top of page

Dit is het belangrijkste detail van de AMD kwartaalcijfers

In het kort:

  • AMD's aandelen daalden met ruim 7% na teleurstellende omzetverwachtingen voor hun datacenter GPU-segment ondanks een algemene omzetgroei van 2%.

  • Sterke groei in het client-segment werd overschaduwd door een significante daling van 48% in het gamingsegment.

  • Ondanks uitdagingen blijft AMD optimistisch over de toekomst, met focus op AI-chipontwikkeling en marktaandeeluitbreiding binnen AI-servers.

Advanced Micro Devices (AMD) publiceerde afgelopen dinsdag hun kwartaalcijfers over het eerste kwartaal, waardoor de aandelen van het bedrijf met bijna 7% daalden. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door een teleurstellende omzetverwachting voor het datacenter GPU-segment, ondanks dat de totale kwartaalcijfers wel redelijk overeenkwamen met de verwachtingen. Toch hechten beleggers enorm veel belang aan het GPU-segment, vooral met het oog op de toekomstige potentie van AI.


AMD rapporteerde een omzet van $5.5 miljard voor het eerste kwartaal. Dit is zoals we al zeiden in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel bedroeg 62 cent, net iets boven de verwachte 61 cent. De totale omzet groeide met 2% ten opzichte van vorig jaar, met een opmerkelijke stijging van 80% in datacenterinkomsten, voornamelijk gedreven door de verkoop van de MI300 AI-chips.


Deze chips, die worden gebruikt in AI-datacenters, hebben sinds hun lancering in het laatste kwartaal van het voorgaande jaar al meer dan $1 miljard opgebracht. Belangrijke klanten zoals Microsoft, Meta, en Oracle zijn belangrijke gebruikers van de MI300-serie. Ondanks deze sterke verkoop, kwam dit nog steeds onder de verwachtingen van beleggers uit. Dit komt met name door de enorme prestaties van concurrent Nvidia in hetzelfde segment.


En de reden waarom AMD zo hard is gedaald na de kwartaalcijfers heeft eigenlijk volledig te maken met de positie van AMD in de AI-race. AMD heeft voor 2024 namelijk ook nog een verwachting afgegeven van $4 miljard in omzet voor datacenter-segment. Hoewel dit opzich een aardige groei is ten opzichte van de eerdere $3,5 miljard, komt dit nog steeds niet helemaal tegemoet aan de zeer optimistische verwachtingen van beleggers en analisten. Dit heeft daarom zorgen opgewekt over de mogelijkheid van AMD om snel marktaandeel te veroveren in de snelgroeiende, maar zeer competitieve markt voor AI-chips, waarin vooral Nvidia tot nu toe een dominante rol lijkt te hebben.


Voor de rest waren de prestaties binnen AMD’s verschillende segmenten behoorlijk gemengd. Het client-segment, die voornamelijk bestaat uit verkoop van processoren voor pc's en chips, zag een aanzienlijke jaarlijkse stijging van 85%, wat wijst op een herstel van de pc-markt. Echter, de gamingdivisie, die chips produceert voor platforms zoals Sony's PlayStation 5, zag een daling van ruim 48% in de omzet. Dit was een gevolg van verminderde chipverkopen voor spelconsoles en pc's, en lag onder de verwachtingen van $969 miljoen.


Ondanks de huidige uitdagingen, waaronder aanhoudende leveringsbeperkingen die momenteel AMD belemmeren om volledig te kunnen profiteren van de explosieve vraag naar AI-gerelateerde hardware, blijft AMD toch erg optimistisch over de toekomst. De toenemende klantenbetrokkenheid en feedback suggereren volgens het bedrijf een groeiende vraag naar AMD’s AI-chips, inclusief de opvolgers van de huidige MI300X-modellen.



CEO Lisa Su benadrukte verder dat het bedrijf bezig is om de relaties te versterken met de belangrijkste klanten in de AI-markt, wat essentieel zal zijn voor het verder verfijnen van hun productroadmap en het veroveren van een groter marktaandeel in het AI-serversegment, voornamelijk ten koste van rivalen zoals Intel. Voor beleggers is het vooral de vraag of AMD ook op kan tegen NVIDIA - en dat zullen we pas echt gaan zien als AMD minder last zal hebben van de leveringsbeperkingen ergens in de komende kwartalen. Voor nu blijf het daarom nog even spannend voor veel beleggers en analisten.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page