Dit is Warren Buffett’s geheime aandelenportfolio
Bijgewerkt op: 9 mrt
In het kort:
Warren Buffett’s geheime portefeuille bij New England Asset Management (NEAM) is in twee jaar met 89% gekrompen, van $5,43 miljard naar $586 miljoen.
Net als Berkshire Hathaway zelf heeft NEAM massaal aandelen verkocht vanwege extreme marktwaarderingen, met de Buffett Indicator op 207% en de Shiller P/E-ratio op 36,85.
Buffett wacht op een marktcorrectie en blijft waarschijnlijk aan de zijlijn tot aandelen weer aantrekkelijk geprijsd zijn.
Warren Buffett staat bekend om zijn meesterlijke investeringsstrategieën en de enorme portefeuille van Berkshire Hathaway, die eind 2024 een waarde had van $294 miljard. Maar naast deze bekende beleggingen bestaat er een geheime portefeuille, waarover nauwelijks wordt gesproken: de portefeuille van New England Asset Management (NEAM).
De waarde ontwikkeling van het portfolio:

Deze minder bekende tak van Berkshire beheerde ooit $5,43 miljard aan investeringen, maar heeft in de afgelopen twee jaar 89% van zijn waarde verloren door massale verkopen. Eind 2024 bleef er slechts $586 miljoen aan belegde activa over. Wat is deze mysterieuze portefeuille precies, en waarom verkoopt Buffett hier zoveel?
Wat is Buffett’s geheime portefeuille?
De ‘verborgen’ portefeuille van Buffett ontstond in 1998, toen Berkshire Hathaway General Re, een grote herverzekeraar, overnam. Bij deze deal kreeg Buffett niet alleen een reus in de verzekeringswereld in handen, maar ook een gespecialiseerd investeringsbedrijf: New England Asset Management (NEAM).
Sindsdien is NEAM een zelfstandige dochteronderneming binnen Berkshire Hathaway, maar het blijft onder de juridische paraplu van Buffett’s imperium. Omdat NEAM meer dan $100 miljoen aan beheerd vermogen had, moest het net als Berkshire Hathaway elk kwartaal een 13F-rapport indienen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Hierdoor kunnen beleggers zien welke aandelen het bezit – maar slechts weinig mensen weten van het bestaan van deze portefeuille.
De grootste posities in het portfolio op dit moment:

Hoewel Buffett niet direct de dagelijkse beleggingen van NEAM beheert, blijft hij de eigenaar van het fonds. Wat er in deze portefeuille gebeurt, biedt dus een extra inkijk in hoe Buffett tegen de markt aankijkt.
Waarom heeft Buffett 89% van deze portefeuille verkocht?
Sinds eind 2022 heeft NEAM zijn portefeuille bijna volledig afgebouwd.
In 2022: $5,43 miljard aan beleggingen
Eind 2024: $585,5 miljoen (-89%)
Maar waarom? De reden lijkt eenvoudig: Buffett denkt dat de markt veel te duur is.
De markt is te duur: 2 belangrijke indicatoren
Buffett koopt alleen aandelen als hij denkt dat ze ondergewaardeerd zijn. Momenteel wijzen verschillende waarderingsmaatstaven erop dat de beurs extreem duur is.
1. Buffett Indicator op een recordhoogte van 207%
Buffett gebruikt vaak de marktwaarde-tot-BBP-ratio als graadmeter voor de beurswaardering.
Historisch gemiddelde: 85%
Huidige stand (februari 2025): 207% (recordhoogte):

Dit betekent dat de totale waarde van alle Amerikaanse aandelen ruim dubbel zo groot is als de totale economie, wat historisch gezien een duidelijke overwaardering aangeeft.
2. Shiller P/E-ratio op gevaarlijk hoog niveau
Een andere populaire waarderingsmaatstaf is de Shiller P/E-ratio, die kijkt naar de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar.
Historisch gemiddelde: 17,21
Huidige stand (maart 2025): 36,34:

De laatste keer dat de Shiller P/E boven de 30 stond, waren de jaren 1929 (vlak voor de Grote Depressie) en 2000 (de dotcomzeepbel). In beide gevallen volgde een grote beurscrash.
Buffett en zijn team weten dit als geen ander. Daarom hebben ze niet alleen in de hoofdfondsen van Berkshire, maar ook in de minder bekende NEAM-portefeuille massaal verkocht.
Opvallend is het dan ook niet dat deze portefeuille, of wat er nu nog van over is, sterk leunt op brede indexfondsen. Dit bevestigt dat Buffett’s team bij NEAM voorzichtig belegt en weinig risico neemt in individuele bedrijven. De trend is duidelijk: steeds meer aandelen werden verkocht.
Wat betekent dit voor beleggers?
Buffett’s verborgen portefeuille bij NEAM volgt dezelfde strategie als Berkshire Hathaway zelf: veel verkopen, weinig kopen. Dit suggereert dat Buffett en zijn team verwachten dat de beurs op een ongezond hoog niveau staat en dat een correctie onvermijdelijk is.
Wat kunnen beleggers hiervan leren?
Buffett koopt nu nauwelijks iets: Dit betekent dat er weinig koopkansen zijn volgens zijn strenge waardecriteria.
Zijn cashpositie groeit: Eind 2024 had Berkshire $167,6 miljard aan cash, een record.
Een marktcorrectie lijkt waarschijnlijk: Geschiedenis wijst uit dat hoge waarderingen zelden zonder gevolgen blijven.
Buffett wacht op een crash
De massale verkopen in Buffett’s onbekende portefeuille laten zien dat hij geen vertrouwen heeft in de huidige waarderingen. Net als in eerdere periodes van extreme overwaardering (zoals 1999 en 2007) lijkt hij te wachten op een grote correctie voordat hij opnieuw instapt.
Voor beleggers kan dit een signaal zijn om voorzichtig te zijn, liquiditeiten op te bouwen en te wachten op betere koopmomenten. Als Buffett, met al zijn ervaring, de markt te duur vindt, is het misschien slim om hetzelfde te doen.
Commenti