top of page

Opleving crypto koersen, gaat de crypto markt weer stijgen?

Bijgewerkt op: 23 okt. 2023

In het kort:

  • Recente stijging: de Bitcoin koers heeft recentelijk een nieuwe opleving meegemaakt, waarin de koers een waarde van $30,200 overschreed.

  • Institutionele Interesse: Institutionele beleggers tonen toenemende interesse in Bitcoin, met een recente groei n Exchange-Traded Fund (ETF) aanvragen, wat bijdraagt aan een positief marktsentiment.

  • Bitcoin halvering en voorspellingen: de komende Bitcoin halvering in april 2024 en berekeningen van Matrixport suggereren een positiever toekomstig marktsentiment, wat tevens in de koers.


De Bitcoin koers heeft onlangs historische hoogtepunten bereikt, met een waarde die de $30,200 overschreed. Hoewel de koers na deze piek iets daalde en nu stabiliseert rond de $29,500, blijft de markt volatiel. Deze opmerkelijke stijging kan worden toegeschreven aan verschillende belangrijke factoren die momenteel de cryptomarkt beïnvloeden.


Institutionele interesse in Bitcoin

Institutionele beleggers tonen een groeiende interesse in Bitcoin, wat bijdraagt aan het positieve marktsentiment. In oktober hebben recente wijzigingen in aanvragen voor Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) deze trend versterkt. Diverse grote instellingen hebben ETF-aanvragen ingediend, aangemoedigd door de recente steun van rechter Neomi Rao aan Grayscale Investments in een zaak tegen de Securities and Exchange Commission (SEC) met betrekking tot de Grayscale Bitcoin Trust. Het nieuws van deze ontwikkelingen heeft de interesse van institutionele beleggers verder vergroot.Bitcoin ETF

Een goedgekeurde Bitcoin ETF kan ook helpen om liquiditeitsproblemen op te lossen en nieuwe vraag te genereren, mogelijk tot een totale marktkapitalisatie van $600 miljard. Volgens voorspellingen van CryptoQuant zou ETF-goedkeuring zelfs kunnen leiden tot een stijging van de marktkapitalisatie van Bitcoin met $1 biljoen.


Uiteraard is dit grotendeels speculatie en ook wensdenken van crypto-investeerders, echter geeft het wel de grootte aan van de institutionele spelers die de crypto markt wellicht zullen betreden.


Daling van Bitcoin aanbod

Parallel aan de koersstijging is er een opvallende daling van het Bitcoin-aanbod op exchanges. Sinds september is er meer dan 70,000 BTC van beurzen opgenomen. Deze uitstroom van Bitcoin van beurzen wordt vaak gezien als een positief signaal, aangezien beleggers meestal hun BTC van beurzen halen wanneer ze van plan zijn deze voor de lange termijn vast te houden.


Deze verschuiving in bezit heeft invloed op de prijs en heeft bijgedragen aan de huidige positieve trend op de Bitcoin-markt. Als gevolg van deze uitstroom zijn er ook meer dan $30,1 miljoen aan BTC-shortposities geliquideerd. De verbetering van het marktsentiment wordt bevestigd door de Bitcoin Fear & Greed Index, die aangeeft dat de markt is verschoven van een meer angstige naar een neutrale stemming.


Bitcoin halving

De volgende Bitcoin halving staat gepland voor april 2024. Historische gegevens laten zien dat de prijzen van Bitcoin doorgaans stijgen in de 12-18 maanden na elke halvering. Dit heeft investeerders aangemoedigd om in de maanden voorafgaand aan de halvering in te stappen.


De Bitcoin halving wil zeggen dat Bitcoin-miners met dezelfde capaciteit (mining installaties) nog maar de helft van de hoeveelheid Bitcoins kunnen minen dan ze nu doen.

Dit zorgt voor een vermindering van het aanbod Bitcoins waardoor de aanbod-vraag verhouding verschuift. Dit heeft doorgaans effect op de prijs in positieve zin, zolang de vraag aanwezig blijft en groeit.


Matrixport voorspelt koersstijging bij toelating ETF

Matrixport, een platform voor cryptocurrency financiële diensten, heeft voorspellingen gedaan over de toekomstige Bitcoin koers. Ze verwachten dat de koers kan stijgen naar een indrukwekkende waarde tussen de $42,000 en $56,000 als de Securities and Exchange Commission (SEC) het BlackRock Bitcoin ETF goedkeurt.


Deze voorspelling is gebaseerd op de mogelijke instroom van $24 miljard tot $50 miljard aan Bitcoin als 10% tot 20% van investeerders in edelmetalen ETF's 1% van hun portefeuilles toewijzen aan een Bitcoin ETF. Matrixport gelooft dat de huidige macro-economische omstandigheden gunstiger zijn voor crypto, en ze voorspellen een groeiende cryptomarkt als gevolg van lagere inflatie in de Verenigde Staten.


Uiteraard zou dit voor Matrixport zelf ook gunstig zijn aangezien zijzelf als platform fungeren in de crypto markt, echter zijn de berekeningen en achtergrond van deze voorspellingen interessant om te zien.


Conclusie

De huidige ontwikkelingen en de groeiende interesse van zowel institutionele als particuliere beleggers wijzen op een positiever marktsentiment voor Bitcoin, dan wat we de afgelopen periode hebben gezien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..