

Het is een spannende tijd voor Alibaba en de Chinese techindustrie in het algemeen. Met de heropening van China en de voortdurende vooruitgang op het gebied van technologie zoals AI, is er veel potentieel voor groei en innovatie. En hoewel er nog veel onbekend is, is één ding duidelijk: Alibaba is van plan om een grote rol te spelen in deze toekomst.


Het is ook belangrijk om te vermelden dat dit allemaal gebeurt tegen de achtergrond van een versoepeling van de regelgevende druk in China. Na twee jaar van strikte controle op technologiebedrijven lijkt Beijing de regels op een meer voorspelbare manier te handhaven. Dit is goed nieuws voor bedrijven als Alibaba, die nu met meer zekerheid kunnen plannen en investeren.


"We are taking concrete steps towards unlocking value from our businesses and are pleased to announce that our board has approved a full spin-off of the Cloud Intelligence Group via a stock dividend distribution to shareholders, with intention for it to become an independent publicly listed company," zei bedrijfs-CEO Daniel Zhang.

Met deze woorden zetten ze een spannende toekomst uiteen voor zowel Alibaba als de beleggers in het aandeel. Persoonlijk bezit ik geen Alibaba en ook niet van plan om het aan mijn portefeuille toe te voegen!Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!


21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!