top of page

Is het verstandig om te beleggen in China?

Twee jaar geleden was ik erg gecharmeerd van de welvaart die de Chinese overheid had gecureerd in het land. Inmiddels zie het beleggen in China een stuk somberder in, en dat heeft vooral te maken met politieke redenen. Een voorbeeld is hoe China omgaat met zijn eigen ondernemers, zoals het stopzetten van de beursgang van Ant Group nadat oprichter Jack Ma kritiek uitte op het Chinese financiële systeem.



De EU en China zijn weliswaar belangrijke handelspartners, met de EU als grootste afnemer van Chinese export en China op de derde plaats voor EU-export, maar het handelstekort van de EU met China groeit. Tijdens een bezoek aan Peking sprak Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, haar zorgen hierover uit tegen de Chinese president Xi Jinping. Vorig jaar had de EU een handelstekort van bijna €400 miljard met China.

Ondernemers die nu in China zitten waarschuwen dat zakendoen in China niet meer zo makkelijk is als vroeger, door de hevige concurrentie van lokale bedrijven die steeds betere producten en diensten leveren. Tom Hoogendijk van de kamer van hoophandel in China maakt zich ook zorgen. Hij denkt dat een investeringsverdrag, nu bevroren door het Europees Parlement, niet echt een verschil zal maken, omdat de groei van de Europese en Chinese economieën belangrijker zijn voor ondernemers dan zo'n overeenkomst.

Bezoeken van Europese leiders aan China, zoals die van Von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron, zijn vooral symbolisch, maar ze helpen wel om het imago van Europese landen in China op te vijzelen. Dit is vooral belangrijk vanwege recente besluiten, zoals de Nederlandse regering die de export van ASML naar China beperkte.


Om Europese bedrijven een betere toegang tot de Chinese markt te geven, moet het investeringsverdrag opnieuw worden bekeken. Het verdrag werd in 2020 bereikt na tien jaar onderhandelen, maar een jaar later hield het Europees Parlement het tegen vanwege zorgen over Chinese sancties tegen enkele EU-parlementsleden die kritisch waren over de mensenrechtensituatie in Xinjiang.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!