top of page

SoftBank zet vol in op AI: dit bedrijf profiteert

In het kort:

  • SoftBank investeert 150 miljard yen ($960 miljoen) tegen 2025 om zijn computingfaciliteiten te versterken en een geavanceerd Japans AI-model te ontwikkelen.

  • De investering omvat de aanschaf van geavanceerde Nvidia chips voor het trainen van grote taalmodellen, vergelijkbaar met OpenAI's ChatGPT.

  • Deze investering, een van de grootste door een Japans bedrijf, zal SoftBank's positie in de mondiale AI-markt aanzienlijk versterken.


SoftBank, een Japanse technologieconglomeraat, zet een gedurfde stap in de toekomst van kunstmatige intelligentie. Met een kolossale investering van 150 miljard yen ($960 miljoen) plant het bedrijf tegen 2025 zijn computerinfrastructuur aanzienlijk uit te breiden. Dit is gericht op de ontwikkeling van een geavanceerd Japans-sprekend generatief AI-model. Dit initiatief markeert een strategische verschuiving en is een duidelijk signaal dat SoftBank een belangrijkere speler wil worden op het gebied van AI.


De investering in technologie is niet gering: SoftBank heeft Nvidia uitgekozen voor de levering van geavanceerde grafische verwerkingseenheden, essentieel voor het trainen van omvangrijke taalmodellen zoals ChatGPT. De keuze voor Nvidia, de absolute marktleider in de chipindustrie, benadrukt de ambitie van SoftBank om aan de top te staan van technologische innovatie. Dit initiatief zal SoftBank niet alleen technologisch transformeren maar positioneert het ook als een voorloper in de AI-revolutie binnen Japan.


Met deze investering positioneert SoftBank zich strategisch als een potentiële krachtige binnenlandse speler in een markt die tot nu toe gedomineerd werd door internationale technologiegiganten zoals Google en Microsoft. Dit zou niet alleen de technologische capaciteiten van Japan op het gebied van AI verbeteren, maar ook de economische impact ervan vergroten door nieuwe banen te creëren en de technologische infrastructuur te versterken.


Hoewel de voordelen groot zijn, brengt een dergelijke investering aanzienlijke uitdagingen met zich mee. De technologische integratie, het bijblijven met snelle vooruitgang in AI en mogelijke regelgevende hindernissen zijn enkele van de obstakels die SoftBank moet zien te overwinnen. Bovendien zal het bedrijf moeten concurreren met globale technologiebedrijven die ook zwaar investeren in AI.


SoftBank's investering is een duidelijk statement over de toekomst van AI in Japan en wereldwijd. Door aanzienlijk te investeren in geavanceerde technologie en infrastructuur, bereidt SoftBank zich niet alleen voor op de toekomst maar kan ook de Japanse positie op de wereldkaart van innovatieve technologieën gaan verstevigen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..