top of page

Leren van miljonairs: zo kan jij ook belasting ontwijken

Bijgewerkt op: 1 mei

Kort gezegd:

  • Nederlandse miljonairs hebben gemiddeld een vermogen van 1,6 miljoen euro, maar de Belastingdienst maakt zich daar niet zo druk om.

  • Multimiljonairs vermijden vaak de vermogensbelasting in box 3 door hun vermogen in box 2 te parkeren.

  • Dit blijkt uit een intern memo van de Belastingdienst en een recent vrijgegeven document na een beroep op de Wet open overheid (Woo).

Als kersverse miljonair kijk ik nu met andere ogen naar de belastingstrategieën van zeer vermogende Nederlanders, en het is interessant om te ontdekken hoe zij gebruikmaken van de fiscale wetgeving om hun vermogen te optimaliseren. Het aantal miljonairs in Nederland neemt toe, maar de Belastingdienst richt zich niet op de gemiddelde miljonair als het gaat om belastingheffing op miljoenenvermogens. In plaats daarvan ligt de focus op zeer vermogende multimiljonairs die de vermogensbelasting in box 3 proberen te vermijden. Uit interne memo's van de Belastingdienst en een document vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid (Woo) blijkt dat deze multimiljonairs hun vermogen vaak in een bv in box 2 parkeren.


Lees ook: Dit kan je Belasting Besparen..

Box 2 is bedoeld voor vermogen in een bv van aandeelhouders met een belang van minimaal 5%. Belasting wordt geheven op het moment dat er dividend wordt uitgekeerd of bij de verkoopwinst van bijvoorbeeld aandelen. Box 3 daarentegen heft jaarlijks belasting op spaargeld en beleggingen, gebaseerd op een verondersteld, fictief rendement.


Zeer vermogende Nederlanders lenen vaak bij hun eigen vennootschap voor consumptieve uitgaven, in plaats van belaste dividenduitkeringen te ontvangen. Sommige van deze personen zijn ondernemers die hun vermogen in de onderneming laten zitten, terwijl anderen vermogen hebben verkregen uit erfenissen, hoge salarissen of bonussen. Deze laatste groep houdt hun vermogen liever buiten box 3 en stopt het in bv's die onder box 2 vallen.


Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat medewerkers van de Belastingdienst, met name diegenen die werken bij het onderdeel zeer vermogende personen, zich bewust zijn van deze praktijken. Ze stellen dat het belastingadvieswerk bestaat uit het vinden van mogelijkheden (binnen de wet) om zo min mogelijk belasting te betalen voor hun cliënten. Sommige fiscale prikkels om vermogen tussen boxen te verplaatsen zijn inmiddels verdwenen met de invoering van de tijdelijke box 3-heffing, die nauwer aansluit bij de werkelijke spaarrentes en bepaalde aftrekposten beperkt.


Dus één tip van miljonairs om legaal belasting te besparen: Richt een BV op, gooi je privé vermogen erin zodat dit in box 2 komt en leen jezelf geld wanneer je dit nodig hebt zodat je nooit belasting hoeft af te dragen over je vermogen.


Lees meer over belastingen

We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!
1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page