top of page

Koopkansen benutten doe je zo

In het kort:

  • Dit artikel belicht het nut van de Price-to-Sales ratio (P/S) als een waardevolle maatstaf voor beleggers, naast de gangbare Price-to-Earnings (P/E) ratio.

  • Voorbeelden zoals Trex versus Jeld-Wen en Tesla versus Stellantis illustreren hoe de P/S ratio kan helpen bij het identificeren van ondergewaardeerde aandelen die mogelijk beter presteren naarmate winstmarges normaliseren.


In de wereld van financiële analyse is de Price-to-Earnings (P/E) ratio een van de meest bekende maatstaven voor het waarderen van aandelen. Echter, de Price-to-Sales (P/S) ratio biedt beleggers een alternatief perspectief, dat vooral nuttig kan zijn wanneer winsten fluctureren of wanneer er onzekerheid is over de duurzaamheid van de winsten. Ook geeft het belangrijke en brood nodige perspectief over de winst marges en concurrentiepositie van een bedrijf. Dit is de eerste artikel in een serie van artikelen om beginnen de beleggers te helpen om bedrijven beter te kunnen waarderen.


Waarom is de P/S ratio belangrijk?

De P/S ratio meet de verhouding tussen de aandelenprijs van een bedrijf en zijn omzet per aandeel. Hoewel de P/E ratio de voorkeur heeft omdat deze direct betrekking heeft op de winst (waar je als aandeelhouder recht op hebt), kan de P/S ratio waardevolle inzichten bieden, vooral wanneer de winstmarges variëren of onder druk staan. De ratio is met name nuttig in scenario’s waarin winstmarges de neiging hebben om terug te keren naar een gemiddelde, ook wel bekend als “regressie naar het gemiddelde.” Hoe hoger de verhouding is, des te hoger de winst marge vaak. Kijk bijvoorbeeld naar de P/S ratio van Nvidia. Die is erg hoog omdat het momenteel een monopoly positie geniet en dus hoge prijzen kan vragen voor zijn chips en diensten.



Bedrijven met hoge winstmarges kunnen op den duur te maken krijgen met toenemende concurrentie, wat kan leiden tot lagere marges en een dalende aandelenprijs. Aan de andere kant kunnen bedrijven met lage marges die hun prestaties verbeteren, profiteren van stijgende winstmarges, wat kan resulteren in een hogere aandelenkoers. De P/S ratio helpt beleggers om deze potentiële kansen te identificeren door bedrijven te beoordelen op basis van hun omzet in plaats van enkel op hun winst.


Voorbeelden uit de praktijk

Een goed voorbeeld van hoe de P/S ratio in de praktijk kan worden gebruikt, is de vergelijking tussen Trex en Jeld-Wen, beide actief in de bouwsector. Trex, bekend om zijn milieuvriendelijke producten zoals terrasplanken van gerecycled plastic, wordt gewaardeerd op bijna 7 keer zijn omzet. Jeld-Wen, dat meer traditionele timmerwerkproducten aanbiedt, wordt daarentegen gewaardeerd op slechts de helft van zijn omzet. Als beide bedrijven een vergelijkbare omzetgroei doormaken, maar Trex zijn voorsprong verliest door toenemende concurrentie, terwijl Jeld-Wen erin slaagt zijn marges te verbeteren, kan Jeld-Wen op de lange termijn beter presteren op de aandelenmarkt.


Een nog opvallender voorbeeld is de vergelijking tussen Tesla en Stellantis. Tesla wordt momenteel gewaardeerd op 649% van zijn omzet, terwijl Stellantis, dat sterk afhankelijk is van verbrandingsmotoren, slechts op 22% van zijn omzet wordt gewaardeerd. Als Tesla moeite heeft om concurrentie, bijvoorbeeld uit China, af te weren en Stellantis zijn marktaandeel weet te vergroten met nieuwe elektrische modellen, kan de P/S ratio van Stellantis wijzen op een aanzienlijke toekomstige waardestijging. Dit nodigt je als belegger uit om een kwaliteitscheck los te laten op zowel Tesla als Stellantis om te bepalen of deze waardering gerechtvaardigd is. Want op de mega lange termijn zie je altijd een terugval naar het gemiddelde.


Een terugval naar het gemiddelde? Het zou kunnen. Misschien krijgt Elon Musk het moeilijk met Chinese concurrentie. Misschien vallen pick-up kopers in 2025 voor de volledig elektrische Ram.


Er is een eenvoudige relatie tussen de P/E en de P/S: Vermenigvuldig de koers-winstverhouding van een bedrijf met zijn nettowinstmarge en je krijgt de koers-omzetverhouding. P/S = nettomarge x P/E.


Voorbeeld: Een aandeel wordt verhandeld voor $45, de omzet per aandeel is $60, en de winstmarge is 5%. Dan is de winst per aandeel $3 en de koers-winstverhouding 15. Vermenigvuldig 15 met 5% en je krijgt een koers-omzetverhouding van 0,75, oftewel 75%.


Tesla is bijvoorbeeld terug gevallen naar het eigen gemiddelde P/S ratio maar het is belangrijk om appels met appels te vergelijken ipv hele andere industrieen omdat elke industrie zijn eigen uitdagingen kent.


De Price-to-Sales ratio is een waardevol instrument voor beleggers die op zoek zijn naar ondergewaardeerde aandelen met potentieel voor winstgroei. Door bedrijven te analyseren op basis van hun P/S ratio in vergelijking met branchegenoten, kunnen beleggers kansen identificeren die mogelijk over het hoofd worden gezien door degenen die zich uitsluitend richten op de P/E ratio.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!