top of page

Zijn Renewi aandelen ondergewaardeerd?

In het kort:

  • Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid: Renewi onderscheidt zich als een vooraanstaande speler in afvalbeheer en recycling, met een focus op hergebruik en recycling om bij te dragen aan de circulaire economie. De groeiende wereldwijde aandacht voor duurzaamheid stimuleert de vraag naar Renewi's diensten, gedreven door een groeiend milieubewustzijn.

  • Regelgevende Ondersteuning en Stimulansen: In een tijd waarin overheden wereldwijd strengere milieuwetgeving implementeren, bevindt Renewi zich in een gunstig regelgevend klimaat. Het bedrijf kan niet alleen profiteren van overheidscontracten maar ook subsidies en financiële prikkels benutten.

  • Diversificatie en Innovatie voor Toekomstige Groei: Renewi waarborgt niet alleen stabiliteit door zijn aanwezigheid in verschillende sectoren en regio's, maar investeert ook actief in innovatieve recyclingtechnologieën en -processen. Deze strategie opent de deur naar nieuwe zakelijke kansen en verbeterde efficiëntie, waardoor Renewi zich onderscheidt in een dynamische markt.In een tijdperk waar duurzaamheid en milieu centraal staan, komt Renewi plc naar voren als een koploper in afvalbeheer en recycling. Het bedrijf, gespecialiseerd in het omzetten van afval in bruikbare materialen en producten, biedt beleggers drie overtuigende redenen om in Renewi te investeren.


Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

Met de wereldwijde aandacht voor duurzaamheid en het verminderen van milieu-impact, heeft Renewi een strategische positie verworven om te profiteren van deze groeiende trend. Het bedrijf legt de focus op hergebruik en recycling van afval, wat niet alleen bijdraagt aan de circulaire economie, maar ook de vraag naar duurzame afvaloplossingen stimuleert. Renewi anticipeert op een stijgende vraag naar hun diensten en producten, aangedreven door een groeiend bewustzijn van milieubewustzijn.Regelgevende Ondersteuning en Stimulansen

Overheden wereldwijd implementeren steeds strengere milieuwetgeving en bieden prikkels voor recycling en afvalvermindering. Dit creëert een gunstig regelgevend klimaat voor bedrijven zoals Renewi, die niet alleen kunnen profiteren van overheidscontracten, maar ook subsidies en financiële prikkels kunnen benutten. Het bedrijf staat op het snijvlak van een groenere toekomst, gesteund door regelgeving die duurzaamheid bevordert.


Kwartaalresultaten

Renewi heeft in het eerste halfjaar van 2023 een omzet van €937 miljoen gerapporteerd, met een onderliggende EBIT van €50,7 miljoen. Deze cijfers weerspiegelen herziene recyclageprijzen en een terughoudende volume in specifieke afvalsectoren, met name de bouw- en sloopsector. Deze resultaten vertegenwoordigen een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet €952 miljoen bedroeg en de onderliggende EBIT €75,2 miljoen was.


Ondanks de uitdagingen meldde Renewi een netto kasinstroom van €88,8 miljoen uit operationele activiteiten, toegeschreven aan verbeteringen in het werkkapitaal.

Renewi heeft het Renewi 2.0-programma afgerond, wat de productiviteit in het eerste halfjaar heeft ondersteund, en is van plan aanvullende kostenbesparende maatregelen door te voeren in de tweede helft, met als doel een jaarlijkse verlaging van €15 miljoen in verkoop-, algemene en administratieve kosten.


In het segment mineralen en water meldde het bedrijf een sterke prestatie in het tweede kwartaal en verwacht verbeterde resultaten in de tweede helft door de opstart van de productie van zand en grind. Strategische investeringen en operationele verbeteringen droegen bij aan een recordprestatie in het specialiteitenbedrijf Maltha. Renewi blijft op koers om de verwachtingen voor het volledige jaar te halen, met verwachte stabiele omzet ondersteund door commerciële initiatieven en structurele drijfveren.


