top of page

Veelgestelde vragen over verschillende soorten aandelen en beurzen beantwoord

In het kort:

  • Beleggers kunnen op verschillende beurzen handelen, vergelijkbaar met het kopen van een product bij verschillende supermarkten.

  • Het selecteren van de juiste beurs is cruciaal vanwege de variërende transactiekosten, aansluitingskosten, valuta-effecten, en handelsvolumes.

  • DEGIRO biedt toegang tot meer dan 50 beurzen wereldwijd, waaronder NYSE, NASDAQ, Euronext, LSE, Xetra, Tokyo Stock Exchange en meer. Recentelijk is Tradegate toegevoegd aan het aanbod.

Om te beginnen: wat is een beurs?

Vroeger waren beurzen fysieke locaties waar effecten werden verhandeld, maar nu kunnen beleggers online handelen op diverse internationale beurzen. Een beurs geeft de mogelijkheid om vermogen te laten groeien door te profiteren van de wereldwijde groei van bedrijven.


Hoe herken je de beurs in je broker app?

De aandelen broker duidt beurzen aan met een afkorting van drie hoofdletters. Het is essentieel om te weten hoe je de beurs herkent, vooral omdat de keuze van de beurs aanzienlijke kostenimplicaties met zich meebrengt.


Waarom zou je op meerdere beurzen handelen?

Handelen op meerdere beurzen kan voordelen bieden, zoals kostenbesparing en de mogelijkheid om te profiteren van verschillende economieën, aangezien niet alle aandelen op alle beurzen verhandelbaar zijn.


Hierdoor heb je een veel breder aanbod met beschikbare aandelen, over verschillende markten in de wereld. Vooral in de gevallen dat een aandeel op meerdere beurzen verhandelbaar is kan het van belang zijn goed te kijken naar de voor- en nadelen van de afzonderlijke beurzen.Bij de keuze van een beurs moet rekening worden gehouden met transactiekosten, aansluitingskosten, valuta-effecten en handelsvolumes. Elk van deze factoren kan aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst van een belegging.


Transactiekosten per beurs DEGIRO

Aangezien DEGIRO de meest populaire beurs onder onze community is op dit moment refereert dit artikel vaker terug naar kosten en specificaties van DEGIRO. DEGIRO hanteert verschillende transactiekosten voor elke beurs. Een grondige evaluatie van deze kosten is cruciaal, vooral voor beleggers die regelmatig handelen, zoals bij de toepassing van de Dollar-Cost Averaging (DCA) methode.


Hieronder zie je de huidige transactiekosten per beurs (afhankelijk van waar de beurs gevestigd is) te zien:


Zoek je een uitgebreider overzicht van alle tarieven, bijvoorbeeld inclusief de kosten voor het omzetten van valuta of ETF's? Download dan dit bestand met de huidige kosten:Wat zijn ADR´s?

In de tabel zie je ´ADR´ staan, aangezien er eerder vragen zijn ontstaan over deze term even een korte opfrissing van wat de term nou eigenlijk inhoud!


Een American Depositary Receipt (ADR) is een afkorting voor Amerikaanse bewijs van storting. Het zijn certificaten die in plaats van aandelen op de beurs worden verhandeld en worden uitgegeven door Amerikaanse banken.


Deze banken bewaren de feitelijke buitenlandse aandelen en geven ADR's uit, waardoor het mogelijk is om deze aandelen te verhandelen op Amerikaanse beurzen zonder de volledige, tijdrovende noteringsprocedure te doorlopen die anders vereist zou zijn. Met ADR's kunnen beleggers eenvoudiger investeren in buitenlandse bedrijven en profiteren van de internationale marktbewegingen zonder dat ze rechtstreeks op buitenlandse beurzen hoeven te handelen. Aangezien er nog wel eens verwarring ontstaat tussen verschillende aandelen-klassen hier een uitleg over deze verschillen, welke voorkomen bij bijvoorbeeld het kopen van Chinese aandelen.


