top of page

Rivian aandelen nemen een duik op dinsdag

In het kort:

  • Rivian's aandelen dalen met 10% na het rapporteren van een toename in voertuigproductie tijdens het vierde kwartaal, maar met minder leveringen dan het vorige kwartaal.

  • In het vierde kwartaal leverde Rivian 13,972 voertuigen, een daling van 10.2% ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, maar in lijn met de verwachtingen van Wall Street.

  • Rivian kondigt zijn vierde kwartaalcijfers aan na het sluiten van de markten op 21 februari.

Recentelijk daalden de aandelen van Rivian Automotive met 10% na de bekendmaking van toegenomen voertuigproductie in het vierde kwartaal, maar met minder leveringen dan het voorgaande kwartaal.


In cijfers betekent dit dat Rivian 13,972 voertuigen afleverde, een daling van 10.2% ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, wat echter in lijn was met de verwachtingen van Wall Street. Deze koersdaling volgt op een maand waarin de aandelen met meer dan 40% stegen, waardoor sommige investeerders wellicht ook winst wilden nemen aan het begin van 2024.De koers van Rivian aandelen sinds de beursgang:


Rivian's Productiecijfers

In het vierde kwartaal alleen al produceerde Rivian 17,541 elektrische voertuigen, een stijging ten opzichte van de 16,304 in het derde kwartaal. Het totale aantal geproduceerde voertuigen in 2023, 57,232, overtrof de eigen richtlijnen van 54,000. Echter, de concurrentiedruk en de invloed van hoge rentetarieven zorgden voor een kwartaaldaling van 10% in de leveringen.


Rivian in Vergelijking met de EV-Markt

Terwijl bedrijven zoals Tesla en BYD hun marktleiderschap behouden met indrukwekkende leveringen van 484,507 voertuigen en zelfs 526,409 in alleen al het vierde kwartaal, bevindt Rivian zich in een cruciale groeifase.


Waar een bedrijf zoals Tesla streeft naar schaalvergroting en concurrerend geprijsde auto's, bevindt Rivian zich in een fase waar winstgevendheid een uitdaging is. Terwijl Tesla opschuift naar de tweede plaats in de wereldwijde EV-markt, moet Rivian niet alleen EV's verkopen maar ook een manier vinden om winstgevend te worden.