CEO Otto de Bont toonde vertrouwen in een aanzienlijk sterkere EBIT-prestatie in de tweede helft, gedreven door verschillende factoren, waaronder herstel van inkomsten, kostenmaatregelen, prijsaanpassingen en productiviteitsinitiatieven. Renewi's veerkracht en strategische initiatieven positioneren het bedrijf voor een hogere winst en marge-uitbreiding in de komende financiële jaren, met plannen om dividendbetalingen te hervatten tegen het einde van het lopende boekjaar.


Waardering van Renewi

Renewi heeft de laatste tijd een mindere periode gehad, aangezien de dalende winstcijfers niet goed vergeleken kunnen worden met andere bedrijven die gemiddeld enige groei hebben gezien. Velen lijken te verwachten dat deze teleurstellende prestaties zullen aanhouden, wat de lage P/E heeft onderdrukt. Als je nog steeds vertrouwen hebt in het bedrijf, hoop je waarschijnlijk dat dit niet het geval is, zodat je mogelijk wat aandelen kunt oppikken terwijl het minder in trek is.Wat betreft de groeitrend van Renewi, is er een impliciete veronderstelling dat een bedrijf ondermaats moet presteren op de markt om als redelijk te worden beschouwd met P/E-ratio's zoals die van Renewi. Terugkijkend was de winstgroei per aandeel van het bedrijf vorig jaar niet opwindend, aangezien het een teleurstellende daling van 15% liet zien. Tenminste, de winst per aandeel is dankzij een eerdere groeiperiode van drie jaar niet volledig achteruit gegaan. Aandeelhouders zouden waarschijnlijk niet al te tevreden zijn geweest met de instabiele groeipercentages op middellange termijn.


Vooruitkijkend suggereren schattingen van analisten die het bedrijf volgen dat de winst de komende drie jaar met 8,6% per jaar zal groeien. Met een voorspelde marktgroei van 13% per jaar staat het bedrijf opgesteld voor een zwakker winstresultaat. Hierdoor is het begrijpelijk dat de P/E van Renewi onder die van de meeste andere bedrijven ligt. Blijkbaar zijn veel aandeelhouders niet comfortabel om vast te houden aan aandelen terwijl het bedrijf mogelijk naar een minder voorspoedige toekomst kijkt.


De recente stijging van de aandelenprijs was niet voldoende om de P/E van Renewi dichter bij het marktgemiddelde te brengen. Zelf zou ik zeggen dat de kracht van de koers-winstverhouding niet primair ligt in het instrument voor waardering, maar eerder in het meten van het huidige sentiment van beleggers en toekomstverwachtingen. Op dit moment aanvaarden aandeelhouders de lage P/E omdat ze erkennen dat toekomstige winsten waarschijnlijk geen aangename verrassingen zullen brengen. Tenzij deze omstandigheden verbeteren, zullen ze naar verwachting een barrière vormen voor de aandelenprijs rond deze niveaus.


Diversificatie en Innovatie voor Toekomstige Groei

Renewi's activiteiten strekken zich uit over verschillende sectoren en regio's, wat niet alleen zorgt voor risicospreiding maar ook stabiliteit biedt. Daarnaast investeert het bedrijf actief in innovatieve recyclingtechnologieën en -processen. Deze focus op innovatie opent de deur naar nieuwe zakelijke kansen en efficiëntieverbeteringen, waardoor Renewi zich blijft onderscheiden in een steeds veranderende markt.


Interesse voor overname

Naast de intrinsieke waarde van Renewi als duurzaam afvalbeheerbedrijf, is er ook de aandacht van grote private equity investeerders. Geruchten over een overnamebod van €9,3, en zelfs €10,50, suggereren dat Renewi op het radar staat van serieuze investeerders.

In een wereld waar duurzaamheid de drijvende kracht is achter economische beslissingen, staat Renewi centraal in de overgang naar een circulaire economie.Conclusie

Als afvalkoning van de Benelux lijkt Renewi niet alleen voorop te lopen in duurzaamheid, maar ook in de aantrekkingskracht voor investeerders die waarde hechten aan een groenere toekomst. Een investering in Renewi kan een slimme lange termijn investering zijn, de vraag is echter in hoeverre het bedrijf de winst verder kan optimaliseren waardoor het aandeel meer ruimte krijgt om te groeien. Gezien de strenger wordende regelgeving rondom afvalscheiding lijkt het Renewi een goede positie te hebben binnen de stabiele afvalverwerkingsmarkt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!