Investeerders die zich willen verdiepen in de Chinese markt hebben namelijk verschillende opties, waaronder A-shares, H-shares en American Depositary Receipts (ADRs). De A-shares vertegenwoordigen publiekelijk genoteerde Chinese bedrijven die oorspronkelijk alleen toegankelijk waren voor mensen in China, maar sinds 2014 internationale investeerders aantrekken via het Stock Connect-programma. Deze aandelen worden verhandeld in Chinese yuan op beurzen zoals Shanghai, Shenzhen, en Hong Kong, en ze bieden kansen voor investeerders die verder willen kijken dan de bekende namen zoals Alibaba en Tencent.Een alternatief zijn de H-shares, die meer Chinese bedrijven vertegenwoordigen en worden verhandeld op de Hong Kong Stock Exchange. In tegenstelling tot A-shares zijn H-shares open voor alle beleggers en worden ze genoteerd in Hong Kong dollars. Bedrijven zoals Alibaba hebben zowel A- als H-shares, waarbij de notering in het vasteland vaak een premie heeft ten opzichte van die in Hong Kong. Investeerders kunnen H-shares kopen via brokers met toegang tot de Hong Kong-markt, zoals Interactive Brokers en Tiger Brokers.


Een derde optie voor blootstelling aan de Chinese markt zijn de American Depositary Receipts (ADRs), certificaten uitgegeven door Amerikaanse banken die de aandelen van Chinese bedrijven vertegenwoordigen en worden verhandeld op Amerikaanse markten. Dit is tevens de meest voorkomende manier voor beleggers om te investeren in Chinese aandelen. Deze ADRs, zoals die van Alibaba en JD.com, zijn geprijsd in Amerikaanse dollars en bieden investeerders de mogelijkheid om in Chinese bedrijven te beleggen zonder de complexe noteringsprocedure op gereglementeerde Amerikaanse beurzen. Het is echter belangrijk op te merken dat ADR-eigenaren niet altijd dezelfde stemrechten hebben als traditionele aandeelhouders.


Welke beurzen heb je op DEGIRO?

DEGIRO biedt toegang tot meer dan 50 beurzen wereldwijd, waaronder bekende zoals NYSE, NASDAQ, Euronext en LSE. De recente toevoeging van Tradegate brengt extra keuzemogelijkheden, maar beleggers moeten voorzichtig zijn vanwege de specifieke kenmerken van deze beurs.


Tradegate TDG Beurs DEGIRO

Tradegate is een recente toevoeging aan DEGIRO en biedt handelsmogelijkheden buiten reguliere openingstijden. Hoewel dit voordelen met zich meebrengt, moeten beleggers zich bewust zijn van de nadelen, zoals grotere spreads en standaard transactiekosten, zoals te zien in bovenstaande tabel.


Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO?

Met de overvloed aan keuzes op DEGIRO ontstaat vaak verwarring bij beleggers. Het identificeren van de juiste beurs voor een specifiek aandeel kan uitdagend zijn vanwege het scala aan beschikbare opties.Elk aandeel heeft unieke identificatienummers, zoals ISIN en ticker symbolen. Het is belangrijk deze nummers zorgvuldig controleren om ervoor te zorgen dat ze het juiste aandeel selecteren, vooral gezien de verwarring die kan ontstaan bij gelijknamige bedrijven. Aangezien niet alle aandelen op dezelfde beurzen staan is het belangrijk per aandeel te besluiten welke beurs je kiest. Daarbuiten betaal je ook nog aansluitkosten per beurs, echter is dit +/- €2,50 per jaar per beurs, minder beurzen is hier dus voordeliger maar een groot verschil maakt het niet.


Conclusie

De keuze van de juiste beurs bij bijvoorbeeld DEGIRO is ook een onderdeel van beleggen. Hier kan je kijken naar factoren zoals kosten, valuta-effecten en handelsvolumes. Vaak is dit een eenmalige moeite waar je nog lang profijt van hebt!


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!