top of page

Abbvie, een dividend-aristocrat met een potentieel gevaar

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Abbvie (ABBV) is een wereldwijde farmaceutische gigant. Het heeft een market-cap van 130 miljard dollar en verkoopt haar producten in 170 verschillende landen over de hele wereld. ABBV is een splitsing van het gigantische bedrijf Abbott Laboratories (ABT) , dat werd opgesplitst in 2013. ABBV ging verder als een onafhankelijk bedrijf. ABBV en ABT hebben dezelfde market-cap van rond de 150 miljard.

Business Overview


ABBV is een farmaceutisch bedrijf, dat zich focust op een aantal belangrijke segmenten: Immunologie (immuunsysteem), Oncologie (bestrijding van kanker) en de gezondheid van vrouwen. ABBV heeft een enorme groei doorgemaakt sinds de afsplitsing van ABT. Zo maakten ze een jaarlijkse omzet groei van 12% door sinds 2013. In 2018 groeide de winsten alleen al met 20%. 2019 was een iets minder jaar met een groei van de winst van 13% (NON GAAP basis) . Ze genereerden een omzet van 33,2 miljard dollar in 2019 met een winst van 8,4 miljard. Het dividend van ABBV steeg met 10% naar $1,18 per kwartaal. Cash flow van ABBV is gigantisch te noemen met 12,7 miljard in 2019. Dit is bijna een verdubbeling t.o.v. 2016, toen ABBV een cashflow van 6,5 miljard behaalde.


Deze gigantische groei kwam door één product, Humira. Humira is een multifunctioneel medicijn en het meest verkochte medicijn in de HELE WERELD. In 2019 was Humira goed voor 19 miljard dollar aan omzet! Dit is 58% van de omzet van ABBV in 2019. Dit was respectievelijk 61% en 65% in 2018 en 2017. De omzet van Humira daalde, echter met 1 miljard in 2019 van 20 miljard naar 19 miljard (zie risico’s).

ABBV heeft nog een aantal belangrijke producten waaronder IMBRUVICA (Oncologie), HCV (oncologie) SKYRIZI (Immunologie) en Rinvoq (immunologie). Over de laatste twee zal ik verder gaan bij groeimogelijkheden.

ABBV nam in 2019 ALLERGAN over voor 63 miljard dollar. Allergan is een groot farmaceutisch bedrijf met veel producten in het vrouwen-gezondheid segment. Het bekendste product van Allergan is botox. Allergan heeft een omzet van 16 miljard gegenereerd in 2019.

Business Strategy


ABBV heeft drie belangrijke doelen met het bedrijf. Ten eerste willen ze een constante stroom van innovatieve medicijnen ontwikkelen. Dit doen ze voor de gezondheid van het bedrijf en patiënten. Ten tweede willen ze hun producten blijven aanprijzen over de hele wereld. Zo verdient ABBV meer geld en worden meer patiënten geholpen over de hele wereld. Het laatste doel van ABBV is het verbeteren van haar cultuur. Ze willen de beste mensen aannemen om zo hun succes te kunnen blijven garanderen.


Richard A. Gonzales (Chairman & CEO): “AbbVie’s strategy is to deliver innovative medicines and to make a remarkable impact on people’s lives. This is the reason for our success and why we’re able to create value for both our patients and our shareholders”

Risico’s


ABBV heeft op dit moment een substantieel probleem. Humira, het meest verkochte medicijn ter wereld, zal in 2023 haar patent verliezen in de VS. Het heeft nu al haar patent verloren in de rest van de wereld, wat heeft geleid tot een daling van de omzet met 33% t.o.v. 2018. Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de omzet van Humira nog 4 miljard zal bedragen in 2025. Dit is een daling van 75% in 5 jaar tijd! ABBV moet hierom heel snel handelen om haar positie veilig te stellen. De acquisitie van Allergan en alle nieuwe producten dient te werken, anders heeft ABBV een enorm probleem. Humira was de reden van de enorme groei van het bedrijf, maar het zal snel “verdwijnen”. Humira bedraagt nog steeds 58% van de omzet van ABBV in 2019. Als we Allergan erbij nemen, komen we uit op 42% in 2019. Humira heeft de potentie om ABBV mee de afgrond in te trekken. Verder heeft ABBV een grote stapel aan schulden, die alleen maar verder toeneemt. Long Term debt kwam uit op 63 miljard in 2019. Er wordt in 2020 een schuldenberg van 80 miljard verwacht, wat erg hoog is. Zelf vind ik dit niet een enorm risico, omdat ABBV niet anders kan dan schulden gebruiken. Ze moeten namelijk snel handelen om Humira te vervangen.