top of page

Afhankelijkheid van China's hightech-export: een analyse van de gevaren

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

In de afgelopen jaren is China uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van hightech-export. Samen met Hongkong is het verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde hightech-export, met een gezamenlijke waarde van maar liefst $1373 miljard. Terwijl de wereld steeds meer afhankelijk wordt van Chinese technologie, is het belangrijk om stil te staan bij de potentiële gevaren die deze afhankelijkheid met zich meebrengt.


Hieronder een lijst van landen voor high tech producten en diensten. Exportwaarde is in miljarden. China en Hongkong zijn gezamenlijk goed voor 2x meer dan de totale Amerikaanse en europese. China + Hongkong = $1373 Europa = $641 VS = $169

🇨🇳 China $942

🇭🇰 Hongkong $431

🇩🇪 Duitsland $209

🇺🇸 VS $169

🇰🇷 Zuid-Korea $164

🇸🇬 Singapore $160

🇯🇵 Japan $116

🇲🇾 Maleisië $108

🇻🇳 Vietnam $101

🇳🇱 Nederland $101

🇫🇷 Frankrijk $97

🇲🇽 Mexico $75

🇬🇧 VK $66

🇧🇪 België $52

🇮🇹 Italië $38

🇨🇭 Zwitserland $38

🇨🇦 Canada $29

🇮🇳 India $27

🇵🇱 Polen $23

🇸🇪 Zweden $18

🇩🇰 Denemarken $12

🇷🇺 Rusland $10

🇮🇩 Indonesië $7,5

🇧🇷 Brazilië $6,3

🇦🇺 Australië $6,3

🇹🇷 Turkije $5,7

🇿🇦 Zuid-Afrika $1,8


De indrukwekkende groei van China's hightech-sector is in veel opzichten bewonderenswaardig. Dankzij de snelle ontwikkeling van de Chinese economie, zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling en de ambitieuze plannen van de overheid om China tot een technologisch wereldleider te maken, is de hightech-export van het land geëxplodeerd.De Europese landen, de Verenigde Staten, Japan en andere landen zijn in toenemende mate afhankelijk geworden van de Chinese hightech-export. Deze afhankelijkheid kan echter ook negatieve gevolgen hebben. In dit artikel bespreken we enkele van de gevaren die deze afhankelijkheid met zich meebrengt.


Gevaren van afhankelijkheid

  1. Economische afhankelijkheid: Door de grote afhankelijkheid van Chinese hightech-producten kunnen andere landen in een kwetsbare economische positie terechtkomen. Als de Chinese economie te maken krijgt met tegenspoed, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Bovendien kan de concentratie van hightech-export in China leiden tot een verminderde concurrentie en innovatie in de rest van de wereld.

  2. Politieke invloed: De groeiende afhankelijkheid van China's hightech-export geeft het land ook meer politieke invloed. Landen die afhankelijk zijn van Chinese technologie kunnen onder druk worden gezet om politieke concessies te doen of zich aan te passen aan de wensen van China op het wereldtoneel.

  3. Beveiligingsrisico's: Het gebruik van Chinese technologie, met name in kritieke infrastructuur, kan leiden tot beveiligingsrisico's. Er zijn zorgen geuit over spionage en cyberaanvallen die mogelijk worden gemaakt door het gebruik van Chinese technologie.

  4. Afhankelijkheid van de productieketen: De wereldwijde productieketens zijn in hoge mate afhankelijk van Chinese fabrikanten. Dit kan leiden tot verstoringen in de toevoer, zoals we hebben gezien tijdens de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende tekorten aan essentiële goederen.


Hoewel de indrukwekkende groei van China's hightech-export veel voordelen heeft, is het belangrijk om te erkennen dat er ook gevaren zijn. Economische afhankelijkheid, politieke invloed, beveiligingsrisico's.


Ik heb dit onderwerp ook besproken met VVD tweedekamer lid Queeny Rajkowski. Het gesprek kun je hier terug luisteren.
Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!