top of page

Cryptomunten beginnen het jaar groen, BTC over de $45.000 grens

In het kort:

  • Bitcoin overstijgt $45,000 vanwege de verwachting van goedkeuring van een spot Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

  • Naast Bitcoin ervaren andere cryptotokens, zoals Ethereum (ETH), Solana (SOL), en Cardano, ook stijgingen in de bredere markt.

  • Verschillende grote asset management-bedrijven, waaronder BlackRock, VanEck, en Fidelity, hebben hun documenten bij de SEC bijgewerkt in afwachting van mogelijke lanceringen van spot Bitcoin ETFs.


Op de eerste dag van het nieuwe jaar heeft de cryptocurrency-markt een opmerkelijke start gemaakt, met Bitcoin (BTC) die de leiding neemt door voor het eerst sinds april 2022 de prijsgrens van $45,000 te overschrijden. Deze stijging wordt aangedreven door de groeiende verwachting dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) meerdere spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETFs) zal goedkeuren, zoals recentelijk gemeld door Reuters.


De speculatie bereikte een hoogtepunt met een Reuters-rapport dat suggereerde dat de SEC mogelijk al op dinsdag ETF-sponsoren zou kunnen informeren over de goedkeuring van hun aanvragen.


Altcoins

Niet alleen Bitcoin, maar ook de bredere cryptocurrency-markt heeft positieve bewegingen ervaren. Ethereum (ETH), de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, steeg met 6,2% sinds de start van het nieuwe jaar. Bovendien boekten altcoins zoals Solana (SOL) en Avalanche (AVAX) indrukwekkende winsten, elk met een stijging van meer dan 10%.


Rond middernacht versnelde de stijging en bereikte Bitcoin een indrukwekkende piek van $45.594. Het belangrijkste niveau om nu in de gaten te houden, is $44.769, de eerdere hoogste prijspiek van begin december. Coinglass-gegevens tonen aan dat in de afgelopen 24 uur maar liefst $143,07 miljoen aan crypto is geliquideerd, waarvan het overgrote deel afkomstig was van short-posities, met een bedrag van $113,90 miljoen.


Typerend van het huidige sentiment in de cryptomarkt zijn de vele prijsvoorspellingen en verwachtingen van zo´n beetje iedereen die ook maar van crypto gehoord heeft. Juist in deze tijden is het, voor mensen met een positie in crypto, belangrijk vooral zelf na te blijven denken en een plan te hebben liggen om winst te nemen. Met de aankomende beslissing van de SEC en uiteraard de halvening in april 2024 belooft het een interessant jaar te worden voor de cryptomarkt.


Crypto gerelateerde aandelen

Verschillende crypto-gerelateerde aandelen laten op dinsdag ook aanzienlijke winsten zien. Coinbase (COIN) zag zijn aandelen met 6% stijgen, MicroStrategy (MSTR) registreerde een toename van 9%, Riot Platforms (RIOT) beleefde een indrukwekkende stijging van 11%, en zowel CleanSpark (CLSK) als Marathon Digital (MARA) schoten respectievelijk meer dan 14% omhoog. Bovendien liet Bitfarms (BITF) een opvallende stijging van 16% zien, terwijl HIVE Digital (HIVE) met 13% steeg, TeraWulf (WULF) sprong met 22%, en Bit Digital (BTBT) boekte een winst van 15%. Kortom, aandelen in de crypto markt blijven zeker niet achter op de recente stijging van verschillende cryptomunten.Asset Managements Bereiden zich voor op Lancering

In anticipatie van mogelijke goedkeuringen hebben verschillende grote asset management-bedrijven, waaronder BlackRock, VanEck, Valkyrie Investments, Bitwise Investment Advisers, Invesco Ltd., Fidelity, WisdomTree Investments, en een joint venture tussen Ark Investments en 21Shares, hun documenten bij de SEC bijgewerkt.


Deze bedrijven hebben details verstrekt over regelingen met marketmakers om de liquiditeit en efficiëntie van de handel te waarborgen. Volgens een Reuters-rapport zouden de bedrijven die hun herziene documenten voor het einde van het jaar hebben ingediend, mogelijk op 10 januari kunnen lanceren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!